Αρχική Απόψεις Επενδυτική κοσμογονία στις ΑΠΕ

Επενδυτική κοσμογονία στις ΑΠΕ

Ο ενεργειακός τομέας που συγκεντρώνει το εντονότερο επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι αναμφίβολα αυτός των ΑΠΕ, αν κρίνουμε από τις συμμετοχές στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ κατά το τελευταίο έτος, από τις δηλώσεις των εταιρειών του χώρου, εγχώριων και ξένων, αλλά και από την πληθώρα αιτήσεων για χορήγηση νέων αδειών που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ κατά τους δύο τελευταίους αδειοδοτικούς κύκλους.
Αυτό είναι σε ένα βαθμό φυσικό, καθώς η χώρα μας από τη μια διαθέτει σπουδαίο ανανεώσιμο δυναμικό και από την άλλη κατάφερε να επιλύσει μια σειρά ρυθμιστικών ζητημάτων και να κάνει τη μετάβαση προς το καθεστώς στήριξης μέσω διαγωνισμών. Βεβαίως, έχουν απομείνει κάποια προβλήματα προς επίλυση, αλλά όλα δείχνουν ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις ήταν ικανές να “ξεκλειδώσουν” μια κρίσιμη μάζα επενδύσεων που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της.
Στον πρόσφατο κοινό διαγωνισμό αιολικών-φωτοβολταϊκών που διενεργήθηκε τον τελευταίο μήνα, δημοπρατήθηκε ισχύς 455,56 MW και η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 53 €/MWh με μέση τιμή στα 57,03 €/MWh. Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι τον Ιούλιο του 2018 στις τρεις δημοπρασίες η μέση τιμή ήταν 69,53-78,42 €/MWh και στις τρεις δημοπρασίες του Δεκεμβρίου του 2019 η μέση τιμή ήταν 58,58-66,66 €/MWh, άρα είναι εμφανής η πτώση του κόστους των τεχνολογιών ΑΠΕ, άρα και η αυξημένη ανταγωνιστικότητά τους έναντι στις συμβατικές ενεργειακές πηγές.
Πλέον τη σκυτάλη θα πάρουν τον Ιούλιο οι δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά και αιολικά με προσφερόμενη ισχύ 300+300 MW. Ο πρώτος αφορά φωτοβολταϊκούς σταθμούς από 500 KW έως 20 MW και ο δεύτερος αιολικούς σταθμούς από 3 MW έως 50 MW. Συνολικά μέσα στο 2019 πρόκειται να δημοπρατηθεί ισχύς 430 MW για Φ/Β εγκαταστάσεις και 400MW για αιολικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ επιδιώκει να είναι και αυτοί οι δύο διαγωνισμοί επιτυχημένοι μέσω της μείωσης του απαιτούμενου επιπέδου ανταγωνισμού στο 40% από 75% προηγουμένως.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για το 2020 προγραμματίζεται, εκτός από δημοπρασίες σαν αυτές που προαναφέραμε, και για πρώτη φορά διαγωνισμός για μικρές ανεμογεννήτριες (από 1-50KW) με 20 MW προσφερόμενη ισχύ.
Με αφορμή τα παραπάνω, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι άνθρωποι του κλάδου των ΑΠΕ έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμούν μια σταθερή πορεία όσον αφορά τις ετήσιες εγκαταστάσεις και ένα σταθερό πλαίσιο, παρά μια πορεία με απότομες εκρήξεις και μεγάλες κοιλιές, σαν αυτή που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η μέχρι τώρα εικόνα από τις δημοπρασίες είναι θετική και μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια.

 

* Ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος είναι καθηγητής, Διευθυντής στο Ερευνητικό Κέντρο Ενεργειακής Διοίκησης στο ESCP Europe Business School του Λονδίνου, όπου και κατέχει την έδρα καθηγητή Χρηματοοικονομικών και Ενεργειακής Οικονομίας, καθώς επίσης και Πρόεδρος της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE.gr).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Life Discipline & Writer Tom Seaman Focuses on Precisely how Health & Wellness Can Impact Personal Romantic relationships & Peace

Life Discipline & Writer Tom Seaman Focuses on Precisely how Health & Wellness Can Impact Personal Romantic relationships & Peace ...

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to rotate Lives being a High-End Romance Professional

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to rotate Lives being a High-End Romance Professional The Work: Orly...

How to big date Like a-game Theorist I needed to reexamine the a relationship tactic.

How to big date Like a-game Theorist I needed to reexamine the a relationship tactic. Latest summertime, videos went widespread demonstrating a man asking a...

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to swap Lives becoming High-End World wide web dating Professional

Editors’ Selection Award: Orly the Matchmaker Aims to swap Lives becoming High-End World wide web dating Professional The Knowledge: ...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!