Αρχική Κόσμος Επαναστάτησε: Η Ιταλία στέλνει τους διασωθέντες "μετανάστες" πίσω

Επαναστάτησε: Η Ιταλία στέλνει τους διασωθέντες “μετανάστες” πίσω

Από το ναυάγιο στη Μεσόγειο θάλασσα οι μετανάστες σώθηκαν , αλλά στάλθηκαν μακριά από την Ευρωπαϊκή ακτή-στη Λιβύη. Η Ρώμη δεν αποκρύπτει την απόρριψη της μεταναστευτικής πολιτικής των Βρυξελλών. Μια πρόσφατη ταραχή σε ένα από τα Ιταλικά πλοία με πρόσφυγες τρόμαξε τους Ιταλούς πολύ περισσότερο από τις απειλές των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σκάνδαλο με περίπλοκο ζήτημα
Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στο ρυμουλκό Asso επιβιβάστηκαν τα 108 άτομα που είχαν υποστεί μια καταστροφή σε ένα γεμάτο πλοίο στη Μεσόγειο Θάλασσα, – οι μετανάστες ήταν από Αφρικανικές χώρες και παραδόθηκαν στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη, όχι όμως στην Ιταλία. Ο ηγέτης του «Ιταλικού αριστερού» κόμματος Nicola Fratojanni το ονόμασε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Με αυτό συμφώνησε και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τους παγκοσμίως αναγνωρισμένους κανόνες, το πλοίο έπρεπε να μεταφέρει τους ανθρώπους σε μια χώρα όπου δεν θα κινδύνευαν . Η Λιβύη δεν θεωρείται ασφαλής.

Η Ιταλική κυβέρνηση έσπευσε να βεβαιώσει ότι οι επίσημες αρχές δεν απαίτησαν να στείλουν τους πρόσφυγες στη Λιβύη. Το ρυμουλκό, αν και Ιταλικό, εξυπηρετεί τη μικτή Λιβυκή-Ιταλική πλατφόρμα πετρελαίου και έλαβε όλες τις παραγγελίες από τη Λιβυκή πλευρά. Επιπλέον, υπήρχαν εκπρόσωποι της Ακτοφυλακής της Λιβύης επί του σκάφους-που το διέταξαν.

Ο ιδιοκτήτης του πλοίου, μια υπεράκτια εταιρεία Augusta offshore επιβεβαίωσε επίσης ότι ο καπετάνιος του ρυμουλκού υπάγεται αποκλειστικά στη Λιβύη. Πήρε τους ανθρώπους από το σκάφος, που βρέθηκαν σε ένα μίλι και μισό (περίπου 2,8 χιλιόμετρα) από την πλατφόρμα και σε 57 μίλια (περίπου 106 χιλιόμετρα) από την ακτή της Λιβύης, και πήρε την πορεία προς την Τρίπολη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμφώνησε με τα επιχειρήματα των Ιταλών Υπουργών, θέτοντας την ευθύνη για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου στην Ιταλία. Καθώς ήταν το πεπρωμένο των ανθρώπων που σώθηκαν στη θάλασσα, ο καπετάνιος του πλοίου έπρεπε να ψάξει για ένα μέρος για να τους παραδώσει και να φροντίσει μόνο εκεί όπου η ζωή δεν απειλείται και ακόμη και οι βασικές απαιτήσεις για την ποιότητα των τροφίμων, της στέγασης και της υγειονομικής περίθαλψης παρατηρούνται.

Το σκάνδαλο συνεχίζει να ξεδιπλώνεται . Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνούν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό, το οποίο δείχνει ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να πλεύσει στην ίδια βάρκα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεταναστευτική πολιτική της οποίας έχει φέρει πολλά προβλήματα σε αυτό το κράτος.

Η εξέγερση των καταδικασμένων
Στα τέλη Ιουνίου, η Λιβύη καθιέρωσε τη δική της ζώνη έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο θάλασσα, τόσο σε εδαφικά όσο και σε διεθνή ύδατα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Salvini το υποστήριξε θερμά.

“Η Λιβυκή Ακτοφυλακή έχει σώσει 611 μετανάστες μόνο τις τελευταίες ώρες. Οι ΜΚΟ και οι έμποροι χάνουν την επιχείρησή τους; Ας επιμείνουμε σε αυτό! “έγραψε στο Facebook.

Η Ιταλία προκλητικά δεν επιτρέπει τα πλοία με τους μετανάστες στα λιμάνια της και δεν επιτρέπει την αποβίβαση στην ξηρά. Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ο Salvini απαγόρευσε σε 67 πρόσφυγες για να πάνε στην ξηρά της Σικελίας. Αυτό συνέβη όταν μετανάστες από το Σουδάν και την Γκάνα επαναστάτησαν σε ένα άλλο Ιταλικό Πλοίο, απαιτώντας ότι οι γυναίκες και τα παιδιά τους να μεταφερθούν στην Ιταλία και όχι να αποβιβάζονται στις ακτές της Λιβύης.
Η ομάδα έπρεπε να κλειδωθεί στην καμπίνα του καπετάνιου, περιμένοντας την Ιταλική Ακτοφυλακή.

Στη Ρώμη συζητούνται τώρα τρεις επιλογές: να επιτραπεί αμέσως στους μετανάστες να πάνε βαθιά στην Ευρώπη, να τους στείλουν στη Λιβύη ή να αποφασίσουν να χορηγήσουν άσυλο απευθείας στο πλοίο. Υπήρξαν ήδη αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Ιταλικές αρχές απαγόρευσαν στους κυβερνήτες να συμμετάσχουν στη διάσωση των προσφύγων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει ήδη λάβει τέτοια μέτρα. Έτσι, τον Μάιο του 2009, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν πρωθυπουργός της χώρας, η Ιταλική οικονομική φρουρά και τα σκάφη της ακτοφυλακής υπέκλεψαν τρία σκάφη στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Μάλτας, τα οποία είχαν 200 πρόσφυγες από τη Σομαλία και Ερυθραία. Όλοι μεταφέρθηκαν στα πολεμικά πλοία και πήγαν στη Λιβύη. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κατηγόρησε την Ιταλία ότι η απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων χρεώνει χρηματική αποζημίωση υπέρ των θυμάτων

Το 2014, μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σπεύδουν στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλική ακτή-κυρίως μετά τη διάσωση από τις ακτές της Λιβύης. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μόνο αυτό το έτος, περίπου χίλιοι πρόσφυγες πέθαναν στη Μεσόγειο.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε ένα διετές πρόγραμμα διευθέτησης λαθρομεταναστών από την Ιταλία και την Ελλάδα-τότε ήταν περίπου 160.000 άτομα. Όλες οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να τους φιλοξενήσουν, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ποσοστώσεις. Το πρόγραμμα έχει αποτύχει: από 160.000 άτομα έχουν εγκατασταθεί λιγότερο από 30.000 άτομα.

Από την αρχή, το πρόγραμμα μετανάστευσης, ο κύριος ιδρυτής του οποίου ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τέθηκε σε όλη την αντίσταση ενός αριθμού κρατών μελών της ΕΕ. Το Βίσεγκραντ Four (Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Πολωνία),
αντιτάχθηκαν στην πρόταση, η Φινλανδία απέσχε από την ψηφοφορία.
Παρά το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ απέρριψε το αίτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για την κατάργηση των ποσοστώσεων, στο Βίσενγκραντ αρνήθηκαν συμμορφωθούν με την απόφαση της ΕΕ και να δεχθούν πρόσφυγες.
Πολλές άλλες χώρες δεν εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους.
Οι νέες πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επανεγκατάσταση των υπόλοιπων μεταναστών στην Ιταλία και την Ελλάδα δεν βρίσκουν επίσης υποστήριξη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντι,[2] σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ, απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ότι η χώρα του δεν προτίθεται να επιλύσει τα προβλήματα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μόνη της.

Σύμφωνα με την Eurostat, μόνο σε 2015-2016 χρόνια τα σύνορα της ΕΕ διέσχισαν παράνομα περίπου 3.000.000 άτομα, και αυτή η “ήσυχη εισβολή” συνεχίζεται.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Η EY ανακηρύχθηκε παγκόσμια ηγέτιδα στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας

Η EY αναγνωρίστηκε από τη Forrester Research ως ηγέτιδα, στην έκθεσή της, The Forrester Wave™: Global Cybersecurity Consulting Providers, Q4 2021. Η Forrester αξιολόγησε 12 από τους πιο σημαντικούς παρόχους συμβουλευτικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της EY, βάσει 21 κριτηρίων, μεταξύ των οποίων οι προσφερόμενες υπηρεσίες, η στρατηγική και η παρουσία στην αγορά. Η έκθεση αναφέρει ότι οι ομάδες της EY «έδειξαν την ικανότητα να επιχειρούν κατά μήκος πολλαπλών τμημάτων, σε σύνθετα πολυεθνικά έ

Κ. Χατζηδάκης: Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα δημιουργήσουν εφέτος 86.000 νέες θέσεις εργασίας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022, που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την εβδομάδα που πέρασε. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο από τα 11 νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» εφέτος και αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών κα

Κ. Χατζηδάκης: Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα δημιουργήσουν εφέτος 86.000 νέες θέσεις εργασίας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022, που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την εβδομάδα που πέρασε. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο από τα 11 νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» εφέτος και αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών κα

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας

Στην αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων με σημαντικό τοπικό αποτύπωμα και την...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!