Αρχική Υγεία Επαγρύπνηση για τη γρίπη

Επαγρύπνηση για τη γρίπη

Αυξημένη κρίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη δραστηριότητα του ιού φέτος, καθώς μετράμε ήδη 74 νεκρούς, τους 18 την τελευταία εβδομάδα, και συνιστά να μην εφησυχάζουμε. Σύμφωνα με στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα επιδημιολογικά επίπεδα.

Μην εφησυχάζετε! Η κυκλοφορία της γρίπης αναμένεται να συνεχιστεί για ακόμα μερικές εβδομάδες και η δραστηριότητά της σε όλη τη χώρα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Παρ’ όλο που το χρονοδιάγραμμα της γρίπης ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο, σε γενικές γραμμές η δραστηριότητά της αυξάνεται κάθε Οκτώβριο, κορυφώνεται μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου και επιμένει μέχρι τον Μάιο.

Πέρσι η χώρα μας μέτρησε 42 νεκρούς από τη γρίπη και 107 νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Φέτος, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ που δημοσιεύτηκε χθες, μέχρι στιγμής μετράμε συνολικά 74 νεκρούς. Από αυτούς οι 18 καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Από τα θύματα της γρίπης οι 64 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 10 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μονάδα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 274 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 264 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ από τα περιστατικά της γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα μόνο το 14% ήταν εμβολιασμένο.

Πρόκειται για 149 άντρες και 115 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 61 έτη.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αυτών (98,5%) οφειλόταν στον ιό γρίπης τύπου Α και μόνο ελάχιστα (1,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β.

Επιπλέον από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν, το 85,3% ανήκαν στον υπότυπο Α Η1Ν1 και μόνο το 14,7% στον υπότυπο Α Η3Ν2.

Υψηλή κυκλοφορία

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας της γρίπης στην Ευρώπη μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), δηλαδή του αντίστοιχου ΚΕΕΛΠΝΟ της Ευρώπης).

Στο γράφημα του ECDC, που συλλέγει πληροφορίες από 53 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καμία χώρα δεν χαρακτηρίζεται από «πολύ υψηλή» κυκλοφορία της γρίπης.

Η χώρα μας και όσες προαναφέρθηκαν έχουν «υψηλή» κυκλοφορία, οι περισσότερες χώρες έχουν «μέτρια» κυκλοφορία -Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία-, ενώ «χαμηλή» κυκλοφορία έχουν η Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία και «πολύ χαμηλή» η Αυστρία. Η Κύπρος δεν έχει καταθέσει στοιχεία μέχρι στιγμής.

Η θνησιμότητα στα άτομα 65 χρονών και άνω είναι αυξημένη και ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία 15 έως 64 ετών, σύμφωνα με το πρόγραμμα EuroMOMO για την παρακολούθηση της θνησιμότητας στην Ευρώπη που συνέλεξε στοιχεία από 24 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η γρίπη τύπου Α και ο υπότυπος Α Η1Ν1 επικρατεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με το ECDC.

Μέχρι στιγμής, οχτώ στα δέκα (81%) κρούσματα της γρίπης τύπου Α είναι Α Η1Ν1. Ταυτόχρονα, κυκλοφορεί και ο υπότυπος Α Η3Ν2, ενώ ελάχιστα είναι τα περιστατικά γρίπης τύπου Β.

Το 46% των δειγμάτων από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού ήταν θετικά για τη γρίπη και όλα τύπου Α, επισημαίνει το ECDC.

Επιπλέον από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με γρίπη, το 40% διαγνώστηκε με γρίπη τύπου Α, από τα οποία το 78% έφερε τον υπότυπο Α Η1Ν1.

Από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε κοινούς θαλάμους των νοσοκομείων, το 28% είχε γρίπη τύπου Α και το 71% αυτών τον υπότυπο Α Η1Ν1.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony

Heading Out Withcolombian Brand New Brides Colombian Lady For Matrimony Orga­ni­za­tio­nal exper­tise and dili­gence are also appreciated selection for each boy. Ano­ther neces­sary bene­fit depends...

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside

Fun Texting adventures For Your Needs whilst your lover & simply because your lover just appropriate beside Just because your spouse is certainly not suitable...

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems I assumed just as if your abdomen had...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!