Αρχική Κόσμος ΕΝΩ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ «ΠΑΙΖΟΥΝ ΝΤΑΗΛΙΚΙΑ» ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ…

ΕΝΩ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ «ΠΑΙΖΟΥΝ ΝΤΑΗΛΙΚΙΑ» ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ…

Τα θερμά επεισόδια μεταξύ των Τούρκων και των άλλων παράκτιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας, ένα θέμα που είναι τελείως άγνωστο στην ελληνική πλευρά, άρχισαν από τα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα και των αρχών της δεκαετίας του 2000. Από την περίοδο εκείνη η αλιεία, κυρίως των περίφημων καλκανιών, αναπτύσσονταν με μεγάλους ρυθμούς.

Οι Τούρκοι στην αρχή με τον γνωστό τους «τσαμπουκά», δεν λογάριαζαν τα όρια των δικών τους χωρικών υδάτων και τα ξεπερνούσαν με μεγάλη ευκολία. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ γρήγορα να κινητοποιηθούν οι ακτοφυλακές των άλλων χωρών. Τότε φάνηκε πως οι Τούρκοι δεν υπολόγισαν ότι οι αντίστοιχες τουρκικές παλικαριές τους στο Αιγαίο που είχαν μεγάλη πέραση καθώς οι ελληνικές αντιδράσεις ήταν χαλαρές εδώ δεν περνούσαν και αυτό το πλήρωσαν πολύ ακριβά.

Ενώ στο Αιγαίο μαίνεται αυτή την εποχή ο λεγόμενος «πόλεμος της τσιπούρας», δηλαδή ο πόλεμος μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών με την τουρκική προκλητικότητα να χτυπά «κόκκινο», σε μια άλλη θαλάσσια περιοχή οι Τούρκοι δείχνουν το… πραγματικό τους πρόσωπο, δηλαδή το βάζουν κυριολεκτικά στα πόδια μόλις συναντούν τα δύσκολα.

Πριν από δυο χρόνια έγινε στην Κωνσταντινούπολη μια σημαντική σύσκεψη με τις αντιπροσωπίες των έξη χωρών που έχουν χωρικά ύδατα στην Μαύρη Θάλασσα. Το αντικείμενο αυτής της σύσκεψης ήταν η παράνομη αλιεία στην οποία διακρίνονται οι Τούρκοι ψαράδες στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου προκαλώντας όμως την άμεση αντίδραση των άλλων παρευξείνιων χωρών με το ακριβό όμως αντίτιμο τα πολλά θύματα από τουρκικής πλευράς καθώς οι ακτοφυλακές των άλλων χήρων στο θέμα αυτό, όπως αναφέρεται, δεν αστειεύονται καθόλου.

Στην σύσκεψη αυτή μίλησε ο εκπρόσωπος της Ρουμανίας, καθηγητής Simion Nikolaev, διευθυντής του «Εθνικού Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών» της Ρουμανίας. Ο Ρουμάνος επιστήμονας αφού κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία ότι οι ψαράδες της δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παράνομη αλιεία, ανέφερε ενδεικτικά ότι στην Ρουμανία αυτή την περίοδο έχουν συλληφθεί και κατασχεθεί έξη τουρκικά αλιευτικά, ενώ στις ρουμανικές φύλακες βρίσκεται μεγάλος αριθμός Τούρκων ψαράδων που πιάστηκαν από τα πλοία της ρομανικής ακτοφυλακής να αλιεύουν παράνομα στα ρουμανικά χωρικά ύδατα.

Μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την τουρκική πλευρά ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με τους Τούρκους να εισέρχονται παράνομα στα ρουμανικά χωρικά ύδατα, τότε θα απειληθούν ακόμα και οι σχέσεις των δυο χωρών. Ανάλογες απειλές διατυπώθηκαν και από την Ουκρανία στις φύλακες της οποίας επίσης βρίσκονται πολλοί Τούρκοι ψαράδες που πιάστηκαν από τα πλοία της ουκρανικής ακτοφυλακής να ψαρεύουν παράνομα στα ουκρανικά χωρικά ύδατα.

Στην ίδια σύσκεψη, όπου πήραν μέρος οι χώρες Τουρκία, Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Ρωσία σχεδόν όλοι κατηγόρησαν την Τουρκία ότι συνεχώς δημιουργεί προβλήματα τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα την επέμβαση των ακτοφυλακών των άλλων χωρών, με συχνά θερμά επεισόδια.
Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι στις κατηγορίες αυτές, όπως αναφέρθηκε, τα θύματα είναι πάντα Τούρκοι ψαράδες που πιάστηκαν να ψαρεύουν σε ξένα χωρικά ύδατα.
Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, Bayram Öztürk, καθηγητής του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, αρκέστηκε μόνο να ψελλίζει κάποια στοιχεία για την εξάντληση της πανίδας της Μαύρης Θάλασσας και ότι θα πρέπει να μπουν κάποια όρια στην αλιεία της περιοχής.

Η κατάσταση αυτή, όπως ανέφερε το Avrasya Haber Portal, είχε ήδη στοιχίσει την ζωή πολλών Τούρκων ψαράδων ενώ το τουρκικό κράτος παρέμενε αδιάφορο στις έντονες και συνεχείς εκκλήσεις τους για προστασία δείχνοντας μια απαράδεκτη, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, στάση υποχωρητικότητας.

Την όλη αυτή κατάσταση αντικατοπτρίζει χαρακτηριστικά και η παρακάτω ιστορία. Στην είσοδο του Βοσπόρου από την Μαύρη θάλασσα και στην ευρωπαϊκή ακτή, είναι μια ιστορική κωμόπολη που έχει την ονομασία, Rumelifeneri. Το χωριό αυτό κατοικείται κυρίως από ψαράδες που ψαρεύουν στα νερά της Μαύρης Θάλασσας.
Εκείνο όμως που το χαρακτηρίζει και το ξεχωρίζει από άλλα χωριά της ευρωπαϊκής Τουρκίας ,εκτός από τον πανύψηλο φάρο του που δεσπόζει στο λιμάνι, είναι το ειδικό νεκροταφείο των ψαράδων που βρίσκεται κοντά στην ακτή του. Στο νεκροταφείο αυτό θάβονται οι ψαράδες που πεθαίνουν όχι από φυσικό θάνατο, αλλά έχουν σκοτωθεί από πυρά των πλοίων της ακτοφυλακής των άλλων χωρών που έχουν ακτές στον Εύξεινο Πόντο. Συγκεκριμένα είναι θύματα από τα πλοία της ακτοφυλακής της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και κυρίως της Ουκρανίας.

Όπως βλέπουμε οι Τούρκοι ενώ κάνουν τον νταή στο Αιγαίο και εμείς δεν τολμάμε να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις τους στα χωρικά μας ύδατα, στην Μαύρη Θάλασσα, κάνουν την «πάπια» επιβεβαιώνοντας την γνωστή ρήση πως, «όταν στον Τούρκο του δείξεις τα πισινά σου, σου δείχνει τα μπροστινά του, ενώ όταν του δείξεις τα μπροστινά σου, εκείνος σου… δείχνει τα πισινά του».

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Οικονόμου: Πάνω από 1,3 δισεκ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια στο ρεύμα

Αβάσιμη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μιλώντας στον «Real Fm» και υποστήριξε ότι...

Σταϊκούρας: Δίμηνη παράταση στην μεταβίβαση ακινήτων-Παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Δίμηνη παράταση στην προθεσμία που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, καθώς και παράταση ενός μηνός για την ένταξη στη ρύθμιση των 36- 72 δόσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο υπουργός, σχολιάζοντας το θέμα με το αδιαχώρητο σε εφορίες και συμβολαιογραφεία για τις εκκρεμούσες αιτήσεις μεταβιβάσεων, είπε ότι «έχουμε γρήγορα ανακλαστικά». Και πρόσ

Οι Κυκλάδες θάφτηκαν στο χιόνι – Στα λευκά Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Αμοργός

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες που δημοσιεύουν τα τοπικά μέσα των νησιών του Αιγαίου, καθώς το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε όμορφα, ασυνήθιστα τοπία. Φαίνεται πως η κακοκαιρία «Ελπίδα» ξεκίνησε την επέλαση της με εκπλήξεις, καθώς εκτός από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επισκέφτηκε και τα πανέμορφα νησιά των Κυκλάδων. Πλέον το τοπίο σε Σύρο, Τήνο, Νάξο, Αμοργό και Μύκονο είναι κατάλευκο με τα λευκά σπιτάκια να ξεχωρίζουν μετά βίας από το χιονισμένο τοπίο.

Νάξος – Χιόνι μέχρι την Απείρανθο

Στη Νάξο το πρώτο χιόνι έπεσε χθες γύ

Παπάζογλου (ΕΥ Ελλάδας): Οι τρεις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας το 2022

Τον επόμενο δύσκολο αντίπαλο για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οικονομία αποτελούν οι πληθωριστικές πιέσεις. «Το εάν θα αποδειχθούν παροδικές ή θα εξελιχθούν σε ένα πιο μόνιμο φαινόμενο, είναι το ερώτημα που απασχολεί σήμερα, όχι μόνο τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αλλά και τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες» αναφέρει μιλώντας το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος, EY Ελλάδος. Προσθέτει επίσης, ότι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας πυροδοτήθηκε κυρίως από συγκυριακούς παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!