Αρχική Uncategorized Ενεργειακός «κρίκος» ΕΕ – Κύπρου η Ελλάδα

Ενεργειακός «κρίκος» ΕΕ – Κύπρου η Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον ενεργειακό «κρίκο» ο οποίος θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη και για το λόγο αυτό απαιτείται εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου όχι μόνο σε θέματα ενέργειας αλλά και σε θέματα άμυνας. Ο πρόεδρος της ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας την Δευτέρα στην ημερίδα «Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και Ενεργειακές Προκλήσεις» που πραγματοποιείται στην Αθήνα ανέφερε ότι «πρώτο βήμα είναι η εντατικοποίηση τριμερών συνεργασιών Κύπρου και Ελλάδας με χώρες όπως είναι ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Παλαιστίνη.

Το σημαντικό όφελος δεν είναι το οικονομικό αλλά το στρατηγικό για το φυσικό αέριο για Κύπρο (αναβάθμιση ρόλου εντός ΕΕ, σχέση διασύνδεσης μέσω της Ελλάδας και σύναψη συμμαχιών με χώρες ΕΕ όπως Γαλλία, Ιταλία και άλλες όπως η Αίγυπτος, Ισραήλ).

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η άμεση υλοποίηση σχεδιασμών και η προώθηση συνεργασίας και η Ελλάδα συμβάλει στη διασύνδεση Κύπρου με ΕΕ, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Να διαμορφώσουμε μια κοινή πολιτική, υπάρχουν χώρες που θα εναντιωθούν όπως η Τουρκία, να λάβουμε σχετικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τουρκικές επιδιώξεις. Να λάβομε και άμεσα μέτρα εναντίον εταιρειών που θα προχωρήσουν σε παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε.

Μεγάλο το οικονομικό κόστος τον καθυστερήσεων και στην Κύπρο

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο πάγωμα της υλοποίησης της συμφωνίας με την Αίγυπτο προς την οποία θα κατευθύνονταν οι εξαγωγές φυσικού αερίου ενώ σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις κατά το διάστημα 2013-2018 στις έρευνες κόστισαν στον κυπριακό λαό περί το 1 τρις ευρώ σε εξοικονόμηση.

Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες σημείωσε ότι «το 2013 επιβεβαιώθηκαν κοιτάσματα στο πεδίο Αφροδίτη αλλά χάσαμε 4 χρόνια. Από το 2015 είχαμε τη συμφωνία με Αίγυπτο αλλά έκτοτε τίποτα δεν έχει γίνει . Το 2013-2015 είχαν διακοπεί οι γεωτρήσεις λόγω της προκλητικής στάσεωςτης Τουρκίας. Από το 2015-2017 κάναμε συζητήσεις αλλά ήταν μικρή η αξιοποίηση των αποθεμάτων. Βασικός λόγος εκτός από το Κυπριακό ήταν και το θέμα των εξαγωγών του φυσικού αερίου. Θεωρούμε ότι μοναδική επιλογή για Κύπρο είναι η Αίγυπτος για εξαγωγή αποθεμάτων, η οποία θέλει διακαώς εξαγωγή όσον αφορά τα δικά μας αποθέματα (έχει δυο τερματικά που υπολειτουργούν και μέσω των δικών μας αποθεμάτων μπορούν να επαναλειτουργήσουν, τουλάχιστον το ένα από τα δυο). Δεν χρειαζόμαστε έτσι τα αποθέματα του Ισραήλ ή τη συνεργασία άλλης τρίτης χώρας για να χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος τερματικός», σημείωσε.

Αποχώρησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι όσον αφορά στη συνεργασία με την Αίγυπτο μελλοντικά υπάρχουν προοπτικές χάρη στον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου και την πιθανότητα νέων ανακαλύψεων.

«Δεν προχώρησε συμφωνία με Κύπρο λόγω αναποφασιστικότητας δικής μας πλευράς. Λόγω της καθυστέρησης οι ισραηλινές εταιρείες που ήθελαν να επενδύσουν στην Κύπρο απέσυραν το ενδιαφέρον τους και έχουν ξεκινήσει αυτή τη στιγμή να συζητούν με την Τουρκία για κατασκευή αγωγό κάτι που πιστεύω ότι θα προκαλέσει προβλήματα για την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Απογοητευτικά τα στοιχεία από τον Ονησίφορο

«Είχαμε νέες ανακαλύψεις αλλά στον Ονησίφορο τα αποτελέσματα δεν ήταν σε τέτοια επίπεδα για να προσφέρουν εμπορική χρήση, το σημαντικό είναι όμως ότι βρήκαμε φυσικό αέριο σε μια περιοχή του ΖΟΡ που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι στο διπλανό τεμάχιο (10) όπου θα γίνουν γεωτρήσεις το 2018, εκεί θα έχουμε ανακαλύψεις», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος ενώ για τις εξαγωγές εκτίμησε ότι «ενώ έχουμε σημαντικές ενδείξεις για ανακαλύψεις δεν πρόκειται να πετύχουμε το στόχο για εξαγωγές το 2018».

Πηγή:https://rpntv.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

The Stories Things Tell And Just Why They Inform Them

The Stories Things Tell And Just Why They Inform Them We never thought that the thing such as a match that is burned or...

Measurement 14 girl advised to ‘give up the doughnuts’ by fat-shaming trolls on paid dating sites

Measurement 14 girl advised to 'give up the doughnuts' by fat-shaming trolls on paid dating sites Jess Mccartney, 26, states she actually is filled with...

Lass mich indem beschreiben Tageshoroskop steinbock Junggeselle Ehegattin

Lass mich indem beschreiben Tageshoroskop steinbock Junggeselle Ehegattin Monatshoroskop aus Monate Monats Horoskop nicht mehr da Monate. Horoskop zu Handen Tagesanbruch. Horoskop pro ubermorgen. Horoskop je...

tough dollars financial products that designers need fast approvals and closings

tough dollars financial products that designers need fast approvals and closings Finances dependant credit is becoming providing private hard cash lending close to a decade...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!