Αρχική Διάφορα Ενεργειακές επενδύσεις 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2025

Ενεργειακές επενδύσεις 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2025

Σημαντικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη χώρα μας, προβλέπει για τον ενεργειακό τομέα η έκθεση SE Europe Energy Outlook 2016 – 2017 που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

Η μελέτη του ΙΕΝΕ προβλέπει ότι στο διάστημα 2016 – 2025 θα πραγματοποιηθούν στον ελληνικό ενεργειακό τομέα επενδύσεις ύψους 23,3 έως 30,1 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διύλιση πετρελαίου, τους αγωγούς κλπ.

Οι συνολικές επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 234,8 – 273,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου το μισό ποσό αφορά την Τουρκία όπου τα σενάρια προβλέπουν επενδύσεις από 124,9 έως 141,6 δισ. ευρώ.

Ο λιγνίτης και ο άνθρακας παραμένουν το βασικό καύσιμο στην περιοχή και όπως δείχνουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα (ΔΕΗ) όσο και σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Τουρκία και το Μαυροβούνιο, η τάση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την τελική ζήτηση εκτιμάται ότι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα φτάσει μέχρι το 2050 στα 219 Mtoe αυξημένη κατά 59 Mtoe σε σχέση με τα επίπεδα του 2015.

Στην ευρύτερη «γειτονιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρατηρείται υψηλή εξάρτηση από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις εισαγωγές αργού και προϊόντων να αντιστοιχούν στο 82,65% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου και στο 69,5% του φυσικού αερίου έναντι 53,5% του Μέσου Όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την έκθεση το φυσικό αέριο φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα στο ενεργειακό μείγμα των χωρών τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην εμπορική και οικιακή χρήση.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι για το κοίτασμα της Αφροδίτης είναι ειλημμένη απόφαση για εμπορική εκμετάλλευση και εξαγωγές 8 δισ. κυβικών ετησίως μέσω Αιγύπτου. Η εξέλιξη των ερευνών στην Κύπρο αλλά και η ανάπτυξη των κοιτασμάτων σε Αίγυπτο και Ισραήλ θα καθορίσει το μέλλον για την εξαγωγή αερίου, είτε μέσω αγωγού από την Τουρκία είτε μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού East Med που έχει προταθεί από την ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αλλά και τα άλλα θέματα της ενεργειακής επικαιρότητας θα αποτελέσουν το αντικείμενο του φετινού συνεδρίου του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη» που θα πραγματοποιηθεί 23 και 24 Νοεμβρίου με θέμα «οι αγορές ενέργειας σε πορεία μετασχηματισμού». Στόχος του φετινού συνεδρίου είναι να υπογραμμίσει τις σημαντικές αλλαγές που ήδη παρατηρούνται στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: http://news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ανχελ Γκουρία: Αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,6% το 2021

Παρά το έντονο κλίμα της αβεβαιότητας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, έκανε λόγο για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,6% το 2021, μιλώντας στο...

Χαρδαλιάς: Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά – Τι ισχύει για τους τουρίστες από το εξωτερικό

Στην απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, αλλά και στην άρση των περιορισμών εισόδου στη χώρα εστίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της...

Ρέγκλινγκ – Σταϊκούρας: Κοινή έκκληση για στήριξη των μεταρρυθμίσεων

Την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συζήτησαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των εργασιών...

ΟΑΕΔ-Cisco: Τετραπλασιάζουν τις θέσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης στην κυβερνοασφάλεια

Την αύξηση των θέσεων ωφελουμένων έως 3.000 και επιλαχόντων έως 1.000 αποφάσισαν ΟΑΕΔ και Cisco, μετά την υπερκάλυψη των 1.000 προσφερόμενων θέσεων του προγράμματος κατάρτισης στην κυβερνοασφάλεια, για τις οποίες...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!