Αρχική Οικονομία Ενδιαφέρον-έκπληξη για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Ενδιαφέρον-έκπληξη για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Του Σταμάτη Ζησίμου

Στα 2,21 δισ. ευρώ ανήλθε το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν έως το τέλος Ιανουαρίου στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Φορολογική απαλλαγή ζητούν οι περισσότεροι. Ο αριθμός αιτήσεων ανά πρόγραμμα.

Τα 2,21 δισ. ευρώ άγγιξε το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο νέο επενδυτικό νόμο. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν 821 αιτήσεις, για τα προγράμματα «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» ενώ δεν κατατέθηκε κανένα «στρατηγικό» σχέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του καθεστώτος – προγράμματος «Γενική Επιχειρηματικότητα». Ειδικότερα, υποβλήθηκαν 496 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,55 δισ. ευρώ.

Στο καθεστώς – πρόγραμμα «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» υποβλήθηκαν προς ενίσχυση 271 επενδυτικά συνολικού προϋπολογισμού 485 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» κατατέθηκαν 54 επενδυτικά σχέδια προβλεπόμενου προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, καμία επενδυτική πρόταση δεν κατατέθηκε στο πρόγραμμα «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» το οποίο αφορά την παροχή κινήτρων για πολύ μεγάλες επενδύσεις (στρατηγικής σημασίας).

Tο μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών σχεδίων (41,3%) αιτούνται φορολογική απαλλαγή, ενώ οι υπόλοιπες επιχορήγηση ή leasing ή ενίσχυση μισθολογικό κόστους. Το 65% των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων είναι στην βιομηχανία (κυρίως στον κλάδο της αγροτοδιατροφής) και λίγες επενδύσεις σε logistics, ενώ τα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό συνιστούν το 35% των επενδυτικών σχεδίων και το 48,7% του συνολικού ύψους επενδύσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρχικός κύκλος για τα δύο πρώτα προγράμματα – καθεστώτα έληξε προχθές 31 Ιανουαρίου, ενώ τα άλλα δύο (Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού και Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας) θα παραμείνουν ανοικτά έως το τέλος Απριλίου. Έως τότε βέβαια αναμένεται να έχουν προκηρυχθεί και τα άλλα τέσσερα προγράμματα – του νέου αναπτυξιακού, τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση διαμόρφωσής τους. Για τα δύο πρώτα προγράμματα (Γενική Επιχειρηματικότητα και Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ) θα υπάρξει και νέος κύκλος προκήρυξης εντός του 2017.

Ο συνολικός προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) που έχει προβλεφθεί για τα τρία προγράμματα που δέχτηκαν τις αιτήσεις, ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μόλις τα 170 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσες ενισχύσεις (επιχορήγηση) ενώ τα υπόλοιπα 280 αφορούν ενισχύσεις φορολογικής απαλλαγής.

Τα καθεστώτα και ο προϋπολογισμός

Γενική Επιχειρηματικότητα

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τον πρώτο κύκλο του εν λόγω καθεστώτος ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 70.000.000 ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τα 80.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Το συγκεκριμένο καθεστώς απευθύνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων καθώς είναι δυνατή η υπαγωγή σχεδόν όλων των νομικών μορφών (ατομικές, εμπορικές, αλλά και συνεταιριστικές επιχειρήσεις), υφιστάμενες ή υπό σύσταση.

Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για τον πρώτο κύκλο του, ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 100.000.000 ευρώ που αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από το ΠΔΕ και τα 50.000.000 ευρώ που αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Το καθεστώς «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» παρέχει στις επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής αυξημένα κίνητρα σε σχέση με τα υπόλοιπα καθεστώτα Γενικών Ενισχύσεων, όπως επιχορήγηση των επενδυτικών δαπανών από 70% έως 100%, αλλά και ενισχύσεις έως 100.000 ευρώ για τις δαπάνες εκκίνησης.

Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για τον πρώτο κύκλο του, ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ και αφορά το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Στόχος του καθεστώτος «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ενισχύσεων περιορισμένου εύρους με ιδιαίτερα απλοποιημένες διαδικασίες. Μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος θα ενισχυθούν με φορολογικές απαλλαγές δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται εντός της μονάδας υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν σε αρχική επένδυση.

Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για τον πρώτο κύκλο του ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ και αφορά το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής και του οφέλους από τη σταθεροποίηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Στόχος του καθεστώτος «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα διευκολύνει την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, τόσο από Ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας. Μέσω του καθεστώτος ενισχύονται επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20.000.000 ευρώ και δημιουργούν δύο τουλάχιστον θέσεις εργασίας ανά ένα εκατομμύριο επιλέξιμης επένδυσης.

Πηγή:http://www.euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Πολεοδομικό νομοσχέδιο: Αλλαγές για οικοδομικές άδειες, εκτός σχεδίου δόμηση και αυθαίρετα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,...

Τσίπρας: Ιδεολογικά αντίθετη με το ΕΣΥ η ΝΔ – Προανήγγειλε σχέδιο «αντιΠισσαρίδη»

«Όταν λοιπόν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο...

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να πάρει από την Aegean μετοχές και όχι warrants

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζει την ανάγκη συνέχισης του πτητικού έργου της Aegean όπως και τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρίας για τη διατήρηση και των θέσεων...

Ολη η έκθεση Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία – «Κλειδί» η ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας

Ορίζοντα 10ετίας έχει το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που συνέταξε η Επιτροπή Πισσαρίδη. Σύμφωνα με την τελική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητακαι φέρει...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!