Αρχική Uncategorized Ένας στους δύο Ελληνες δεν αγοράζει ποτέ από το Διαδίκτυο

Ένας στους δύο Ελληνες δεν αγοράζει ποτέ από το Διαδίκτυο

Αυξάνεται η χρήση πλαστικού χρήματος αν και οι καταναλωτές επιμένουν στα μετρητά

Ενας στους δύο Ελληνες καταναλωτές δεν ψωνίζει ποτέ από το Διαδίκτυο, που σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τον χώρο των ηλεκτρονικών αγορών στη χώρα μας. Επιπλέον, ένας στους τρεις (το 32%) απαντά «μία – δύο φορές το εξάμηνο ή πιο σπάνια». Μόνο το 16% του πληθυσμού κάνει μέσα στον μήνα αγορές μέσω Internet. Οι κυριότερες κατηγορίες του πληθυσμού που αγοράζουν συχνότερα μέσω Internet, είναι: τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών (33%) και 35-44 (37%), οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (25%), οι απασχολούμενοι (26%) και οι κάτοχοι μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος άνω των 1.500 ευρώ.

Αυξάνεται η χρήση πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα, αν και οι καταναλωτές επιμένουν στα μετρητά. Από όσους πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές, οι οκτώ στους δέκα (81%) δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα ασφαλείας με τη χρήση κάρτας (π.χ. υπερχρέωση ή κλοπή προσωπικών δεδομένων), το 17% έκανε ηλεκτρονικές αγορές αλλά δεν χρησιμοποίησε κάρτα (πλήρωσε με αντικαταβολή ή με τραπεζική κατάθεση) και μόνο το 1% των ερωτώμενων ανέφερε κάποιο πρόβλημα ασφαλείας.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με αντικείμενο τη στάση των ελλήνων καταναλωτών έναντι του πλαστικού χρήματος. Η έρευνα εξετάζει διάφορες πτυχές που σχετίζονται με το πλαστικό χρήμα, όπως η διείσδυση των POS. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, το 61% των καταναλωτών είναι εμφανώς «υπέρ» της υποχρεωτικής τοποθέτηση POS έναντι ποσοστού 18% που είναι εναντίον και 16% που υιοθετεί ουδέτερη στάση. Ιδιαίτερα δε μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν κάρτες το ποσοστό αποδοχής του μέτρου («υπέρ») είναι πολύ υψηλότερο (72%) έναντι εκείνων που δεν χρησιμοποιούν (37%).

Οσον αφορά τη διαθεσιμότητα POS στα καταστήματα και στις υπηρεσίες, ένα ποσοστό της τάξεως του 22% (περίπου ένας στους πέντε) δήλωσε ότι την τελευταία εβδομάδα συνέβη να θέλει να πληρώσει με κάρτα αλλά δεν υπήρχε στο κατάστημα τερματικό αποδοχής καρτών. Αντίθετα, το 77% (περίπου τρεις στους τέσσερις) δεν αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα. Οι περιπτώσεις εκείνες που δεν διέθεταν POS ήταν κυρίως: καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών (όπως σουπερμάρκετ, περίπτερα, ζαχαροπλαστεία, λαϊκές αγορές κ.ά. – 27%), καταστήματα εστίασης και καφέ (25%), υπηρεσίες ιατρών, κλινικών και κέντρων υγείας (9%), καταστήματα ρουχισμού, ένδυσης και υπόδησης (8%), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής (6%) κ.ά.

Υπέρ της χρήσης των μετρητών ως μέσου πληρωμών εξακολουθεί να τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα. Οι πέντε στους δέκα ερωτώμενους (52%) δηλώνουν ότι προτιμούν να πληρώνουν περισσότερο ή μόνο με μετρητά, έναντι τεσσάρων στους δέκα (39%) που προτιμούν να πληρώνουν περισσότερο ή μόνο με κάρτα. Το υπόλοιπο 8% (σχεδόν ένας στους δέκα), δεν εκφράζει ιδιαίτερη προτίμηση, επιλέγοντας τη μεσαία θέση («το ίδιο με μετρητά και με κάρτα»).

Στο μεταξύ, περίπου οι δύο στους τρεις Ελληνες (68%) χρησιμοποιούν σήμερα «πλαστικό χρήμα», δηλαδή κάποια χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα, ή συνδυασμό αυτών, στις συναλλαγές τους. Συγκεκριμένα, το 61% (οι έξι στους δέκα) χρησιμοποιεί χρεωστική κάρτα, το 21% (οι δύο στους δέκα) πιστωτική και το 6% προπληρωμένη κάρτα. Υψηλότερα ποσοστά χρήσης καρτών (>70%) εμφανίζουν οι άνδρες (70%) έναντι 65% των γυναικών αλλά και οι ηλικιακές ομάδες: 35-44 ετών (70%), 45-54 (77%) και 55-64 ετών (72%).

Από την άλλη πλευρά, ένα σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, της τάξεως του 32% (δηλαδή ένας στους τρεις), δεν χρησιμοποιεί καθόλου κάρτες στις συναλλαγές του. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες (35%), για άτομα άνω των 65 ετών (40%), για αποφοίτους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (57%), για νοικοκυρές (47%) και ανέργους (40%), για κατοίκους αγροτικών (40%) και ημιαστικών (39%) περιοχών, καθώς και για όσους έχουν χαμηλό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 1.000 ευρώ).

Οσον αφορά τη συχνότητα πληρωμών με κάρτες, από τις απαντήσεις των ερωτώμενων (που χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα) προκύπτει ότι η χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται από το 25% (περίπου από έναν στους τέσσερις) σε καθημερινή βάση και από το 65% (περίπου από δύο στους τρεις) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η πιστωτική κάρτα χρησιμοποιείται από το 14% σε καθημερινή βάση και από το 42% (περίπου από τέσσερις στους δέκα) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ η προπληρωμένη από το 5% σε καθημερινή βάση και από το 23% (σχεδόν από ένας στους τέσσερις) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Πηγή: http://www.tovima.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Βασίλης Ψάλτης – Alpha Bank: Δημιουργούμε μία νέα Τράπεζα για το Αύριο

Την πεποίθηση ότι η Alpha Bank είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, ως ο πλέον αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος προόδου και ευημερίας...

Βουλή: Ενημέρωση από τον Χρ. Σταϊκούρα για τις αποζημιώσεις λόγω καιρικών φαινομένων

Σε αναλυτική ενημέρωση της Βουλής για τις αποζημιώσεις που έχουν κατευθυνθεί σε πληγέντες από τον «Ιανό» και από τον σεισμό στη Σάμο προχώρησε ο...

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανοίξει ελεγχόμενα η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

Ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «συνεχίζει το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της...

Πατέλης: Σκέψεις για ειδικό πακέτο στήριξης του τουρισμού – Τι είπε για τις τράπεζες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ένα ειδικό πακέτο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως αυτό για την εστίαση, άφησε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!