Αρχική Τεχνολογία Ενας νέος υπέροχος ψηφιακός κόσμος

Ενας νέος υπέροχος ψηφιακός κόσμος

Το μέλλον της τεχνολογίας και οι εξελίξεις που αναμένεται μέχρι το 2030 Να αλλάξουν τη ζωή μας

Ο ψηφιακός κόσμος όπως τον ξέρουμε θα αλλάξει τα επόμενα 15 χρόνια περισσότερο απ’ ό,τι τα 300 προηγούμενα (!), καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το cloud computing, το Ιnternet of Τhings και το 5G, δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις.
Η επέκταση της παγκόσμιας διασύνδεσης δεδομένων και πληροφοριών, που αναμένεται να ανέλθει στο 75% του κόσμου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, αλλά και οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτοκινούμενα οχήματα, θα αλλάξουν τον εργασιακό χάρτη και το 40%-60% των εργασιών θα εκτελούνται πλέον από μηχανές.
Σε αυτές θα περιλαμβάνονται όχι μόνο βασικές εργασίες (π.χ της καθαριότητας και της εστίασης), αλλά και οι πιο σύνθετες όπως των οικονομικών υπηρεσιών. Το real estate, οι φαρμακευτικές εταιρείες, η ενέργεια και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι κάποιοι από τους κλάδους που θα επηρεαστούν σημαντικά. Ακόμα και οι αμυντικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα αλλάξουν μορφή, καθώς των 80% αυτών θα διοχετεύεται τα επόμενα 10 χρόνια στο data cloud και σε cyber θέματα.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προοπτικές και τις προκλήσεις που θα κληθεί ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μέχρι το 2030, σύμφωνα με το μελλοντιστή και ανθρωπιστή συγγραφέα Gerd Leonhard, έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη.
Σε αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει ο ίδιος, κάποιες από τις σημαντικές αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι άνθρωποι θα αφορούν την ηθική και τις αξίες καθώς και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος, ο έλεγχος του Διαδικτύου και η κυβερνοασφάλεια. Ο Gerd Leonhard αναμένεται να βρεθεί στις 26 Απριλίου στην Αθήνα ως βασικός ομιλητής σεμιναρίου με τίτλο «Εκθετική σκέψη και ηγεσία στο μέλλον».
Δίκτυα 5G
Η επόμενη μεγάλη επανάσταση της τεχνολογίας θα είναι τα δίκτυα 5G ή αλλιώς η «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», ένας νέος κόσμος απόλυτης ψηφιοποίησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Με το 5G η έννοια της διασυνδεσιμότητας θα αποκτήσει νέο περιεχόμενο με χρονικό ορίζοντα το 2020, αφού, ανάμεσα σε άλλα, θα μεταμορφώσει τα δίκτυα σε συντονιστικές πλατφόρμες και θα ανοίξει τον δρόμο για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργία αξίας, θα ενσωματώσει υφιστάμενες τεχνολογίες (π.χ. σταθερή, κινητή, δορυφορική κ.λπ.).
Η ανάπτυξη και καθιέρωση του 5G χτυπάει την πόρτα του λεγόμενου Internet of Things (ΙοΤ – Διαδίκτυο των Πραγμάτων), ένα νέο περιβάλλον στο οποίο κάθε είδους συσκευές (από το ψυγείο και τον κλιματισμό, μέχρι το κιβώτιο των ταχυτήτων στο αυτοκίνητο) θα έχουν σύνδεση με το Ιντερνετ. Δεν θα υπάρχουν απλά πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, αλλά ένα μεγαλύτερο εύρος χωρητικότητας των δικτύων, προκειμένου να υποστηρίξουν την ταυτόχρονη λειτουργία ενός πολύ μεγάλου αριθμού δικτυωμένων συσκευών.
e-αυτοκίνητο
Κανονική επανάσταση στον κόσμο της αυτοκίνησης θα φέρει το δικτυωμένο αυτοκίνητο νέας γενιάς που θα διασυνδέεται με τα έξυπνα κινητά και συσκευές, δίνοντας τη δυνατότητα πολλών νέων εφαρμογών, όπως απομακρυσμένη εκκίνηση και ενημέρωση τεχνικών στοιχείων. Κάθε όχημα θα ενσωματώνεται σε ένα ψηφιοποιημένο οικοσύστημα που θα είναι συνδεδεμένο με την ευφυή πόλη και το έξυπνο σπίτι, επιτρέποντας, ταυτόχρονα, τη χρήση ενός αυτόματου πιλότου που θα απαλλάσσει τον οδηγό από την υποχρέωση της οδήγησης. Το αυτοκίνητο του 2030 θα είναι οργανικό κομμάτι της νέας πραγματικότητας του Διαδικτύου των Πραγμάτων, απελευθερώνοντας μια σειρά από λειτουργίες που σήμερα ξέρουμε μόνο από τον κινηματογράφο. Συνοπτικά, θα μπορούμε να κάνουμε από το αυτοκίνητό μας όλα όσα κάνουμε σήμερα από το γραφείο μας.
Την ίδια στιγμή, ο Alexander Gostev,Chief Security Expert της Kaspersky Lab, επισημαίνει ότι «όπως και αν μοιάζει ο κόσμος σε 30 χρόνια, θα πρέπει να ξεκινήσουμε να βελτιώνουμε την άνεση, την ασφάλεια και την ευημερία μας από τώρα, καθώς η τεχνολογία είναι απλώς ένα εργαλείο και είναι στο χέρι μας αν θα τη χρησιμοποιήσουμε για καλό ή κακό σκοπό».
Ρομπότ παντού
Σύμφωνα με τον Alexander Gostev, είναι πιθανό ο παγκόσμιος πληθυσμός να περιλαμβάνει δισεκατομμύρια ανθρώπους και δισεκατομμύρια ρομπότ, με τα τελευταία να κάνουν σχεδόν όλες τις δουλειές ρουτίνας ή τις βαριές εργασίες. Οι άνθρωποι θα εργάζονται για τη βελτίωση του λογισμικού των ρομπότ και η βιομηχανία της πληροφορικής θα αποτελεί το σπίτι των εταιρειών που αναπτύσσουν προγράμματα για ρομπότ, όπως γίνεται σήμερα με τις εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές, τις οποίες οι χρήστες κατεβάζουν και εγκαθιστούν.
Εξυπνα σπίτια
Επιπλέον, οι άνθρωποι θα ζουν σε έξυπνα σπίτια, όπου οι περισσότερες ανέσεις θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες. Το λογισμικό που θα τρέχει το σπίτι θα φροντίζει για την κατανάλωση και την αναπλήρωση ενέργειας, νερού, τροφίμων και προμηθειών. Η μόνη ανησυχία των κατοίκων θα είναι να εξασφαλίζουν ότι διαθέτουν αρκετά χρήματα στην τράπεζα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
3D εκτυπώσεις
Δεν θα είναι μόνο οι δουλειές ρουτίνας που θα περάσουν στην Ιστορία, καθώς η παραγωγή συγκεκριμένων ειδών δεν θα είναι πλέον αναγκαία. Αντιθέτως, οι 3D εκτυπωτές θα δώσουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να σχεδιάζουν και να δημιουργούν ό,τι χρειάζονται, από είδη οικιακής χρήσης, όπως πιάτα και ρούχα, μέχρι δομικά υλικά για το σπίτι του μέλλοντος.
Πηγή: http://www.tanea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Γιάννης Μπρατάκος – Γενικός Διευθυντής Ν.Δ: Η μεσαία τάξη δεν στηρίζεται με τα… τσιτάτα του κ. Τσίπρα

"Η μεσαία τάξη, για την οποία δήθεν ενδιαφέρεται, δε θα ανακάμψει με πλειοδοσία λαϊκισμού, δημαγωγικές "πρωτοβουλίες" για διαγραφές χρεών μοίρασμα "εικονικών"χρημάτων κι υποσχέσεων...

Κ. Μητσοτάκης: «Με ταχύτητα και δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις για τον παγετό»

Καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό επισκέφθηκε στο Σπαθοβούνι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Κορινθία. Νωρίτερα επισκέφθηκε εξωστρεφή βιομηχανική...

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με...

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!