Αρχική Κοινωνία Εμπλοκή με το εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ - Νομοθετικό κενό «φρενάρει» το...

Εμπλοκή με το εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ – Νομοθετικό κενό «φρενάρει» το επίδομα για 60.000 δικαιούχους

Ένα νομοθετικό κενό έχει μπλοκάρει την καταβολή του εποχικού βοηθήματος του ΟΑΕΔ, που χορηγείται κάθε φθινόπωρο σε περίπου 50.000 με 60.000 δικαιούχους.

Όπως αναφέρει η ”Δημοκρατία”, σύμφωνα με τον νόμο 1836/89, άρθρο 22, συνταξιούχοι στις 10/9, που κάτα το προηγούμενο έτος ασκούσαν ένα από τα προβλεπόμενα εποχικά επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του βοηθήματος, δικαιούνται το επόοχιακό βοήθημα εφόσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στους ασφαλισμένους του κατά το έτος καταβολής του βοηθήματος του βοηθήματος. Το γεγόνος ότι πλέον δεν υπάρχει η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ (486 ευρώ) ως όριο για τη χορήγηση του επιδόματος, αλλά έχει αντικατασταθεί από την εθνική σύνταξη (384 ευρώ) που προβλέπει ο νομος Κατρούγκαλου, έχει δημιουργήσει εμπλοκή στη χορήγηση του επιδόματος. 

Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ έχει έτοιμη την σχετική εγκύκλιο, δεν μπορεί ακόμα να τη δημοσιεύσει, επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα γίνεται ή όχι η χορήγηση του επιδόματος σε δικαιούχους που λαμβάνουν μόνο την εθνική σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και ο οργανισμός έχουν ήδη επεξεργαστεί τροποποιητική διάταξη που θα συμπληρώνει αυτό το κένο του νόμου, όμως πρέπει να την εντάξουν σε κάποιο νομοσχέδιο, προκειμένου να ψηφιστεί κι έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους. 

Στόχος είναι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, προκειμένου να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ να εκδώσουν την απαραίτητη εγκύκλιο, δίνοντας τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων. Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε θα είναι εφικτό η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι το ειδικό εποχικό επίδομα χορηγείται σε όσους ασκούν κάποιο από τα παρακάτω επαγγέλματα: οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλλέκτης, καπνεργάτης, μουσικός-μέλος του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστής και βοηθός χειριστής κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτός τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτης.

Εξαιρούνται από το ειδικό εποχιακό βοήθημα οι δικαιούχοι που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

EΛΣΤΑΤ: Στο -11,7% η ετήσια πτώση του ΑΕΠ το 2020

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020,...

Νέα τουρκική Navtex για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου

Νέα Navtex για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου εξέδωσε η Άγκυρα. Λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, η...

Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προβλέπει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021. Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό...

Αυξάνεται η χρηματοδότηση μέσω της ΕΑΤ στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών

Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα δώσει το ελληνικό δημόσιο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund). Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!