Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του επιδιώκουν να μετατρέψουν την επίσκεψη Μακρόν σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, ενισχύοντας έτσι το αφήγημα περί αλλαγής σελίδας της χώρας και εξόδου της από την κρίση.

Έντονη είναι και η επενδυτική «μυρωδιά» από τον ερχομό Μακρόν, καθώς εκπρόσωποι εταιρειών – κολοσσών συνοδεύουν τον Γάλλο Πρόεδρο, προκειμένου να «ανιχνεύσουν» το έδαφος για επικείμενα deals, σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, ανάμεσα στους οποίους και ο ενεργειακός με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ.

Ο στόχος του Μαξίμου

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από τη μια δείχνει να φιλοτεχνεί το φιλο-επενδυτικό προφίλ τόσο το δικό του όσο και της κυβέρνησής του, ενώ «επενδύει» πάμπολλα, πολιτικά – επικοινωνιακά, στην έλευση Μακρόν.

Στόχος του Μαξίμου είναι να καταδείξει ότι η Γαλλία συνεχίζει να αποτελεί πιστή σύμμαχο και υποστηρικτή των ελληνικών προσπαθειών για έξοδο από την κρίση και παράλληλα να «καταγράψει» απτές αποδείξεις για την οριοθέτηση της επόμενης μέρας για τη χώρα, που θα έχει ως φάρο την ανάπτυξη και τη γαλλική… συνδρομή.

Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και η μετατροπή της Ελλάδας σε φιλικό και φιλόξενο τόπο για επενδύσεις αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς που το Μαξίμου επιθυμεί να καταδείξει με εμφατικό τρόπο, μέσω της διήμερης επίσκεψης Μακρόν.

Ο τελευταίος συνοδεύεται από μια ισχυρή ομάδα επιχειρηματιών, που καλοβλέπουν το ενδεχόμενο επενδύσεων στην Ελλάδα. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο ενεργειακός τομέας και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, αλλά και για τις εξορύξεις πετρελαίου σε νότια Κρήτη, Ιόνιο και όχι μόνο.

Τα «deals» και η αναπτυξιακή τράπεζα

Οι επιχειρηματίες, που εκπροσωπούν εταιρείες – «κολοσσούς», όπως οι Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance, Engie, έχουν επαφές με «βαριά» ονόματα του ελληνικού επιχειρείν. Οι συναντήσεις που έγιναν στο οικονομικό φόρουμ στο «Ίδρυμα Νιάρχος», όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Στάθης Τσοτσορός (ΕΛΠΕ), Βαρδής Βαρδινογιάννης (Motor Oil), Μαθιός Ρήγας (Energean Oil & Gas), Δημήτρης Κοπελούζος (όμιλος Κοπελούζου), Ευάγγελος Μυτιληναίος (όμιλος Μυτιληναίου), Εμμανουήλ Παναγιωτάκης (ΔΕΗ), Γιώργος Περιστέρης εκ μέρους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Νίκος Καραμούζης για την Eurobank, Μιχάλης Στασινόπουλος για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Δημήτρης Βιδάκης για την εταιρεία «Κορρές», Μανόλης Δομαζάκης από την Creta Farm, Βασίλης Ζαφειρόπουλος για την Dogma Gourmet,  Χάρης Μπρουμίδης για τη Vodafone, Πάνος Παπαδόπουλος για τη Forthnet , Πέτρος Σουκούλιας για την Prisma Electronics, αλλά και οι πρόεδροι του ΣΕΒ, Θόδωρος Φέσσας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης.

«Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα»

Μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα κομίζει ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως τονίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί επί ελληνικού εδάφους, αλλά όχι μόνο. Ο Γάλλος επισημαίνει ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους, ότι «η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στην περίοδο της κρίσης και θα την στηρίξει και σ’ αυτό το νέο ξεκίνημά της για ανάκαμψη». Ο Γάλλος Πρόεδρος απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί Grexit, τονίζοντας ότι Αθήνα και Γαλλία έχουν παρόμοιους οραματικούς στόχους.

ΠΗΓΗ: axianews