Αρχική Πολιτική Ελληνικός Χρυσός: Απορρίφθηκαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για τη συμφωνία

Ελληνικός Χρυσός: Απορρίφθηκαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για τη συμφωνία

Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία οι δύο ενστάσεις συνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ξεχωριστά ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 επί άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που συζητείται στην Ολομέλεια και αφορά την κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός.

Τόσο ο γενικός εισηγητής όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Πάνος Σκουρλέτης έκαναν λόγο για «αποικιοκρατική σύμβαση που είναι σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Παράλληλα, κατηγόρησαν τον υπουργό Περιβάλλοντος για «παράβαση καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», υποστηρίζοντας ότι με την τροποποίηση της σύμβασης παραχωρούνται όλα τα δικαιώματα του κράτους στην εταιρεία, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτικισμούς και αντέτεινε ότι με το άρθρο 11 της σύμβασης αυτό που γίνεται είναι ότι απαλλάσσεται το Ελληνικό Δημόσιο από όλες τις αξιώσεις της εταιρείας, που εδράζονται σε συγκεκριμένες αποφάσεις του ΣτΕ και αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια.

«Απαλλάσσεται το Δημόσιο από πιθανό κίνδυνο να έρθει η εταιρεία να ζητήσει αποζημίωση. Αυτό αποτελεί παράβαση καθήκοντος από εμάς; Εμείς διαγράφουμε τον κίνδυνο για τον οποίο εσείς έχετε την ευθύνη που προκλήθηκε και έρχεστε σαν χαλασμένο κασετόφωνο να επαναλάβετε στη Βουλή αστήριχτα επιχειρήματα» συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης απέρριψε τις δύο ενστάσεις, τονίζοντας ότι δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Σύνταγμα.

«Κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό για απιστία επειδή έρχεται μονομερώς η εταιρεία και παραιτείται από όλες τις αξιώσεις της για αποζημιώσεις που πιθανόν να καλούνταν το Δημόσιο να πληρώσει, λόγω πράξεων και λαθών επί δικής σας κυβέρνησης. Αν πήγαινε δικαστικώς η εταιρεία και κέρδιζε το Δημόσιο, καλώς, αλλά αν θα έχανε θα πλήρωναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη ζημιά;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Σχολιάζοντας τις συνταγματικές ενστάσεις του ΜέΡΑ25, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι όλες οι απαντήσεις προκύπτουν και από τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έχει αποφανθεί ότι δεν μεταβάλλεται το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων.

«Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας. Η πολιτική κριτική είναι θεμιτή, αλλά αν πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει ποινική ευθύνη του υπουργού, γιατί δεν πάει στον εισαγγελέα;» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

«Είναι ξεκάθαρη η παραίτηση του Δημοσίου απέναντι στις έωλες αξιώσεις της εταιρίας τις οποίες η κυβέρνηση αποδέχεται. Η εταιρία επί πολλά χρόνια έχει παραβιάσει θεμελιώδεις όρους της σύμβασης και έχει αποφανθεί αμετάκλητα το ΣτΕ για αυτές» αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

«Η κριτική είναι πολιτική που γίνεται. Το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του έχει κρίνει τις πράξεις της διοίκησης συνταγματικές. Η συνταγματικότητα κρίνεται σε δύο επίπεδα. Στη Βουλή και στα δικαστήρια. Το να σηκώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και να κατηγορεί τον υπουργό για απιστία αυτό δεν είναι κριτική, είναι θέμα του Ποινικού Κώδικα. Πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη για να αποδειχθεί αυτό. Τότε βέβαια θα αποδειχθεί και ποιος έχει βλάψει ευθέως το δημόσιο συμφέρον και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δικές του πράξεις και παραλείψεις» απάντησε ο κ. Πλεύρης.

Από την πλευρά τους, ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κλέων Γρηγοριάδης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «λειτούργησε ως εκπρόσωπος της εταιρείας και όχι του Δημοσίου και φέρνει προς κύρωση στη Βουλή μια σύμβαση με σειρά αντισυνταγματικών διατάξεων».

«Είναι ποινικό ζήτημα αυτό που συζητάμε, είναι παράβαση καθήκοντος, δημιουργείτε ένα φέουδο. Η εταιρεία θα κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει. Παραβιάζονται σειρά συνταγματικών διατάξεων, όπως η περιβαλλοντική προστασία, η αρχή της ισότητας, η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος» υποστήριξε ο κ. Αρσένης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε παρέμβασή του, ανέφερε ότι η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί του νομοσχεδίου «δεν περιποιεί τιμή στην κοινοβουλευτική διαδικασία», καθώς, όπως είπε, είναι ένα κείμενο στη λογική «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης τάχθηκε κατά των ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας, κάνοντας λόγο για «απογοητευτικό σκηνικό που στήνεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνητή ένταση».

«Μιλάμε για μια ετεροβαρή σύμβαση σε βάρος του Δημοσίου, με πολλά προβληματικά στοιχεία. Γεννιούνται πολλά ερωτήματα αν διασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και αν το Δημόσιο συνηγορεί με το πιστόλι στον κρόταφο, τα οποία θα απαντηθούν στη πράξη στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και αντισυνταγματική η συμφωνία. Δεν τεκμηριώνεται η ευθεία και κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, δεν τεκμαίρεται καθαρό έρεισμα για να τεκμηριωθεί» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «υποκρισία τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που είναι μόνο στα λόγια», όπως είπε, και τόνισε: «Στην αναθεώρηση του Συντάγματος απορρίφθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ το αίτημα του κόμματός του να καταργηθούν τα σκανδαλώδη προνόμια που δίνονται κατ΄ εξαίρεση για εταιρείες του εξωτερικού σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χύτας έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένη διαδικασία της ένστασης συνταγματικότητας» και καταλόγισε υποκρισία τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ. «Ήρθε η ώρα το πολιτικό σύστημα να κοιτάξει τι είναι συνταγματικό και τι όχι. Γιατί το Σύνταγμα το ανοίξατε, το κάνατε ακορντεόν και όπως σας βολεύει όλοι εσείς που κυβερνήσατε και κυβερνάτε» πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Άρση lockdown: Ανοίγουν κλειστοί κινηματογράφοι, λούνα παρκ, παιδότοποι, υπηρεσίες μασάζ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επανεκκίνηση επιπλέον δραστηριοτήτων λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας -μετά από εισήγηση...

Ανατροπή στη δολοφονία της Καρολάιν – Yποπτος ο σύζυγός της

Ραγδαίες εξελίξεις στο έγκλημα των Γλυκών Νερών. Ο 32χρονος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος καταθέτει επί ώρες στη ΓΑΔΑ, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα από την Αλόννησο, όπου...

Ποιοι κλάδοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις

Οι βιοεπιστήμες κατέχουν τα πρωτεία μεταξύ των τομέων δραστηριότητας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Elevate Greece που παρουσίασε σε εκδήλωση...

Self-tests: Συνεχίζεται και τον Ιούλιο η δωρεάν διανομή τους

Συνεχίζεται και τον Ιούλιο η δωρεάν διανομή self tests, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!