Αρχική Οικονομία Κατασχέσεις και από τους λογαριασμούς αναπήρων!

Κατασχέσεις και από τους λογαριασμούς αναπήρων!

Αναλγησία της Εφορίας με τα προνοιακά επιδόματα, που βρίσκει «παράθυρα» στη νομοθεσία για να τα κατάσχει ακόμη και από άτομα τα οποία δεν έχουν κανέναν άλλον πόρο για να ζήσουν! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία που αδυνατούν να εισπράξουν από μόνα τους το χρηματικό επίδομα που δικαιούνται και, ως εκ τούτου, έχουν ορίσει συνδικαιούχο στον τραπεζικό λογαριασμό τους προκειμένου να κάνει την ανάληψη.

Εάν όμως ο συνδικαιούχος (συνήθως ένας από τους δύο γονείς) αφήσει αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τότε ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν διστάζει να δεσμεύσει και να κατασχέσει το προνοιακό επίδομα που βρίσκει στον τραπεζικό λογαριασμό, ακόμη και αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος!

Καταγγελίες

Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει στις Περιφερειακές Ομοσπονδίες Ατόμων με Αναπηρία και στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση, είδαν να κατάσχεται το επίδομα αναπηρίας του παιδιού για χρέη του συνδικαιούχου πατέρα προς το Δημόσιο.
Ακόμη κι αν πρόκειται για επιδόματα παρα-τετραπληγικών, τυφλών, με βαριά νοητική υστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, με ανίατες ασθένειες κ.λπ., το νομοθετικό κενό που υπάρχει επιτρέπει στο Δημόσιο να κατασχέσει το ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο χρέος του συνδικαιούχου, στερώντας από τα άτομα αυτά τα πολύτιμα χρήματα που χρειάζονται για να ζήσουν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανίκανα να εργαστούν.

Οπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕσΑμεΑ Γ. Βαρδακαστάνης, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ούτε και για διευρυμένο φαινόμενο, όμως η ουσία είναι ότι πρόκειται για ακόμα μία αδικία σε βάρος των ατόμων με αναπηρία.
Ανάλογες είναι και οι περιπτώσεις με συνταξιούχους που δεν είναι σε θέση να μεταβούν σε υποκατάστημα της τράπεζας ή σε ΑΤΜ για να εισπράξουν τη σύνταξή τους και αναγκάζονται να βάλουν τρίτα πρόσωπα ως συνδικαιούχους στους λογαριασμούς τους για να κάνουν την ανάληψη.
Βάσει της νομοθεσίας:

α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
β) Το 1/4 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/katasheseis-kai-apo-toys-logariasmoys-anapiron

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Σοσιαλδημοκράτες: Δύσκολη προσπάθεια για να ηγηθούν τρικομματικής κυβέρνησης- Ιστορική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών

Άνγκελα Μέρκελ θα ήθελε το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας της να ήταν κάπως διαφορετικό. Και αυτό γιατί στις τελευταίες εκλογές που έγιναν με αυτήν...

Searching for a glucose Ma Partnership? Here’s Steer Clear Of The Scammers.

Searching for a glucose Ma Partnership? Here's Steer Clear Of The Scammers. On the lookout for a sugars Ma Relationship? Suggestions Prevent The Frauds Even...

Institution Hookup Heritage and Christian Ethics. The Lives and Longings of Growing Older People

Institution Hookup Heritage and Christian Ethics. The Lives and Longings of Growing Older People The Physical Lives and Longings of Rising Adults Supplies a new method...

Σκληρή ανακοίνωση των δικηγορικών συλλόγων – Θα διερευνούνται πειθαρχικά όσοι αναλαμβάνουν υποθέσεις αρνητών

Να τηρούν τις διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων  και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος ζητάει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας από...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!