Αρχική Απόψεις Εκφυλισμός της δημοκρατίας

Εκφυλισμός της δημοκρατίας

Λέμε συχνά ότι η δημοκρατία που θεμελιώθηκε στην Ελλάδα κατά τη μεταπολίτευση είναι η πιο ισχυρή και η πλέον ανθεκτική στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Ετσι είναι. Λέμε και το πιστεύουμε πως αυτή η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από κάποια εκτροπή. Αντί να βελτιώνουμε, όμως, αυτή τη δημοκρατία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να την οδηγήσουμε στον εκφυλισμό.

Εκφυλισμός της δημοκρατίας είναι η κάθε είδους αυταρχική διακυβέρνηση, η υποβάθμιση της Βουλής, η γραφειοκρατία, η προσήλωση στους τύπους και η απομάκρυνση από την ουσία, η πολυνομία, η απόσπαση των αρχών του κράτους από την κοινωνία και τις ανάγκες της, η κατάχρηση κάθε εξουσίας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία προέρχεται συνήθως από αυτούς που έχουν ταχθεί να την υπηρετούν. Από τους πολιτικούς και τα κόμματα όταν δεν κατανοούν ότι όρια υπάρχουν και γι’ αυτούς.

Εκφυλισμός της δημοκρατίας είναι η αλαζονεία των κυβερνώντων και η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Το κυνήγι της εξουσίας χωρίς αρχές και φραγμούς. Εκφυλισμός της δημοκρατίας είναι η ασύδοτη ασυλία των πολιτικών.

Η συμπεριφορά που -με ή χωρίς νομική κάλυψη- τους καθιστά διαφορετικούς από τους πολίτες και τους εξασφαλίζει ειδική μεταχείριση.

Πριν από μερικές ημέρες η Δικαιοσύνη ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Μερικούς μήνες νωρίτερα δημοσιοποιήθηκε ότι από την έρευνα που κάνει η Δικαιοσύνη προκύπτει πως στην υπόθεση Novartis εμπλέκεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Και στις δύο περιπτώσεις οι πρώην πρωθυπουργοί αντέδρασαν με τρόπο ο οποίος ξεπερνά την αντίδραση του πολίτη που αισθάνεται ότι ελέγχεται άδικα από τους δικαστές. Και στις δύο περιπτώσεις οι πρώην πρωθυπουργοί είχαν πρωτοφανή στήριξη από τα κόμματα στα οποία ανήκουν. Και στις δύο περιπτώσεις ξεσηκώθηκε τεράστιος θόρυβος ότι πρόκειται για πολιτικές διώξεις.

Χθες η Φ. Γεννηματά επισκέφθηκε τον κ. Σημίτη για να υποστηρίξει το επιχείρημα περί πολιτικών διώξεων. Αλλά όταν η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ελέγξει τους πολιτικούς όπως ελέγχει τους πολίτες, όταν κάθε δικαστικός έλεγχος στους πολιτικούς θεωρείται πολιτική δίωξη, τότε αυτό λέγεται εκφυλισμός της δημοκρατίας. Εκτός και αν στη χώρα μας έχουμε αριστοκρατία με πατρίκιους και πληβείους.

Πηγή:https://www.efsyn.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

income money is really because they have got really top rates often between and , also the loan

income money is really because they have got really top rates often between and , also the loan Buying Intensive Dollars Residential...

Gladly, there are always incredibly number of ways to receive emergency financial loans

Gladly, there are always incredibly number of ways to receive emergency financial loans Good financial institutions are the just who lend the resources immediately...

No-Hassle Systems For Jdate Reviews – A Closer Look

The truth is , Affected person on OkCupid, on and off, for roughly the past eleven years. We spent greater than per week testing...

the alpha blueprint: Το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Alpha Bank – Η φιλοσοφία, οι πυλώνες και τα πρώτα επιτεύγματα

«Αλλάζουμε την Alpha Bank και, μαζί, διαμορφώνουμε το μέλλον της τραπεζικής στην Ελλάδα» ήταν το κεντρικό μήνυμα της μεγάλης διαδικτυακής εκδήλωσης για την πρόοδο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!