Ανακοίνωση εξέδωσε αργά τη νύχτα της Πέμπτης το Υπουργείο Εξωτερικών.

Για την ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων τοποθετήθηκε πριν από λίγες ώρες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για ανησυχητικά βαθιά κρίση στην οποία διολισθαίνει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς:

“Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις.

Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της  ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ”.

Η επόμενη μέρα μοιάζει αβέβαιη για τα Σκόπια, που συνέβη το…αναμενόμενο, καθώς το κρατίδιο βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Μετά την σοβαρή πολιτική κρίση, τίποτα δεν μοιάζει να αναβάλλει ακόμη και την απόσχιση των αλβανόφωνων, οι οποίοι αποτελούν σημαντική μερίδα του πληθυσμού και υποκινούνται από τα Τίρανα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η ένθερμη κατάσταση θα προκαλέσει εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα σε όλα τα Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ