Αρχική Απόψεις Εκρηκτική η κατάσταση βόρεια των συνόρων μας

Εκρηκτική η κατάσταση βόρεια των συνόρων μας

Η βαθύτατη πολιτική κρίση στα Σκόπια παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις,  τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Κόσσοβο , ενώ ο Αλβανικός αλυτρωτισμός ελλοχεύει και στοχεύει στην ανατροπή του υφιστάμενου συνοριακού καθεστώτος στη Βαλκανική.

Οι Αλβανοί ζητούν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και οι Σέρβοι της Ρωσίας.

Ο αλβανικός εθνικισμός υποδαυλίζει την πολύ σοβαρή κρίση που υπάρχει στα Σκόπια και στο Κόσσοβο. Οι Αλβανοί προωθούν με κάθε μέσο  την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» και επομένως, χώρες με πολυπληθείς αλβανικούς πληθυσμούς είναι  «ευάλωτες» σε φαινόμενα αλυτρωτικού εθνικισμού, όπως   η Σερβία, η π. Γ.Δ. Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα.

Παρατείνεται η πολιτική αστάθεια στη FYROM, μετά τις βουλευτικές εκλογές, αφού δεν έχει ακόμη σχηματιστεί Κυβέρνηση.  Το Εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του για μια 10ετία πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι , παρότι ήλθε πρώτο στις Βουλευτικές εκλογές, εντούτοις δεν κατόρθωσε να κατακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή, αφού εξέλεξε 59 βουλευτές ( είναι οι 120 έδρες του σκοπιανού κοινοβουλίου) και διότι,  απέσυραν την υποστήριξη τους τα αλβανικά κόμματα, που στηρίζουν πλέον το δεύτερο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Ζ.Ζάεφ, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία  στη Βουλή (διαθέτουν 67 έδρες). Ο αρχηγός του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, υπέβαλε στον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ,  κατάλογο 67 βουλευτών που θα στηρίξουν την Κυβέρνηση του. Είναι βουλευτές  από το SDSM και τα τρία αλβανικά κόμματα (DUI, Besa και της Συμμαχίας των Αλβανών). Όμως ο Πρόεδρος της FYROM, αρνείται να δώσει στον Ζόραν Ζάεφ εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης.

Ο σκοπιανός Πρόεδρος προβάλει ως αιτία της άρνησής του, τα αιτήματα των αλβανικών κομμάτων, που έχει αποδεχτεί ο Ζόραν Ζάεφ και μεταξύ αυτών είναι: η επίσημη καταγγελία από την Σκοπιανή κυβέρνησης σε βάρος της Σερβίας,  για πολιτική γενοκτονίας  σε βάρος  των Αλβανών. Και η καθιέρωσης της αλβανικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης στο σύνολο της σκοπιανής επικράτειας .  Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Σκοπιανός Πρόεδρος  Γκιόργκε Ιβάνοφ  , αποδοχή των αλβανικών αιτημάτων από μια Κυβέρνηση συνεργασίας (Αλβανών- Μακεδόνων) , θα υπονόμευε τον «μακεδονικό» χαρακτήρα του κράτους, θα οδηγούσε βαθμιαία στην ομοσπονδιοποίηση, την καντονοποίηση και εν τέλει στον διαμελισμό του κράτους, γι’ αυτό δεν δίνει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στο Ζ. Ζάεφ!

Το επίσης ανησυχητικό είναι ότι ο  ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (DUI)» Αλί Αχμέτι, μετά από διαβούλευση με την υπουργό άμυνας της  Αλβανίας Άμυνας MimiKodeli, δήλωσε, ότι στην περίπτωση που ο πρόεδρος των Σκοπίων, δεν δώσει την εντολή να σχηματιστεί κυβέρνηση από τον ΖόρανΖάεφ, τότε,  υπάρχει και θα εφαρμοστεί το σχέδιο Β. Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλί Αχμέτι (Πρόεδρος του DUI) , ήταν ο επικεφαλής του παράνομου στρατού των Αλβανών της FYROM,  που συγκρούστηκε με τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους των Σκοπίων και είχε στενές σχέσεις  με τον Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσόβου τον διαβόητο UCK,  που ο επικεφαλής του, ο ΧασιμΘατσι είναι σήμερα ο Πρόεδρος του Κοσσόβου.

Μάλιστα, ο ΧασίμΘάτσι, κάλεσε τους Αλβανούς των Σκοπίων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αφού ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον  Ζόραν Ζάεφ, μια κυβέρνηση φιλοδυτική και φιλοαλβανική.

Διπλωματικές πηγές από Σκόπια, υποστηρίζουν ότι, η Μόσχα στηρίζει το δίδυμο Ιβάνοφ- Ν. Γκρουέφσκι για τον σχηματισμό «πατριωτικής» Κυβέρνησης στα Σκόπια,  που θα έχει φιλικές σχέσεις με τη Σερβία.

Το Βελιγράδι και τα Σκόπια, επισκέφτηκε η Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της κρίσης.  Στην ομιλία της  στην ειδική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής της Σερβίας, πολλοί Σέρβοι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη στάση της Ε.Ε., και μάλιστα σήκωσαν  και πανό υπέρ της Ρωσίας. Η διαμαρτυρία των Σέρβων βουλευτών έγκειται στις πιέσεις που ασκεί η Ε.Ε. προς  το σερβικό κράτος,  να αναγνωρίσει το αλβανικό Κοσσυφοπέδιο, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε..

Κατά την επίσκεψή της  στα Σκόπια, η Φ. Μογκερίνι , συναντήθηκε με τον Πρόεδρο  Γκιόργκε Ιβάνοφ, από τον οποίο ζήτησε, όπως  η ίδια δήλωσε,  να αναθεωρήσει την απόφασή του και να δώσει εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στους Σοσιαλδημοκράτες του ΖόρανΖάεφ, καθώς η Ε.Ε. είναι θετική στην συνεργασία του με τα αλβανικά κόμματα της FYROM. Ουσιαστικά η επίτροπος της Ε.Ε. ζήτησε από τον Σκοπιανό Πρόεδρο να συναινέσει στον σχηματισμό Κυβέρνησης, που θα είναι φιλοδυτική και φιλοαλβανική, όπως απαιτούν οι πρώην αλβανοί οπλαρχηγοί και νυν πολιτικοί ηγέτες.

Για την γενικότερη «εικόνα» στα Δυτικά Βαλκάνια, στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι: Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας ΈντιΡάμα, απείλησε με πόλεμο, αν δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση στα Σκόπια με την συμμετοχή των Αλβανών, ενώ απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους Σέρβους, να μην τολμήσουν να αμφισβητήσουν την αλβανική κυριαρχία στο Β. Κόσσοβο (περιοχή Μητροβίτσας).

Η Αλβανίδα υπουργός άμυνας MimiKodheli και ο Κροάτης ομόλογός της, DamirKrsticevic, απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, JensStoltenberg, στην οποία ζητούν την παρέμβαση της Συμμαχίας για να αποτραπούν  δράσεις των Σέρβων στα σύνορα με στόχο την διάσπαση της κυριαρχίας της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου» , καταγγέλλοντας εμμέσως τη στήριξη της Ρωσίας στη Σερβία.

Η ρωσική απάντηση ήταν άμεση: «Mη παίζετε με τη φωτιά και μην προκαλείτε νέο πόλεμο με τη Σερβία».

Ο Αλβανός πρόεδρος, Μπουγιάρ Νισάνι,  πραγματοποίησε επίσκεψη στην αλβανική μειονότητα της Σερβίας, στην Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία), όπου συναντήθηκε με τον αλβανικής καταγωγής πληθυσμό των πόλεων του Μπουγιάνοβατς, Μέντβετζα  και του Πρέσεβο και ζήτησε να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα. Είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Αλβανίας εδώ και 69 χρόνια στη Σερβία  (ο Ενβέρ Χότζα τον Ιούλιο του 1948 είχε επισκεφτεί το Βελιγράδι). Ο Αλβανός Πρόεδρος,  δεν έγινε δεκτός από τον ομόλογό του τον Πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, παρότι επισκέφτηκε επισήμως τη χώρα του.

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Πηγή: http://www.paraskhnio.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

«Λαβράκι» ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή – μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια σε βίλες στη Μύκονο

Το «σκανάρισμα» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ οδήγησε στην αποκάλυψη υποθέσεων τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγής. Πρόκειται για γραφεία, που είναι κρυμμένα σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές των...

e-ΕΦΚΑ: Επτά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για οφειλέτες

Συνολικά επτά σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους οφειλέτες έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα, από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης...

Κορωνοϊός: 2.472 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι – Στους 133 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.472 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 8 θάνατοι, με τον αριθμό των...

Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κωνσταντίνα Αδάμου – Η αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη

Την ανεξαρτητοποίησή της από την ΚΟ του ΜέΡΑ 25 ανακοίνωσε η βουλευτής του κόμματος, Κωνσταντίνα Αδάμου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της βουλής...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!