Κινηματογράφος, θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικά, νέες τεχνολογίες είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες που διοργανώνει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΕΦΗΒΟΙ

Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Κάνουμε σινεμά

Έφηβοι 14 – 17 ετών

Σε συνέχεια των εργαστηρίων «Κάνουμε σινεμά», που πραγματοποίησε η Στέγη τα δύο προηγούμενα χρόνια, με θέμα σενάριο-σκηνοθεσία-μοντάζ, φέτος ξεκίνησε ένας νέος κύκλος τριών εργαστηρίων για εφήβους, με θέμα τον πειραματικό κινηματογράφο.

Αφού πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτοι κύκλοι, όπου οι έφηβοι κινηματογραφιστές πειραματίστηκαν με τα οπτικά αναλογικά εφέ, τις πολυτυπίες, το φως και τα αντικείμενα και συνέθεσαν τη δική τους πειραματική κινηματογραφική έκφραση, αντλώντας έμπνευση από την ποίηση, τη φιλοσοφία και τη ζωγραφική, τον Φεβρουάριο ξεκινά ο τρίτος κύκλος, στον οποίο οι έφηβοι καλούνται να συνθέσουν μια πειραματική ταινία, βασισμένη σε μουσική, δηλαδή, ένα δικό τους βίντεο κλιπ!

Συντελεστές: Oliwia Twardowska, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος (σκηνοθέτες)

Παρουσίαση ταινιών: Τετάρτη 26 Απριλίου

3os_kyklos_c_StavrosPetropoulos-(1-of-10)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3ος Κύκλος | Φτιάξε το δικό σου βίντεο κλιπ
Από 10 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου 2017 | 17:30 – 20:30

Δημιουργούμε μουσικά βίντεο για αγαπημένα μας τραγούδια, αλλά και για κομμάτια κλασικής και αβανγκάρντ μουσικής. Κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του φιλμικού μέσου –από τα πρώτα μιούζικαλ μέχρι τα σημερινά viral βίντεο από κινητό τηλέφωνο– και εξερευνούμε διαφορετικές φόρμες, μεθόδους και αισθητικές προσεγγίσεις.

Στη συνέχεια, γνωστοί guest video clip makers προσκαλούνται στο εργαστήριο και μας περιγράφουν τον τρόπο δουλειάς τους!

www.sgt.gr/gre/SPG1819/

εκπαιδευτικά05

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΠΑΙΔΙΑ

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες

Το απίθανο ταξίδι
Μια παράσταση για τον σκηνοθέτη του βωβού κινηματογράφου Ζωρζ Μελιές από τον κινηματογραφιστή Άγγελο Φραντζή
Μαθητές Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου
Φεβρουάριος – Μάιος 2017 | 11:00-12:15

Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Μαρτίου & Τετάρτη 3, Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Πού βρίσκεται ο αληθινός και πού ο φανταστικός κόσμος; Οι μαθητές ταξιδεύουν στον παράδοξο και σουρεαλιστικό κόσμο των ταινιών του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και ταχυδακτυλουργού Ζωρζ Μελιές, μέσα από μια παράσταση με ζωντανή μουσική, βίντεο και κίνηση, όπου συμμετέχουν και οι ίδιοι.

Ένα ταξίδι στο όνειρο και στην πραγματικότητα, στον χώρο και στον χρόνο, που παρασύρει τους μαθητές στη μαγεία του κινηματογράφου. Η δράση των μαθητών προβάλλεται ψηφιακά στην οθόνη και με κινηματογραφικά εφέ δημιουργείται σε πραγματικό χρόνο μία ταινία. Μια μαγική, συμμετοχική παράσταση, γεμάτη χιούμορ, που βασίζεται στη μουσική, τις κινηματογραφικές τεχνικές και την κινησιολογία των ταινιών του Μελιές.

Συντελεστές:

Σκηνοθετική επιμέλεια & δραματουργία: Άγγελος Φραντζής

Video Design & Animation: Ερατώ Τζαβάρα

Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας

Σκηνικά & Κατασκευές: Αδριανός Ζαχαριάς

Χορογραφία & Ερμηνεία: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα

www.sgt.gr/gre/SPG1704

εκπαιδευτικά03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΑΤΡΟ / ΕΦΗΒΟΙ

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες και παρουσιάζεται σε ευρύ κοινό

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2017
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Εργαστήρια: Νοέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017

Φεστιβάλ: Παρασκευή 7 – Κυριακή 9 Απριλίου 2017

 Ακούμε τις σκέψεις και τη φωνή των εφήβων! Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου «ξαναχτυπά», με νέα έργα από Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Φέτος, οι έφηβοι αναμετριούνται με τη σύγχρονη ελληνική και ξένη δραματουργία με τον κανόνα του «5», δηλαδή:

  • 5 σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς γράφουν 5 νέα θεατρικά έργα.
  • 5 αναγνωρισμένα έργα της σύγχρονης ξένης δραματουργίας προστίθενται στο ρεπερτόριο του φεστιβάλ.
  • 5 νέοι σκηνοθέτες, μαζί με την ομάδα της Grasshopper Youth, εμψυχώνουν, σκηνοθετούν και στήνουν νέες εφηβικές παραστάσεις.

Οι συγγραφείς θα δουλέψουν μαζί με τις ομάδες των εφήβων μέσα στη σχολική τάξη για περίπου ένα μήνα, με σκοπό τα έργα που θα προκύψουν μέσα από αυτό το εντατικό εργαστήριο να απηχούν τις σκέψεις και τις αναζητήσεις της εφηβικής κοινότητας. Μετά, αναλαμβάνουν δράση, μαζί με τους μαθητές, οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί, για να στήσουν τις παραστάσεις που θα δούμε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Συντονισμός & Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ομάδα Grasshopper Youth-Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού: Κάτια Αρφαρά

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Μυρτώ Λάβδα

Προσκεκλημένοι συγγραφείς: Γλυκερία Μπασδέκη, Βαγγέλης Κυριακού, Μαρία Τοπάλη, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Τσίρμπας

Συνεργάτες σκηνοθέτες του Φεστιβάλ: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Άρτεμις Μάνου, Θεανώ Μεταξά, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαριλένα Ρασιδάκη, Αντιγόνη Φρυδά με τους «The 3rd Person Theatre Group», Νίκος Χατζόπουλος

Τα σχολεία που συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα και έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρόβες τους είναι το 1o Ενιαίο Λύκειο Ασπροπύργου, το 1ο Ενιαίο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας, το 1ο Ενιαίο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, το Ενιαίο Λύκειο Κρυονερίου Αττικής, το 3ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά, το 12ο Ενιαίο Λύκειο Αθήνας, το 4ο Ενιαίο Λύκειο Χαϊδαρίου, το 14ο Γυμνάσιο Αθηνών και το 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων. Μαζί τους, και η ομάδα εφήβων Grasshopper Youth.

www.sgt.gr/gre/SPG1699

Festival_Efivikou_Theatrou_c_Stavros_Petropoulos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΑΤΡΟ / ΕΦΗΒΟΙ

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες

Βήμα- Βήμα στη Σκηνή
Ένα πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης θεάτρου για μαθητές
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Φεβρουάριος – Μάιος 2017 | 11:00-12:30

Τετάρτη 15 και Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Απριλίου & Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Πώς λειτουργεί η κονσόλα της σκηνής; flyman είναι άνθρωπος ή πουλί; Το ήξερες ότι στη Στέγη υπάρχει και flywoman; Το «Βήμα-βήμα στη σκηνή» είναι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης που ξεναγεί τους μαθητές στα παρασκήνια μιας παράστασης.

Τα παιδιά εξερευνούν την αθέατη όψη της σκηνής και γνωρίζουν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την προετοιμασία και τις τεχνικές εργασίες μέσα σε ένα θέατρο.

Συντελεστής: Λευτέρης Καραμπίλας (Υπεύθυνος Τεχνικών Υπηρεσιών Θεάτρου της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση)
www.sgt.gr/gre/SPG1329

εκπαιδευτικά04ΧΟΡΟΣ / ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες και ειδικές ομάδες

iDance: Χορός χωρίς διακρίσεις

Άτομα με ή χωρίς αναπηρία χορεύουν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος iDance, αποδεικνύοντας πως, μέσω του χορού, όλοι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στον πολιτισμό.

Συντονιστής φορέας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συνεργαζόμενοι φορείς: Holland Dance Festival (Ολλανδία), Skånes Dansteater (Σουηδία), Stopgap Dance Company (Μεγάλη Βρετανία)

Με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Εργαστήριο κίνησης και ήχου για βλέποντες και μη βλέποντες

Από 24 Φεβρουαρίου έως 19 Μαΐου 2017 | 18:00-20:00

Στο φετινό εργαστήριο, δημιουργούμε ένα κινησιολογικό και ηχητικό ρεπερτόριο και παράγουμε μικρές και μεγάλες συνθέσεις με τη βοήθεια της φωνής, μουσικών οργάνων, κειμένων και τεχνολογικών μέσων. Με την ανταλλαγή εμπειριών, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις υπόλοιπες αισθήσεις μας και να καθορίσουμε την καλλιτεχνική μας έκφραση με άξονα τους άλλους. Θέτουμε ερωτήματα, παράγουμε ηχητικό και κινητικό υλικό, πειραματιζόμαστε με εξωτερικά ερεθίσματα και ενεργοποιούμε την κίνηση της ομάδας μέσω της ακοής.

Συντελεστές: Ίρις Καραγιάν, χορογράφος. Ilan Manouach, μουσικός

www.sgt.gr/gre/SPG1824/

Dancing_To_Connect_c_StavrosPetropoulos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΧΟΡΟΣ / ΕΦΗΒΟΙ

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες και παρουσιάζεται σε ευρύ κοινό

Χορεύω άρα επικοινωνώ / Dancing to connect
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Για τα σχολεία της Κομοτηνής: Πέμπτη 16 έως και Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017
Για τα σχολεία της Αθήνας: Πέμπτη 2 έως και Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017
Παράσταση: Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 (όλα τα σχολεία μαζί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης)

Η Στέγη φέρνει για πέμπτη χρονιά το σύγχρονο χορό στα σχολεία, αυτή τη φορά της Κομοτηνής και της Αθήνας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χορεύω, άρα επικοινωνώ» έχει ταξιδέψει στην περιφέρεια, σε σχολεία της Πάτρας, των Ιωαννίνων και των Τρικάλων. Φέτος, η Στέγη βάζει στο… χορό πέντε σχολεία της Κομοτηνής, μαζί με πέντε της Αθήνας. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν εργαστήρια χορού μέσα στους χώρους των σχολείων τους και στο τέλος του προγράμματος θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους πρώτα στην πόλη τους κι έπειτα σε κοινή παράσταση όλων των σχολείων μαζί στη Στέγη.

Συντελεστές: Μέλη της ομάδας χορευτών που συμμετείχαν τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια (Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Γιάννης Νικολαΐδης, Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Δημόκριτος Σηφάκης, Έλενα Σταυροπούλου, Αντώνης Στρούζας, Μαρία Φουντούλη, Ηλίας Χατζηγεωργίου)

www.sgt.gr/gre/SPG1708/

 εκπαιδευτικά02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 9 – 13 ΕΤΩΝ

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες

Ταξιδεύοντας στις μουσικές των λαών & των εποχών
Σωκράτης Σινόπουλος
Μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου
Τετάρτη 8, Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 | 11:00-12:30

Μια εκπαιδευτική συναυλία ενώνει τους κόσμους της παραδοσιακής και της σύγχρονης μουσικής. Περιπλανηθείτε στις Μουσικές του Κόσμου. Πόσα «μέτρα» χωρίζουν το μπαρόκ από την τζαζ; Ηλεκτρικός αμανές στη Στέγη!

Ο Σωκράτης Σινόπουλος και η μουσική ομάδα «Ισημερία» παρουσιάζουν τον ηχητικό κόσμο των παραδοσιακών οργάνων και δείχνουν πώς αυτά ταιριάζουν με το σύγχρονο ήχο. Οι μουσικοί εισάγουν τους μαθητές στις απεριόριστες δυνατότητες των παραδοσιακών οργάνων, ερμηνεύοντας έργα που κινούνται από το ρεπερτόριο της μουσικής παράδοσης μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία.

Οι μαθητές παρακολουθούν το «άνοιγμα» της μουσικής παράδοσης στο σήμερα. Διαπιστώνουν ότι η παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία και ανταλλάσσει στοιχεία με τόσο διαφορετικά μουσικά είδη, όπως το μπαρόκ και η τζαζ! Περιπλανιούνται στις Μουσικές του Κόσμου. Ανακαλύπτουν πώς συνδιαλέγονται μεταξύ τους οι παραδόσεις της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ευρώπης. Ακούνε νέες συνθέσεις και αντιλαμβάνονται πώς οι σύγχρονες ριζοσπαστικές ιδέες μπορούν να δώσουν νέα πνοή στα λεξιλόγια των παραδοσιακών οργάνων. Το μουσικό τους ταξίδι συνεχίζεται με αυτοσχεδιασμούς. Μέσα από τα ηχοχρώματα των οργάνων, οι μαθητές παρακολουθούν τους μουσικούς να εκφράζουν ελεύθερα τα ακούσματά τους, που ξεκινούν από την τοπική και αγκαλιάζουν την παγκόσμια μουσική κοινότητα. Στο τέλος, μουσικοί και μαθητές πειραματίζονται και ενορχηστρώνουν από την αρχή γνωστά παραδοσιακά τραγούδια, «αλλιώς».

Συντελεστές:

Σύνολο παραδοσιακών οργάνων «Ισημερία»:

Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι)

Δημήτρης Εμμανουήλ (κρουστά)

Γιώργος Καλούδης (τσέλο, τετράχορδη λύρα)

Χάρης Λαμπράκης (νέυ)

Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα, λαούτο – Επιμέλεια και σχεδιασμός προγράμματος)

Κυριάκος Ταπάκης (ούτι)

www.sgt.gr/gre/SPG1696/

 

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 10 – 13 ΕΤΩΝ

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Το τοπίο μου σε ήχους
Μαθητές από Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου
Φεβρουάριος – Μάιος 2017

Ήχος παρέα με τα μαθήματα του σχολείου: Γεωγραφία, Ιστορία, Νέες Τεχνολογίες, Μουσική και Καλλιτεχνικά. Τι ιστορίες κρύβουν οι γειτονιές γύρω από τη Στέγη; Πρώτα ακούμε, μετά ηχογραφούμε και, τέλος, χαρτογραφούμε.

«Το τοπίο μου σε ήχους» καταγράφει και συνθέτει ήχους από γειτονιές που αγκαλιάζουν τη Στέγη. Νέος Κόσμος, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Πλάκα: όλες τους, γειτονιές με προσφυγικό παρελθόν, περιμένουν τους μαθητές για να μοιραστούν μαζί τους τις ιστορίες τους.

Σε αυτό το εργαστήριο, οι νεαροί συμμετέχοντες εξερευνούν το περιβάλλον μέσω των ήχων και επεμβαίνουν στο ηχητικό τοπίο με δικούς τους ήχους.

Συντελεστές:

Ομάδα Gnous

Μιχάλης Μοσχούτης (μουσικός), Ερατώ Τζαβάρα (visual artist), Βασίλης Τζαβάρας (μουσικός)

Σε συνεργασία με την επιστημονική σύμβουλο και ιστορικό Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου.

Τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το 12ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης, το 117ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Νέος Κόσμος), το 70ό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Ακρόπολη) κ.ά.

www.sgt.gr/gre/SPG1707
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
117 45 Αθήνα
Τηλ: 213 017 8000
e-mail: info@sgt.gr
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

 

Πηγή: http://www.ert.gr/