Αρχική Υγεία ΕΚΕΑ: Υπό διωγμόν η Αποκατάσταση στην Ελλάδα - Συνεχείς παραβιάσεις από τον...

ΕΚΕΑ: Υπό διωγμόν η Αποκατάσταση στην Ελλάδα – Συνεχείς παραβιάσεις από τον ΕΟΠΥΥ

Δυστυχώς στη χώρα μας η Αποκατάσταση διώκεται. Το Κράτος ανέκαθεν, αντί να ενισχύει τις πολύτιμες υπηρεσίες των Κέντρων Αποκατάστασης που ουσιαστικά προσφέρονται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα, όπως οφείλει απέναντι στους πολίτες του, επιλέγει να τις συρρικνώνει.

Στην καταγγελία αυτή προχωρά το θεσμικό όργανο του κλάδου, η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), σημειώνοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα Κέντρα Αποκατάστασης υφίστανται ακόμα μεγαλύτερες διώξεις. Οι ανυπόστατες περικοπές νοσηλίων των Κέντρων Αποκατάστασης με συνεχείς παραβιάσεις του νομικού πλαισίου ελέγχου έχουν γίνει πλέον… «θεσμός» από τον ΕΟΠΥΥ.

Η έννοια της Ιατρικής Αποκατάστασης συνδέεται διεθνώς με την ανάκτηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας ασθενών με μόνιμη ή παροδική αναπηρία, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνία. Η Ιατρική Αποκατάσταση συνδέεται, όχι μόνον με την Υγεία, αλλά και με την Ποιότητα Ζωής.

Ειδικότερα, είναι πλέον τακτικές οι παράνομες και παράλογες, περικοπές των απαιτήσεών μας από τους υπεύθυνους εκκαθάρισης-ελέγχου του Οργανισμού. Οι τελευταίοι στους μηνιαίους ελέγχους τους παραβιάζουν συστηματικά τη σύμβαση των ΚΑΑ, περικόπτοντας μεθοδικά και συντονισμένα, με νομικά αβάσιμες και ιατρικά αντιεπιστημονικές αιτιολογίες και υπό την προστασία της ανωνυμίας τους, νόσους όπως η Νόσος Πάρκινσον, η πολυνευροπάθεια μονάδας και οι εγκεφαλικές βλάβες, δηλαδή νόσους που κατ’ εξοχήν χρειάζονται Ιατρική αποκατάσταση, ενώ και ο ίδιος ο Οργανισμός έχει συμφωνήσει να τις καλύπτει ασφαλιστικά. Οι περικοπές αυτές ενεργοποιούν τους αλγόριθμους πολλαπλασιασμού κυρώσεων της υπ’ αριθμ. Β2β/οικ 38642/2016 υπουργικής απόφασης, την οποία μάλιστα, έχουμε προσβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας. Έτσι, για κάθε μηνιαία περικοπή ενός ασθενούς, ουσιαστικά είναι σαν να νοσηλεύουμε δωρεάν 10 ασθενείς στον ίδιο μήνα.

Στις περικοπές αυτές έρχονται να προστεθούν παράνομες επιβολές προστίμων με χρήση καταχρηστικού όρου ποινικής ρήτρας μιας σύμβασης που έχει λήξει ουσιαστικά από το έτος 2014 και την οποία ο ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει να την παρατείνει διαρκώς, αντί να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση και να υπογράψει νέα. Οι δε παράνομες επιβολές προστίμων στηρίζονται σε πορίσματα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ που είναι ανακριβή, αβάσιμα και εν τέλει άκυρα, αφού η ΥΠΕΔΥΦΚΑ από τον νόμο δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου στα Κέντρα Αποκατάστασης. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνούμε το rebate και clawback που εξ’ ορισμού μειώνει κατά 50% το ειδικό νοσήλιο.

Τα Κέντρα Αποκατάστασης στην Ελλάδα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά στο εξωτερικό, εκτός από την προστασία και την ενίσχυση που παρέχουν τα άλλα Κράτη στο θεσμό της Ιατρικής Αποκατάστασης. Εδώ το Κράτος επιθυμεί να μας κλείσει και να αφήσει χώρο σε αποσπασματικές και αναποτελεσματικές παροχές μεμονωμένων υπηρεσιών αποκατάστασης, ενισχύοντας παράλληλα την κατευθυνόμενη παραπομπή ασθενών στο εξωτερικό για υπηρεσίες υγείας και αποκατάστασης. Σε τελική ανάλυση, αυτός που ζημιώνεται, ούτως ή άλλως είναι ο ασθενής.

Σχετικά με την ΕΚΑΕ

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό εκπρόσωπο των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα (ΚΑΑ). Τα 25 μέλη της (Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας) δυναμικότητας 2030 κλινών συνιστούν ένα ευρύ δίκτυο, σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων ΚΑΑ, με σημαντική συμβολή τόσο στην εθνική, όσο και στις τοπικές οικονομίες. Βασικός στόχος της ΕΚΑΕ είναι η προαγωγή της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑπ) στην Ελλάδα και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τα ΚΑΑ στην Ελλάδα

Καλύπτοντας το συντριπτικό ποσοστό των εθνικών αναγκών σε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας συνεισφέρουν ουσιαστικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ισότιμη επανένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, η αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό και η συντήρηση 4.800 θέσεων εργασίας, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της λειτουργίας τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Εμβόλια AstraZeneca-Pfizer: Μείωση πιθανότητας θανάτου κατά 80% από την πρώτη δόση

Δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στη βρετανική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 δείχνουν ότι η πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca μειώνει κατά 80% τον κίνδυνο...

Τι είπαν στις απολογίες τους ο Μένιος Φουρθιώτης και οι συγκατηγορούμενοί του

Ως ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων είναι κρατούμενοι από το Μεγάλο Σάββατο ο Μένιος Φουρθιώτης και οι δύο φυσικοί αυτουργοί των σκηνοθετημένων επιθέσεων, σύμφωνα με...

Δήμος Αθηναίων: Επαναλειτουργούν από την Τρίτη τα κολυμβητήρια – Πώς θα λειτουργήσουν

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), προχωρά από την Τρίτη 11 Μαΐου στην επαναλειτουργία για το κοινό όλων των κολυμβητηρίων...

ΥΠΟΙΚ: Τι θα ισχύει για την αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια Απριλίου

Συνεχίζεται, όπως αναμενόταν, το ευνοϊκό μέτρο που προβλέπει την προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης των εκμισθωτών και για τα μισθώματα μηνός Απριλίου 2021, ώστε...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!