Αρχική Υγεία ΕΚΕΑ: Η Ελλάδα είναι διεθνώς η πρώτη χώρα στη συλλογή αίματος ανά...

ΕΚΕΑ: Η Ελλάδα είναι διεθνώς η πρώτη χώρα στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό

Απάντηση στις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών για ελλείψεις αίματος σε δημόσια νοσοκομεία δίνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

«Οι ελλείψεις σε αίμα κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα αιμοδοσίας σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα μας.

Το ΕΚΕΑ, που έχει την ευθύνη για την αυτάρκεια της χώρας σε αίμα, έχει δραστηριοποιηθεί ήδη από τα μέσα Ιουνίου ώστε να προλάβουμε τις ελλείψεις των θερινών μηνών και σύντομα θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας, αφού αποτιμήσουμε και τον Αύγουστο» επισημαίνει το Κέντρο και συνεχίζει:

«Είναι τουλάχιστον θλιβερό η ΕΙΝΑΠ, η μεγαλύτερη ένωση νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, να προχωρεί σε δημόσιες δηλώσεις-καταγγελίες που αίρουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στην αιμοδοσία της χώρας, ενώ συγχρόνως προσβάλλουν τον εθελοντή αιμοδότη».

Τα πραγματικά στοιχεία αναφορικά με τη διαθεσιμότητα αίματος, σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, έχουν ως εξής:

– Η Ελλάδα το 2016 συνέλεξε 580.000 μονάδες αίματος και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η πρώτη χώρα διεθνώς στη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό (58,8 μονάδες ανά 1000 κατοίκους).

– Οι εθελοντές αιμοδότες είναι 350.000 και από αυτούς συλλέγεται το 58% του αίματος.

– Σύμφωνα με όλους τους αλγορίθμους του ΠΟΥ (εθελοντές % πληθυσμού, συλλεγόμενες μονάδες >5% πληθυσμού, συλλογή >37 μονάδες /1.000 κατοίκους), η χώρα όφειλε να είναι παραπάνω από αυτάρκης σε αίμα.

– Κανένα τακτικό χειρουργείο δεν αναβλήθηκε στον Ευαγγελισμό, όπως ενημέρωσε η Αιμοδοσία και η Διοικήτρια του νοσοκομείου, οι δε εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποτέλεσαν παράδειγμα, προσερχόμενοι μαζικά να αιμοδοτήσουν μέσα στον Αύγουστο.

– Οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων Πατησίων και ΙΚΑ Πειραιώς συνέλεγαν 8.600 μονάδες ετησίως, δηλαδή η συνεισφορά τους στη συλλογή της χώρας ήταν αμελητέα (1,4%).

«Το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΕΑ επιχειρούν τα τελευταία δύο χρόνια την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας της χώρας σε Εθνικό Σύστημα Αίματος με κεντρική συλλογή, έλεγχο, επεξεργασία και παρακολούθηση αναγκών και αποθεμάτων που θα δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

Η ΕΙΝΑΠ, αν πραγματικά ενδιαφερόταν για τη βελτίωση του Συστήματος Υγείας και της Αιμοδοσίας της χώρας, θα έπρεπε να αναρωτηθεί :

– γιατί η χώρα με τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό εμφανίζει διαχρονικά ελλείψεις,

– γιατί η χώρα μας έχει ακόμα 36% δότες αντικατάστασης, ενώ η Ευρώπη έχει 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες,

– γιατί η το ΕΚΕΑ, που ιδρύθηκε το 2005 στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης, απέκτησε ουσιαστική λειτουργία από τον Ιούλιο του 2015 και οργανισμό τον Αύγουστο του 2016,

– γιατί η χώρα μας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων στην Ευρώπη (58,6/1.000 κατοίκους) και δεν έχει εφαρμοστεί στα νοσοκομεία μας η Διαχείριση του Αίματος της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς για λελογισμένη χρήση των μεταγγίσεων;

Η εύλογη στάση του μεγαλύτερου σωματείου γιατρών της χώρας θα ήταν να στηρίξει το εθνικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συστήματος Αιμοδοσίας, υπηρεσίας που αποτελεί τον ερειστικό ιστό της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αντί να το λοιδορεί για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους και μάλιστα χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία» καταλήγει το ΕΚΕΑ.

Σχετικό θέμα:

ΕΙΝΑΠ: Να ανοίξουν όλες οι αιμοδοσίες που είναι κλειστές τα τελευταία χρόνια

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

EBEA: Επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ουκρανία

Διαδικτυακό συνέδριο  με θέμα “Ukraine and Greece: Discover new opportunities”  πραγματοποίησαν το  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα και...

Ας εξοικειωθούμε λίγο με τα mRNA εμβόλια και ας έχουμε εμπιστοσύνη

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται mRNA εμβόλιο; Στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι νέο. Είναι μια μακρά ερευνητική προσπάθεια που ξεκίνησε...

ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής: Αποφάσεις για Τουρκία στη βάση συμπερασμάτων του Οκτωβρίου

Το μήνυμα πως η Τουρκία έμπρακτα θα πρέπει να δείξει ότι επιθυμεί πραγματικά να οδηγηθούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου,...

Αμείωτο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τον Εθνικό Δείκτη CR Index

Αμείωτο το ενδιαφέρον και τη φετινή χρονιά από τις επιχειρήσεις για αξιολόγηση και ανάδειξη των υπεύθυνωνκαι βιώσιμων πρακτικών τους μέσα από τη συμμετοχή τους...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!