Αρχική Διάφορα ΕΔΕΜ: Τι πραγματικά συμβαίνει με την Αυτοδιαχείριση - Επιστολή του ΔΣ προς...

ΕΔΕΜ: Τι πραγματικά συμβαίνει με την Αυτοδιαχείριση – Επιστολή του ΔΣ προς τους δικαιούχους της ΕΔΕΜ

Το τι πραγματικά συμβαίνει με την Αυτοδιαχείριση και τις ενέργειες που έχει κάνει η ΕΔΕΜ ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αντιπαλότητα στο χώρο της μουσικής για το συμφέρον των δικαιούχων αλλά και της αγοράς της συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής γενικά αναδεικνύει με επιστολή της προς τα μέλη της η ΕΔΕΜ.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με πολύ μεγάλο αγώνα και πολλά εμπόδια  δημιουργήσαμε όλοι μαζί την ΕΔΕΜ. Έναν στέρεο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής, χωρίς οικονομικά βάρη, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, με εξαιρετική διοίκηση και στελέχωση και με εξαντλητικό έλεγχο και διαφανείς διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος.

Με αίσθημα ευθύνης προς όλους, ως Διοικητικό Συμβούλιο εκφράσαμε ανοιχτά την πρόθεσή μας να δώσουμε ένα τέλος στην αντιπαλότητα στο χώρο μας, την οποία άλλωστε ουδέποτε επιδιώξαμε και να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε την ένωση των δύο ΟΣΔ με τα «εργαλεία» που μας δίνει το νομικό μας πλαίσιο. Οι περισσότερες χώρες – πόσο μάλλον μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα -δεν αντέχουν την δραστηριοποίηση πολλών ΟΣΔ στην ίδια κατηγορία δικαιωμάτων.

Έχοντας, ως γνώμονα, το συμφέρον των δικαιούχων αλλά και της αγοράς της συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής γενικά,  μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Αυτοδιαχείριση, στις 9/10/2020 καταλήξαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα,  έχοντας κάνει πλήθος παραχωρήσεων,  για χάρη της ένωσης. Μετά λύπης μας όμως το ΔΣ της Αυτοδιαχείρισης δεν ψήφισε το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο είχε καταλήξει  η  Διαπραγματευτική και Γνωμοδοτική  Ομάδα Εργασίας και των δύο ΟΣΔ,  παρά το γεγονός ότι σ’ αυτήν συμμετείχαν επιλεγμένα  πρόσωπα και από τους δύο ΟΣΔ , μεταξύ των οποίων και οι  Πρόεδροι,  οι  Γενικές Διευθύντριες  και Νομικοί Σύμβουλοι.

Υπερβήκαμε σειρά δικαστικών ενεργειών εναντίον της ΕΔΕΜ, ακόμα και αυτής κατά της άδειας λειτουργίας της και ως Δ.Σ. επιμείναμε στο αυτονόητο: να επανέλθουμε στις συνομιλίες για χάρη τόσο των μελών – δικαιούχων μας, όσο και εν γένει του πληγέντος πνευματικού δικαιώματος έργων μουσικής στην Ελλάδα.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2021, ζητήσαμε εκ νέου συνάντηση από το Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης και τους αποστείλαμε ξανά το από 09/10/2020 σχέδιο της ομάδας διαπραγμάτευσης, προκειμένου να το επανεξετάσουν και να το ψηφίσουν, έστω και εκ των υστέρων.   Προτείναμε δε  αλλαγές που θα διευκόλυναν, ακόμα περισσότερο,  την άμεση έναρξη των διαδικασιών της ένωσης.  Για άλλη μια φορά η προσπάθειά μας κατέληξε  σε αδιέξοδο. Βασική αιτία του αδιεξόδου ήταν και παραμένει   η αδικαιολόγητη και διαρκής άρνηση του Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης να γίνει το αυτονόητο που επιτάσσει η λογική και ο νόμος, δηλαδή και στους δύο ΟΣΔ, πλήρης οικονομικός, φορολογικός και νομικός έλεγχος, όπως αυτό προβλέπεται από τον νόμο περί συγχωνεύσεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η στάση αυτή της Αυτοδιαχείρισης δεν μας αφήνει περιθώρια. Η υποχρέωση που έχουμε ως Δ.Σ. απέναντί σας είναι να επιμένουμε στην ένωση των δύο ΟΣΔ, διασφαλίζοντας ωστόσο τα συμφέροντά σας.  Θεωρούμε ανεξήγητη την επιμονή του Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης για μη διενέργεια ελέγχου, και τούτο όχι μόνο επειδή το επιβάλλει ο νόμος – άρα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά- αλλά και επειδή δεν μπορούμε να σας αφήσουμε έκθετους στο ενδεχόμενο να βρεθείτε τόσο εσείς, όσο και η ΕΔΕΜ, με φορολογικά χρέη, αποπληρωμές δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, αφανή οικονομικά βάρη ή/και αγωγικές αξιώσεις που τυχόν προκύψουν.

Λυπούμεθα ειλικρινά για το γεγονός πως για μια ακόμα  φορά η Αυτοδιαχείριση δυναμιτίζει  τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που είναι αναγκαία για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών έργων μουσικής.

Και είναι απορίας άξιο βέβαια,  το πώς  είναι δυνατόν  να διατείνεται κάποιος ότι επιθυμεί την ένωση και να αρνείται την κοινή είσπραξη και τον έλεγχο των οικονομικών του στοιχείων.

Τέτοιου είδους στρατηγικές είναι βλαπτικές για τα συμφέροντα όλων των δημιουργών και των δικαιωμάτων τους.

Τακτικές, όπως αυτές που ζούμε τον τελευταίο μήνα, οι οποίες επιχειρούν να δυναμιτίσουν και να βλάψουν δημόσια την εικόνα της ΕΔΕΜ, με ψευδείς πληροφορίες περί δήθεν γνώσης ανέκδοτης μέχρι σήμερα δικαστικής απόφασης του ΣΤΕ, η οποία «δικαιώνει» τις  δικαστικές ενέργειες κατά της ΕΔΕΜ και «ανακαλεί» την άδεια λειτουργία της, πέρα από τα αυτονόητα ερωτήματα που δημιουργούν σε κάθε κοινό νου περί της παραβίασης του απορρήτου  των δικαστικών διασκέψεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας από τους κύκλους του ενός διαδίκου, μας υποχρεώνουν  να δηλώσουμε πολύ έντονα και ηχηρά τα εξής:

Ακόμη και αν η απόφαση του ΣτΕ οδηγήσει στην ανάγκη έκδοσης νέας άδειας λειτουργίας ή τροποποίησης της υπάρχουσας, με αναπομπή του θέματος στην διοίκηση για τυχόν διορθωτικές – συμπληρωματικές ενέργειες, η ΕΔΕΜ  θα  αποκτήσει ξανά την άδειά λειτουργίας της,  εντός μικρού χρονικού διαστήματος και θα συνεχίσει το έργο της, ως ένας  υγιής οργανισμός συλλογικής διαχείρισης με άριστη λειτουργία, ο οποίος δεν φοβάται τους ελέγχους και  αντιλαμβάνεται ότι ο πόλεμος αυτός βλάπτει όχι μόνο τους δημιουργούς αλλά και ολόκληρη την αγορά συλλογικής διαχείρισης έργων μουσικής.

Η ΕΔΕΜ δεν χρησιμοποιεί και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει παρελκυστικές τακτικές. Εμμένει πεισματικά στην ένωση, γιατί γνωρίζει ότι οτιδήποτε διαφορετικό αποστερεί την αμοιβή των δικαιωμάτων έργων μουσικής από χιλιάδες δημιουργούς/δικαιούχους και τις οικογένειές τους. Γνωρίζει ότι τέτοιου είδους στρατηγικές ανταγωνισμού που διχάζουν, αντί να ενώνουν τους δημιουργούς, είναι καταστροφικές για όλους τους εμπλεκόμενους και όποιος προτρέπει – παρακινεί ή και υποκινεί αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι στρατηγικής είναι απολύτως υπεύθυνος.

Το Δ.Σ. και η Διοίκηση της ΕΔΕΜ καλούν την Αυτοδιαχείριση να αλλάξει πορεία, ώστε να προωθηθεί η  ταχύτατη συγχώνευση των δύο  Οργανισμών κάτω από  ένα  φορέα συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος θα λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία, εντιμότητα και πλήρη σεβασμό των προϋποθέσεων που θέτει απαρέγκλιτα ο νόμος. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι καταστροφική για τη συλλογική διαχείριση έργων μουσικής στην Ελλάδα και για τα εισοδήματα των χιλιάδων δημιουργών- δικαιούχων και των οικογενειών τους.

Ως ΕΔΕΜ  είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε με αξιοπρέπεια και με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματα των δημιουργών.

Με αυτές τις Αρχές ξεκινήσαμε, αυτές τις αρχές υπερασπίζουμε και με αυτές τις αρχές οφείλουμε να πορευτούμε.

Γιατί η ΕΔΕΜ έχει μόνο Μέλλον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΜ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Υπουργείο Εργασίας: Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά»

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της...

Κορωνοϊός: 2.854 νέα κρούσματα και 7 θάνατοι – Στους 130 οι διασωληνωμένοι

Σε 2.854 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 7 θάνατοι.  Παράλληλα, σε 130 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες...

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στο Τόκιο – Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή έναρξης

Η Φλόγα των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων άναψε στο Στάδιο του Τόκιο, σηματοδοτώντας την έναρξη της πιο μεγάλης γιορτής της Ανθρωπότητας που θα διαρκέσει μέχρι...

Καταδίκη της Αγκυρας για τα Βαρώσια από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ικανοποίηση εκφράζει η Αθήνα για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, η οποία καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!