Αρχική Κοινωνία Εγκύκλιος του υπ. Παιδείας: Περισσότεροι μαθητές στα ολοήμερα σχολεία

Εγκύκλιος του υπ. Παιδείας: Περισσότεροι μαθητές στα ολοήμερα σχολεία

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Τη δυνατότητα να φοιτήσουν περισσότεροι μαθητές στο ολοήμερο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων χωρίς προϋποθέσεις γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες, θα μπορούν για πρώτη φορά να ενταχθούν στα ολοήμερα τμήματα των δημοτικών σχολείων όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές που ανήκουν σε τρίτεκνες οικογένειες, χωρίς να παίζει ρόλο αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι οι γονείς τους. Επίσης στα ολοήμερα σχολεία θα μπορούν από το ερχόμενο σχολικό έτος να ενταχθούν και προσφυγόπουλα -χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών- οικογενειών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τα οποία δεν παρακολουθούν μαθήματα στις Δομές Εκπαίδευσης Προσφύγων.

Βάσει της εγκυκλίου, στο ολοήμερο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων δύνανται να εγγράφονται:

• Οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον έναν γονέα και κάρτα ανεργίας από τον άλλον. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα τους ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους, ακόμα και αν δεν έχει εξοφληθεί.

• Οι μαθητές των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις, ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης και φυλακισμένοι.

• Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με εγγραφή στο πρωινό πρόγραμμα, και δεν είναι ενταγμένα στις λειτουργούσες ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων).

Για τα 6θέσια σχολεία και άνω ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος είναι 14 φοιτώντες μαθητές, ενώ για τις σχολικές μονάδες που λειτουργούν ως 4θέσια και 5θέσια ο ελάχιστος αριθμός για το ολοήμερο πρόγραμμα ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές, χωρίς την προϋπόθεση προσκόμισης δικαιολογητικών.

Στη φάση του προγραμματισμού και της συγκρότησης του τμήματος ή των τμημάτων του ολοήμερου προγράμματος, οι διευθυντές των σχολείων σε συνεργασία με τον οικείο διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λαμβάνουν υπόψη κατά προτεραιότητα τη φοίτηση των μαθητών των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς.

Οι εκπαιδευτικοί
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται και μία ενότητα που αφορά τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο ολοήμερο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά η ώρα του φαγητού-χαλάρωσης των μαθητών εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι:

α) ορίζονται με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ως υπεύθυνοι ολοήμερου προγράμματος τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς και

β) αναλαμβάνουν την εποπτεία-επιτήρηση της σίτισης και ταυτόχρονα διδάσκουν-συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο τη 2η διδακτική ώρα (14.15 – 15.00) του ολοήμερου προγράμματος.

Τι προβλέπεται για την εφαρμογή του προγράμματος στα νηπιαγωγεία

Σε όλα τα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Νηπιαγωγεία είναι δυνατόν να λειτουργήσει Ολοήμερο Πρόγραμμα με τις εξής προϋποθέσεις: 1. Στα 1θέσια νηπιαγωγεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος είναι 5 φοιτώντες μαθητές (νήπια/προνήπια). 2. Στα 2θέσια νηπιαγωγεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος είναι 10 φοιτώντες μαθητές (νήπια/προνήπια). 3. Στα 3θέσια και άνω νηπιαγωγεία ο ελάχιστος αριθμός είναι 14 φοιτώντες μαθητές (νήπια/προνήπια).

Οταν ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών στο ολοήμερο πρόγραμμα είναι χαμηλότερος των όσων προβλέπονται παραπάνω, τότε αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος, με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου σχολικού συμβούλου και του διευθυντή Εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι ο ελάχιστος αριθμός 5 δεν αφορά τα 1θέσια συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία. Τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία συγκροτούν κοινά τμήματα προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος.

Στα νηπιαγωγεία, όπου διαπιστώνεται η ανάγκη πρόωρης προσέλευσης νηπίων/προνηπίων, δύναται να συγκροτείται τμήμα πρόωρης υποδοχής (07.45 – 08.30). Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Πηγή: http://www.ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κ. Μίχαλος: Αναπτερώνονται οι ελπίδες – Ελπίζουμε σύντομα να ανοίξει και η εστίαση

Την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, για την επαναλειτουργία των καταστημάτων από...

Μέγαρο Μαξίμου: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν υπό όρους

Θετικό σήμα για συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν υπό όρους στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου στην Άγκυρα μετά την κίνηση του Τούρκου Προέδρου να χαρακτηρίσει θετικό βήμα την συνάντηση των...

Αλ. Τσίπρας σε Κ. Μητσοτάκη: Είστε ανεύθυνος πρωθυπουργός

«Επιτελική ανικανότητα» στην κυβέρνηση αλλά και «έλλειψη συναίσθησης» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για «λάθη» και «παραλείψεις» που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση της πανδημίας...

Ποιές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν ενοίκιο και τον Φεβρουάριο

Επεκτείνεται και για τον Φεβρουάριο η πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου από τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το α' δεκαπενθήμερο του...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!