Αρχική Απόψεις Είναι ελληνικό, δεν είναι ευρωπαϊκό δράμα

Είναι ελληνικό, δεν είναι ευρωπαϊκό δράμα

Το πρόβλημα της ανεργίας είναι βασικά ελληνικό, αλλά έχει και μία ισχυρή νοτιοευρωπαϊκή διάσταση. Η θεωρία την οποία προβάλλει η κυβερνητική ηγεσία σύμφωνα με την οποία η ΕΕ ευθύνεται για τα ρεκόρ ανεργίας επειδή έχει επιλέξει κεντροδεξιές πολιτικές, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σαν νεοφιλελεύθερες, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Η Ελλάδα έχει το ρεκόρ ανεργίας στην ΕΕ με ποσοστό της τάξης του 18,5%. Στη δεύτερη θέση είναι η Ισπανία με 14,1% και στην τρίτη με μεγάλη διαφορά η Ιταλία, με ποσοστό 10,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώνεται στην Τσεχία, η οποία έχει κεντροδεξιά-φιλελεύθερη κυβέρνηση, με ποσοστό 2,1% ενώ σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κινείται και η Γερμανία με κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών και ποσοστό ανεργίας 3,2%, το χαμηλότερο που παρατηρείται μετά την επανένωση των δύο γερμανικών κρατών.
Το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,8% στην ΕΕ πριν ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ανέβηκε στο 9,7% το 2010, έκανε ρεκόρ 11% το 2013 και έχει ήδη υποχωρήσει στο 6,5%.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ των 28 είναι σήμερα κατώτερο από τα επίπεδα του 2008, πριν ξεσπάσει η κρίση, δηλαδή η ΕΕ με την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε απορρόφησε με το παραπάνω την πρόσθετη ανεργία που δημιούργησε η κρίση του 2008.
Πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ, γύρω στο 4% και στην Ιαπωνία, κάτω από το 2,5%. Εντυπωσιακή είναι και η επιτυχία της Κύπρου, με Κεντροδεξιό πρόεδρο και κυβέρνηση, η οποία μέσα σε έναν χρόνο μείωσε την ανεργία από 10,1% σε 7,4% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι στο 7,8%, υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ των 28 (6,5%). Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος όχι μόνο κατάφερε να βγει με επιτυχία και μέσα στην προβλεπόμενη τριετία, από το πρόγραμμα-μνημόνιο αλλά αντιμετωπίζει και τις κοινωνικές επιπτώσεις εφόσον έχει ήδη ανεργία κατώτερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Η εξαιρετικά υψηλή ανεργία αποτελεί, με βάση όσα αναφέραμε, θλιβερό προνόμιο της Ελλάδας και όχι αποτέλεσμα επιλογών της ΕΕ.
Ιδιαίτερα οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις από την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία μέχρι την Αυστρία, Τσεχία και Ουγγαρία οι οποίες κατηγορούνται από τον κ. Τσίπρα για… «νεοφιλελευθερισμό» έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας.
Σε πολλές από αυτές τις χώρες ψηφίζονται νόμοι που επιτρέπουν περισσότερες υπερωρίες για να καλυφθεί, στο μέτρο του δυνατού, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού εφόσον από οικονομική άποψη ποσοστά ανεργίας της τάξης του 3% ταυτίζονται με την πλήρη απασχόληση.
Αντίθετα στην Ελλάδα η ανεργία περιορίζεται τεχνητά με το σπάσιμο του οκταώρου σε δύο τετράωρα. Το 55% των νέων θέσεων απασχόλησης που δημιουργούνται είναι θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης που οδηγούν σε εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές. Ηδη το 30% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, τη λεγόμενη γενιά των 360 ευρώ.
Εχουμε λοιπόν την εικόνα της ΕΕ, που έχει απορροφήσει πλήρως την πρόσθετη ανεργία που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κρίσης του 2008, και την εικόνα της Ελλάδας η οποία έχει ανεργία δυόμισι φορές απ’ ό,τι είχε πριν την κρίση και με τη μέθοδο του σπασίματος του οκταώρου σε δύο θέσεις τετράωρης απασχόλησης με μικτές αποδοχές της τάξης των 400 ευρώ.

 

* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

SPDate Chat Going Online Models Matchmaking Application. Subjects of Tinder secured dating con can get rid of big profit

SPDate Chat Going Online Models Matchmaking Application. Subjects of Tinder secured dating con can get rid of big profit 06 Feb SPDate Chat On Line...

Like it maintains obtain steadily, this numbers will continue to build

Like it maintains obtain steadily, this numbers will continue to build Their hotness achieve increases in the event that you posting information that that top...

Προκαλεί ξανά η Τουρκία με νέα Navtex – Έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου δεσμεύει για έρευνες η Τουρκία, σύμφωνα με τη νέα Navtex που εξέδωσε, προκαλώντας νέες εστίες έντασης και προκλητικότητας...

Διασωληνωμένος στην εντατική του Ευαγγελισμού με κορωνοϊό ο Βασίλης Λεβέντης

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κοροναϊό και η κατάστασή του είναι κρίσιμη, ενώ νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πηγές από το...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!