Αρχική Κοινωνία Είμαστε κοντά στη γονιδιακή θεραπεία της παχυσαρκίας;

Είμαστε κοντά στη γονιδιακή θεραπεία της παχυσαρκίας;

Γράφει η  Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Η παχυσαρκία συνδέεται με πολλές ανθρώπινες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νεοπλασίες, το απνοϊκό σύνδρομο, κ.α. Έχει βεβαίως και άλλες επιπτώσεις στους ασθενείς, που σχετίζονται με διάφορα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Θεωρείται επίσης σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για βαριά νόσηση από τη νόσο covid 19.

Το σύνολο των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 33,6% γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερα από 3 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Την ίδια ώρα, επίσης παραπάνω από 3 στα 10 παιδιά (33,4%) εμφανίζουν παχυσαρκία κεντρικού τύπου.  Το συγκεκριμένο ποσοστό εμφανίζεται ως ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως αναδεικνύοντας ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα που λαμβάνει σχεδόν επιδημικές διαστάσεις.

Η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι ένα δύσκολο θέμα για τους ιατρούς και τους ασθενείς και χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Υπάρχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια προδιαθέτουν τα άτομα για την παχυσαρκία ή για την προστασία των ανθρώπων από το υπερβολικό πάχος.

Πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science, έδειξε ότι εντοπίστηκαν 16 σπάνιες παραλλαγές αλληλόμορφων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Μερικά από αυτά  σχετίζονται με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και είναι υποδοχείς G-πρωτεΐνες που εκφράστηκαν από τον εγκέφαλο. Ένα αλληλόμορφο παραλλαγής βρέθηκε σε πληθυσμούς του Μεξικού σε χαμηλή συχνότητα και συσχετίστηκε με χαμηλότερο ΔΜΣ.

Είναι εντυπωσιακό ότι η διαγραφή αυτού του γονιδίου (GPR75) σε ποντίκια οδήγησε σε αντίσταση στην αύξηση βάρους, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό το γονίδιο παρέχει έναν τρόπο μελέτης για την πρόληψη ή τη θεραπεία της παχυσαρκίας με εντοπισμό των μεγάλων κωδικοποιητικών ενώσεων και στόχων φαρμάκων.

Πηγη: healthyvoice.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Επ. Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες εμπορίας εκτυπωτών

Αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά εκτυπωτών κανονικής μορφής (Α3, Α4) όλων των τύπων (π.χ απλής λειτουργίας SFPs και πολλαπλών λειτουργιών...

Φορολοταρία Ιουνίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν είστε στους τυχερούς που κέρδισαν τα 1.000 ευρώ

Εγινε η κλήρωση της ΑΑΔΕ που χαρίζει σε χίλιους τυχερούς από 1.000 ευρώ με βάση τις συναλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Ιούνιο του 2021...

Κεραμέως: Θέλουμε τα σχολεία να λειτουργήσουν δια ζώσης και κανονικά, τον Σεπτέμβριο

«Όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, δια ζώσης, κανονικά. Επίσης όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας και...

Ενέκρινε η Ε.Ε. την ελληνική συμφωνία εταιρικής σχέσης 21 δισ. ευρώ για την περίοδο ’21-’27

Η Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη συμφωνία εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2021-2027 για την Ελλάδα, την πρώτη χώρα της Ε.Ε. που υπέβαλε το στρατηγικό...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!