Αρχική Οικονομία Δύο στα δέκα ευρώ φόρων δεν πληρώνονται στην ώρα τους

Δύο στα δέκα ευρώ φόρων δεν πληρώνονται στην ώρα τους

Προτεραιότητα σε ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ δίνεται από τους φορολογούμενους, όπως προκύπτει από τα ποσοστά εισπραξιμότητας. Σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι χειρότερες επιδόσεις για την Εφορία. Πώς κατανέμονται τα ποσά.

Αν τα λεφτά είναι μετρημένα και οι υποχρεώσεις αμέτρητες, οι φορολογούμενοι πληρώνουν πρώτα ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ και αφήνουν στο τέλος τον φόρο εισοδήματος.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία εισπραξιμότητας των φορολογικών βαρών, από τα οποία προκύπτει ότι δύο στα δέκα ευρώ φόρων που βεβαιώνονται, μένουν τελικά στα τεφτέρια της εφορίας, θρέφοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τροφοδοτώντας τις κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η εισπραξιμότητα ΦΠΑ φτάνει το 84% και βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ, με ποσοστό 75%, ενώ στις τελευταίες θέσεις σταθερά έρχεται η πληρωμή των φόρων εισοδήματος. Το 2017 ήταν 67,86% ενώ τον Ιανουάριο 2018 συμπιέστηκε περαιτέρω, στο 62,07%.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι:

1. Από τον ΕΝΦΙΑ 2017 βεβαιώθηκαν 3,154 δισ. ευρώ και εμπρόθεσμα πληρώθηκαν 2,353 δισ. ευρώ (74,6%). Τον Ιανουάριο έτρεξε η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους 622,51 εκατ. ευρώ, αλλά πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 466,62 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 155,89 εκατ. ευρώ μπήκαν στον κουβά των ληξιπρόθεσμων (κάτι λιγότερο από 700 εκατ. ευρώ φρέσκα φορολογικά χρέη μόνο τον Ιανουάριο) και η Εφορία τα έγραψε στο τεφτέρι της.

2. Με τρεις διμηνιαίες δόσεις πληρωμής φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, το δημόσιο ζητούσε πέρυσι 4,056 δισ. ευρώ. Οι εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώθηκαν στα 2,752 δισ. ευρώ και η εισπραξιμότητα στο 67,86%.

3. Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται πιο συνεπείς στις εμπρόθεσμες πληρωμές. Η εισπραξιμότητα άγγιξε το 87% πέρυσι, καθώς από τα 4,824 δισ. ευρώ των οφειλών πληρώθηκαν εμπρόθεσμα 4,182 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο, από τα 35,52 εκατ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων πληρώθηκαν στην ώρα τους τα 30,18 εκατ. ευρώ.

4. Υψηλή εισπραξιμότητα εμφανίζει ο ΦΠΑ. Από τα 12,059 δισ. ευρώ οφειλών του 2017, τα 10,149 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν στην ώρα τους (84,17%). Αντίστοιχα ποσοστά με ελαφρά μείωση παρατηρήθηκαν και τον Ιανουάριο, όταν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έπρεπε να αποδώσουν ΦΠΑ 1,289 δισ. ευρώ και πλήρωσαν τελικά στην ώρα τους 1,081 δισ. ευρώ.

Οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στο τέλος του 2017 ανήλθε σε 80,67%, οριακά χαμηλότερη σε σχέση με το 2016 (80,88%), ενώ για τον πρώτο μήνα του έτους διαμορφώθηκε στο 80,09%.

Έλενα Λάσκαρη

Πηγή: http://www.euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Η Άγκυρα στις «συμπληγάδες» ΗΠΑ-Ρωσίας-ΕΕ, βιάζεται ξαφνικά για ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

Στο φουλ μπαίνουν οι μηχανές για Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας και για Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό σε μια συγκυρία η οποία φαίνεται απλώς να...

Ελληνισμός και Χριστιανισμός: Μια ιστορική συνάντηση

Η συνάντηση ελληνισμού-χριστιανισμού υπήρξε ίσως η σημαντικότερη “συνάντηση” της ιστορίας.. Παρήγαγε τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο μας. Πάντως, καθόρισε την παγκόσμια ιστορία για πολλούς αιώνες,...

Η διαφορά του νεοφιλελεύθερου και του νεοαριστερού

Κάθε μέρα γίνεται και πιο εμφανές ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον ιδεολογικό αχταρμά νεοφιλελεύθερων και νεοαριστερών. Αντί να ωφελείται από την ιδεολογική αντίθεση φιλελεύθερων...

Τεμενάδες στους καναλάρχες, ψευτομαγκιές στους ιερείς και τους πιστούς!

Πλήρης απογοήτευση από τα σημερινά γεγονότα. Τόσο από τη στάση της κυβέρνησης, όσο και από τη στάση της αντιπολίτευσης. Για τα κανάλια δεν το...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!