Αρχική Οικονομία Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη.

Χθες κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές, η μία από τον όμιλο Μυτιληναίου που αφορά όμως μόνον τις εγκαταστάσεις στην περιοχή της Φλώρινας, ενώ η άλλη από την κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την τσεχική Sev.en Energy που περιλαμβάνει και τις δύο μονάδες αλλά συνοδεύεται από επιστολή με την οποία θέτει ορισμένες προϋποθέσεις.

Μόνο για Φλώρινα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε βελτιωμένη προσφορά από τον όμιλο Μυτιληναίου η οποία θα εξεταστεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ αύριο το απόγευμα, ενώ πρέπει να αποτιμηθούν οι όροι που θέτει η κοινοπραξία των Τσέχων με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία φέρεται να έχει καταθέσει ικανοποιητικό τίμημα.

Από την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ θα εξαρτηθεί το επόμενο βήμα, που περιλαμβάνει συνομιλίες ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και στελέχη της DG Comp, στις οποίες όμως το αρμόδιο υπουργείο αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο πακέτο πώλησης υδροηλεκτρικές μονάδες.

Η κοινοπραξία των Sev.en και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσε χθες στη δημοσιότητα επιστολή από την οποία προκύπτει ότι η προσφορά της είναι δεσμευτική, αλλά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής των συμβάσεων.

Αστάθμητοι παράγοντες

Οι ενστάσεις της αφορούν μια σειρά αστάθμητους παράγοντες, όπως τα ΑΔΙ και τα δικαιώματα ρύπων, που είχαν υποβληθεί στη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά δεν έγιναν δεκτά στη συνεδρίαση της 20ής Δεκεμβρίου 2018.

Στην επιστολή που συνοδεύει τη χθεσινή προσφορά στον διαγωνισμό, επανέρχεται με βελτιωμένη διατύπωση και στην ουσία προτείνει στη ΔΕΗ να μοιραστούν τις ζημιές αλλά και τα κέρδη που θα προκύψουν από τη διαμόρφωση των τιμών σε τομείς που εξαρτώνται από την αγορά.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «αποφάσισε να υποβάλει δεσμευτική προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ), η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή, καθώς γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του πωλητή και του αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ θεωρεί πως «η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής».

Διευκρινίζει, τέλος, πως υποβάλλει την πρόταση «προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΚΤ – Σνάμπελ: Θα απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης αν αυξηθούν οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων

Την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη, εν μέσω μίας ανοδικής τάσης τους παγκοσμίως, σχολίασαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε ομιλία...

ΚΕΠΕ: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα αρχίσει το β’ 3μηνο του 2021 – Οι καταλύτες της ανάκαμψης

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα είναι της τάξης του 3,0%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού...

ΣΥΡΙΖΑ: «Έναν χρόνο μετά, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας»

Με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα ενός χρόνου από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Το μάθημα της...

Μητσοτάκης: Ανάγκη συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ – Η καλή γειτονία να διέπει τις σχέσεις των συμμάχων

Τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!