Αρχική Οικονομία Δύο επενδυτές διεκδικούν τη νήσο Φλέβες

Δύο επενδυτές διεκδικούν τη νήσο Φλέβες

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@nafrtemporiki.gr

Δύο προτάσεις για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη νήσο Φλέβες, απέναντι από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση.

Η πρώτη, που θεωρείται και πολλών μεγατόνων, προέρχεται από αραβικά κεφάλαια. Προβλέπει επένδυση που μπορεί να κυμανθεί από 1,5 έως και 2,5 δισ. ευρώ, και προϋποθέτει την τροποποίηση του ρυθμιστικού πολεοδομικού σχεδίου της Αθήνας. Η δεύτερη πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορά μεγάλο ελληνικό όμιλο, με προϋπολογισμό που φτάνει περίπου τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η έκταση των εγκαταστάσεων που απαιτεί είναι περίπου στα πολεοδομικά όρια που ισχύουν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι στη «Ν», τα σχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο και να κατοχυρωθούν με νόμο στη Βουλή. Το νησί είναι ιδιοκτησία του υπουργείου Άμυνας και έχει περάσει πρόσφατα στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων. Θεωρείται ναυτικό οχυρό, ιδιότητα που θα «ακυρωθεί» με τροποποιητική απόφαση, εφόσον τελεσφορήσει ο σχεδιασμός για την τουριστική του ανάπτυξη.

Σε περίπτωση που τα σχέδια πάρουν «σάρκα και οστά» θεωρείται ότι θα συντείνουν στην «απογείωση» του αθηναϊκού τουρισμού υψηλών απαιτήσεων, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στον Αστέρα, το Ελληνικό και την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα.

Η πρώτη πρόταση

Η πρώτη πρόταση έρχεται από fund που εξυπηρετούν αραβικά κεφάλαια με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Ο προϋπολογισμός του έργου που θέλουν να κάνουν οι Άραβες ξεκινά από το 1,5 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2,5 δισ. ευρώ, αν γίνει πλήρως αποδεκτό το σχέδιο. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεσσάρων πολυτελών resort 450 δωματίων, καθώς και 470 βίλες σε διάφορα σημεία του νησιού. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα γήπεδο γκολφ, ένα water park, ενώ σε περίπτωση που πάμε σε πλήρη ανάπτυξη θα κατασκευάσουν και ένα υποθαλάσσιο πάρκο με ντεκόρ ένα βυθισμένο πλοίο, αλλά και ρέπλικες αρχαίων μνημείων. Στις ίδιες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», μπορεί να λειτουργεί ακόμα και private table καζίνο.

Στο νησί θα αναπτυχθεί μια τεχνητή λίμνη με φυσικό φωτισμό από φύκια, ενώ θα δημιουργηθεί και μια μαρίνα στο νότιο μέρος.
Οι εμπνευστές του σχεδίου θέλουν να προσελκύσουν διεθνή VIP οικογενειακό τουρισμό και ζητούν να διαχειριστούν το έργο με μακροχρόνια μίσθωση, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από το ύψος της επένδυσης. Σημειώνεται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά περίπου 14.000 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων οι 2.000 υπολογίζεται ότι θα είναι το προσωπικό που θα εργάζεται στις εγκαταστάσεις). Όσον αφορά το αντάλλαγμα, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν προτείνει ένα σταθερό ετήσιο ενοίκιο και ποσοστό από τα έσοδα της επιχείρησης.

Υπολογίζεται ότι από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το συγκρότημα τα έσοδα για το υπουργείο Άμυνας, με βάση το χειρότερο σενάριο, θα υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Η συγκεκριμένη πρόταση υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί πολεοδομικό συντελεστή περίπου στο 0,4, από το 0,2 που είναι σήμερα, ενώ θα είναι eco friendly.

Η δεύτερη πρόταση

Η δεύτερη πρόταση, που προέρχεται από πολύ μεγάλο ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο, που δεν δραστηριοποιείται, άμεσα τουλάχιστον, στον τουρισμό, είναι μικρότερου βεληνεκούς, και έχει στηριχθεί στο σημερινό πλαίσιο ρυθμιστικού σχεδιασμού της Αθήνας.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ανέγερση τεσσάρων πολυτελών ξενοδοχείων, βιλών, συνεδριακού κέντρου και ανάπτυξη μαρίνας εκεί όπου είναι σήμερα ο φυσικός όρμος.

Προβλέπει ακόμα τη δημιουργία ενός χωριού με κυκλαδίτικο σχεδιασμό, ενώ στη νησίδα Φλεβοπούλα θα γίνει ο ναυτικός όμιλος. Η νησίδα θα ενώνεται με τις Φλέβες με γέφυρα. Ο συντελεστής δόμησης σε αυτό το σχέδιο είναι ο μισός σε σχέση με την πρόταση των Αράβων υποψήφιων επενδυτών και φτάνει το 0,2. Στην πρόταση προβλέπεται ότι η αποζημίωση για το υπουργείο Άμυνας που θα φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η «προίκα» των Ε.Δ.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε ουσιαστικά να λειτουργεί η  Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων. Το προσωπικό της ολοκλήρωσε την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για στρατιωτικούς σκοπούς σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) υπολογίζονται -με βάση απογραφή του 2006-  σε 1.477 ακίνητα με 251.500 στρέμματα. Η ΥΠΑΑΠΕΔ, μεταξύ άλλων, έχει να διαχειριστεί στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναυτικά οχυρά, νησίδες και κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία όμως εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Συμβούλιο Ρευστότητας: 12,2 δισ. ευρώ το 2020 στην πραγματική οικονομία – Ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής...

Συμβούλιο Ρευστότητας: 12,2 δισ. ευρώ το 2020 στην πραγματική οικονομία – Ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής...

Μητσοτάκης: Επέκταση στα 12 νμ στην Κρήτη και αλλού όποτε επιλέξουμε – Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά

«Περισσότερο από δύο αιώνες μετά στην ίδια περιοχή η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή έχοντας κάνει αναφορά στο ηνωμένο...

Attica Economic Review: Οι επιδράσεις της πανδημίας στην Οικονομία και τις τράπεζες

Στις επιδράσεις της πανδημίας στην απασχόληση στην χώρα μας αναφέρεται μεταξύ άλλων το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Attica Bank "Attica Economic Review" το οποίο...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!