Αρχική Κοινωνία Δυτική Μακεδονία: Μέτρα 12.210.000 ευρώ για τη βελτίωση της ζωής των Ρομά

Δυτική Μακεδονία: Μέτρα 12.210.000 ευρώ για τη βελτίωση της ζωής των Ρομά

Μετεγκατάσταση πληθυσμών, από οικισμούς με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, επιδότηση ενοικίου, νέες θέσεις εργασίας, επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών, αποτελούν ορισμένα από τα μέτρα που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μέσα στο 2018

Ξεχωριστό κομμάτι στην ομιλία της Θ. Φωτίου, κατά το αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, αποτέλεσαν τα μέτρα ενίσχυσης για τις κοινότητες Ρομά. Η αν. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2018 και έχουν στόχο να φέρουν αισθητές αλλαγές στην καθημερινή ζωή 10.500 Ρομά.

Οι παρεμβάσεις κοστίζουν συνολικά 12.210.000 εκατομμύρια ευρώ, βασίζονται στην αρχή της ολιστικής παρέμβασης και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) στοχευμένες χωρικά δράσεις μετεγκατάστασης, εγκατάστασης και βελτίωσης των υποδομών σε υφιστάμενους οικισμούς, και β) οριζόντιες δράσεις για τη στέγαση, την απασχόληση, την υγεία και την εκπαίδευση, με μακροπρόθεσμο στόχο τη σταδιακή και ολοκληρωμένη άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και της ομαλής κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

“Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια από τις πιο βεβαρημένες περιφέρειες στην Ελλάδα ως προς τις συνθήκες διαβίωσης στους θύλακες των οικισμών – καταυλισμών Ρομά”, τόνισε η Θ. Φωτίου, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκαν οι οικισμοί. “Η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά έχει καταγράψει και χαρτογραφήσει συνολικά 74 οικισμούς Ρομά με συνολικό πληθυσμό 16.244 άτομα”.

Για τους 15 οικισμούς, τύπου Ι, όπου επικρατούν συνθήκες εξαθλίωσης και διαβιούν 1.579 άτομα, έχουν δρομολογηθεί για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δράσεις μετεγκατάστασης σε όσους δήμους πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρώτα απ’ όλα χωρικές (διαθέσιμα οικόπεδα), ώστε να ξεκινήσουν τα έργα.

Οι δράσεις μετεγκατάστασης θα ξεκινήσουν στον Δήμο Αγρινίου (οικισμός Αη Βασιλιώτικα) και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας (οικισμός Ποτάμι). Αφορούν συνολικά 40-45 οικογένειες (250 άτομα) και το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 925.000 ευρώ.

Στους 27 οικισμούς τύπου ΙΙΙ, όπου ζουν 7.468 άτομα σε μεικτές περιοχές με σπίτια και παραπήγματα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις αναβάθμισης των υποδομών τους (π.χ αποχέτευσης) και στους 32 οικισμούς που είναι τύπου ΙΙ, με πληθυσμό 7.197 άτομα, τα οποία ζουν σε σπίτια αλλά σε υποβαθμισμένες γειτονιές, θα υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης για το ενοίκιο και την απασχόληση.

Ειδικότερα θα γίνει αντικατάσταση οικίσκων σε ιδιόκτητα οικόπεδα για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης στους οικισμούς Παπακαυκά και Κέντρο του Δήμου Ήλιδας. Αφορά 29 οικογένειες (περίπου 160 άτομα) και το κόστος εκτιμάται σε 725.000 ευρώ.

Θα υπάρξει επίσης αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε επτά οικισμούς Ρομά που χωροθετούνται σε πέντε δήμους με την παρέμβαση να αφορά 553 οικογένειες (περίπου 2.564 άτομα) και το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε 3.200.000 ευρώ. Η έναρξη υλοποίησης των έργων εκτιμάται στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Θα δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι σε 5 οικισμούς που χωροθετούνται σε 5 δήμους αντίστοιχα. Στις περιοχές αυτές θα τοποθετηθούν Πολύκεντρα με κατάλληλο εξοπλισμό και στελέχωση: α) Υποδομές βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης (εγκαταστάσεις ατομικής υγιεινής, καθαριότητας κ.ά). β) Χώροι για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές δράσεις κ.ά.). γ) Κινητή μονάδα για ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης, που θα εξυπηρετεί περισσότερες περιοχές.

Στο πλαίσιο των οριζόντιων παρεμβάσεων, θα δαπανηθεί 1 εκατομμύριο ευρώ για την επιδότηση ενοικίου. Τα ωφελούμενα μέλη οικογενειών θα είναι από 40 έως 50 άτομα και το μέτρο θα ξεκινήσει να υλοποιείται το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Την ίδια περίοδο θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης στις περιοχές Δ. Αχαΐας (το σύνολο των οικισμών), Δ. Πηνειού (Γαστούνη), Δ. Μεσολογγίου (Μπούζα, Ι.Π. Μεσολογγίου) και Δ. Αγρινίου (Εθνικό Στάδιο). Οι άμεσα ωφελούμενες οικογένειες θα είναι 1.450.

Θα δημιουργηθεί ακόμη δίκτυο στήριξης και συμβουλευτικής για την ενδυνάμωση της απασχόλησης των Ρομά, με εστίαση στην ηλικιακή ομάδα 20-39 ετών των Ρομά. Πιλοτικά θα ξεκινήσει και η επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όπως και η επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών (σε ατομικές και εταιρικές επιχειρήσεις).

Το πιλοτικό πρόγραμμα για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αφορά 45 μέλη οικογενειών ηλικίας 20-39 ετών και προβλέπει επιδότηση για 18 μήνες, ύψους 1.000 ευρώ μηνιαίως. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται στα 972.000 ευρώ.

Το πιλοτικό πρόγραμμα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες αφορά τη χρηματοδοτική στήριξη έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας (ατομικής και εταιρικής) για άτομα Ρομά ηλικίας 20-39 ετών με 15.000 ευρώ για ατομική επιχείρηση και 20.000 ευρώ για εταιρικό σχήμα. Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ και αφορά 75 ωφελούμενους νέους επιχειρηματίες.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μητσοτάκης και φον ντερ Λάιεν παρουσιάζουν από την Αθήνα την «Ελλάδα 2.0»

Την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υποδεχθεί το πρωί της Πέμπτης 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το επίσημο...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενέκρινε τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας

Πράσινο φως πήραν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα δύο πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την πανδημία του κορωνοϊού, αυτά της Πορτογαλίας και...

Μαραθώνια συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν – Συμφωνία για επιστροφή των πρεσβευτών σε ΗΠΑ και Ρωσία

Μια ευρεία γκάμα θεμάτων έθεσαν επί τάπητος στο πλαίσιο της συνάντησης τους στην Villa La Grange, στη Γενεύη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος...

Κορωνοϊός: 549 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι – Στους οι 330 διασωληνωμένοι

Σε 549 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν 13 θάνατοι. Ο αριθμός...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!