Απάντηση, σε όσους υποστηρίζουν ότι η αύξηση της επισκεψιμότητας -μετά την λειτουργία της Ολυμπίας και της Ιόνιας οδού- δεν συνοδεύεται από επαρκείς εισπράξεις, έδωσε χθες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η Περιφέρεια δημοσιοποίησε στοιχεία για τον τουρισμό κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2018, μέσα από τα στατιστικά δελτία της Τράπεζας Ελλάδος. Από αυτά προκύπτει ότι, κατά το α’ εννεάμηνο του 2018 (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος), περίοδο κατά την οποία καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό η ετήσια τουριστική περίοδος, στη Δυτική Ελλάδα είχαμε:
> 2,741 εκατ. διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα, αύξηση 25,27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017,
> επίσης, ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 90.300 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και τέλος
> μέσα στην ίδια περίοδο (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018) η οικονομία της Περιφέρειας, απ’ την τόνωση της τουριστικής κίνησης, ενισχύθηκε με επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ.
Ιδιαίτερα ευνοημένες από την αύξηση της επισκεψιμότητας είναι περιοχές της Αχαΐας όπως ο δήμος Καλαβρύτων όπου, με επίκεντρο το Χιονοδρομικό, την διετία 2017-’18 είχαμε 100% αύξηση στους επισκέπτες ενώ ιδιαίτερη άνθηση καταγράφεται στο ορεινό δήμο και σε νέες μορφές τουριστικών μισθώσεων όπως το AIRBNB. Σε επίπεδο χειμερινού τουρισμού, η Πάτρα καταγράφει σημαντικά οφέλη με αύξηση της επισκεψιμότητας και των διανυκτερεύσεων, κατά την περίοδο του Καρναβαλιού κυρίως.
Από την πλευρά της η Περιφέρεια, εκτός από την τόνωση του εξωτερικού τουρισμού κατά την θερινή περίοδο, με τη νέα «τουριστική ταυτότητα» η οποία συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και γαστρονομία -και την παράλληλη συμμετοχή σε όλες τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις- στρέφεται πλέον και προς το εσωτερικό της χώρας.
Το 3ετές «Σχέδιο Τουριστικής Προβολής 2019-2021» εντάχθηκε πρόσφατα στο ΠΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει α) συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις και ειδική προβολή σε χώρες του εξωτερικού και σε πόλεις του εσωτερικού, με ‘B2B’ επαφές με τουριστικούς πράκτορες, Online διαφημιστική προβολή, β) παραγωγή και εκτύπωση έντυπου και ψηφιακού υλικού τουριστικής προβολής και γ) δημιουργία πολυτελούς αναμνηστικού λευκώματος και την ανάπτυξη δικτυακών εφαρμογών (app’s) τουριστικής προβολής.
«Δώσαμε έμφαση στη βελτίωση των υποδομών ώστε η Δυτική Ελλάδα να ενισχύσει την προσβασιμότητα των επισκεπτών της αλλά και την διακριτή τουριστική της ταυτότητα. Τα έως τώρα αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές μας» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας.