Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιμετωπίζει μία από τις κρισιμότερες και πλέον επικίνδυνες κρίσεις ενεργού και δυναμικής αμφισβήτησης του καθεστώτος, η οποία προέρχεται κυρίως από το Ισλάμ και τον Κουρδικό παράγοντα, εξάγοντας επιθετικά την κρίση προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Γράφει ο Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης *

Είναι αναμφισβήτητο πως, ανεξαρτήτως του γεγονότος πως η Τουρκία έχει μια παραδοσιακά οικοδομημένη τάση επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι στην Ελλάδα, που εκδηλώνεται ως δομικός επεκτατισμός, διεκδικώντας την ανατροπή της διεθνούς νομιμότητας στο Αιγαίο και στη Δωδεκάνησο και την επικυριαρχία έναντι της Κύπρου, αυτήν τη φορά η Άγκυρα επιτίθεται για να επιτύχει την εσωτερική συσπείρωση της τουρκικής κοινωνίας απέναντι στους επιτιθέμενους ισλαμιστές, αλλά και τους Κούρδους.

Ο στόχος είναι εν προκειμένω η προβολή του εξωτερικού εχθρού να προκαλέσει εσωτερική συσπείρωση. Εξ άλλου, είναι γνωστό πως ο τουρκικός παράγων ουδέποτε λάμβανε υπόψη του σοβαρά την εσωτερική κοινή γνώμη στις εξωτερικές του περιπέτειες, απλά τη χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν προκειμένου να επιτύχει αλλότριους στόχους. Αυτήν τη στιγμή Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται ενώπιον της ενεργά εκδηλούμενης επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας, η οποία ακριβώς εξαιτίας της τυχοδιωκτικής πολιτικής αντίληψης που διατρέχει τη στρατηγική του Ερντογάν, θα μπορούσε να οδηγήσει και στην πρόκληση ενός επιδιωκόμενου επεισοδίου.

Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν ήδη συνάψει ενεργειακές συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτές καλό θα ήταν να μετατραπούν σε αμυντικές, πράγμα δύσκολο, αλλά εξαιρετικά χρήσιμο. Είναι δύσκολο, γιατί κυρίως το Ισραήλ στοχεύει πάντοτε στη συνεργασία με την Τουρκία, με την οποία άνοιξε ήδη διαύλους επικοινωνίας. Η Αίγυπτος αποτελεί έναν παράγοντα ο οποίος θα μπορούσε να συμπράξει σε μια αντίστοιχη συμμαχία, ενώ η Ευρώπη είναι απογοητευτική στον βαθμό που ενώ έχουν κορυφαίες αντιθέσεις με την Άγκυρα, ειδικά η Ολλανδία και η Γερμανία, εντούτοις εξακολουθούν να επιχειρούν προσέγγιση χαϊδεύοντας το θηρίο, παρά το γεγονός της εχθρικής στάσης που ακολούθησε η Άγκυρα απέναντί τους επανειλημμένα, ιδιαίτερα ο Ερντογάν.

Παρά ταύτα, Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας και της Ε.Ε. και ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε συμμαχία με την Αίγυπτο και με όποιες άλλες δυνάμεις είναι πρόθυμες να ενταχθούν σε ένα «μεσογειακό μπλοκ» αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση της νεότερης ιστορίας μας ως ελληνισμός, στο βαθμό που η Κύπρος, όχι μόνο δεν μπορεί να αποκαταστήσει την κυριαρχία της σε ολόκληρο το νησί επιτυγχάνοντας την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, κατά τρόπο που να ευνοεί την Κύπρο και τον ελληνισμό, αλλά απειλείται η ίδια η ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίως η ικανότητά της να ελέγχει τον θαλάσσιο χώρο της, πράγμα εξαιρετικά κρίσιμο για την επιβίωσή της ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Η Αθήνα, από την άλλη, κινδυνεύει να δεχτεί μια πειρατική απρόσμενη επίθεση τουρκικών δυνάμεων που να θελήσουν να καταλάβουν νήσους και βραχονησίδες στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη, όπως η ίδια η Άγκυρα αποκαλεί ένα μέρος της νησιωτικής αιγαιοπελαγίτικης ελληνικής κυριαρχίας.

Η Τουρκία αυτή την περίοδο διέρχεται μια έντονη δυναμικά ανερχόμενη εσωτερική κρίση, η οποία οφείλεται στους ισλαμιστές. Η αντιμετώπισή της από τον Ερντογάν επιχειρείται να αντιμετωπιστεί διά της επιθετικής εξαγωγής της κρίσης μέσω ενός επεκτατισμού στα ελληνικά νησιά και στην Κύπρο. Η Αθήνα δηλώνει έτοιμη, η Κύπρος κινητοποιεί μεγάλες και μικρές δυνάμεις για να της συμπαρασταθούν, ενώ ταυτόχρονα αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα είναι μία επιθετική συμπεριφορά που υπερβαίνει την παραδοσιακή επεκτατικότητα του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

* Ο Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πηγή