Αρχική Οικονομία ΔΝΤ: Τριπλό αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα

ΔΝΤ: Τριπλό αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα

«Τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων» αποφάσισε να θέσει το ΔΝΤ στη νέα του έκθεση «Regional Economic Outlook» που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, αποκαλύπτοντας τις βασικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, για τις οποίες εν πολλοίς ευθύνονται οι δανειστές και τα μνημόνια.

Στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη συρρίκνωση της αξίας των δανείων που αφορούν τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσειςΣε κανένα άλλο ανεπτυγμένο κράτος της Ευρώπης δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο στην Ελλάδα σε δύο πολύ κρίσιμα πεδία: σε αυτό των κόκκινων δανείων που προκαλούν πιστωτική ασφυξία, αλλά και της εκροής κεφαλαίων (η οποία συνδέεται με την αποεπένδυση αλλά και με το πολύ μεγάλο επί σειρά ετών έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο).

Η Ελλάδα είναι επίσης, σύμφωνα με το Ταμείο, το κράτος με τη μεγαλύτερη επιδείνωση των προσδοκιών για άνοδο του ΑΕΠ εφέτος και το 2019, και ένα από τα δύο μόνο κράτη της Ευρώπης που θα τα πάνε χειρότερα στο πεδίο της ανάπτυξης από ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Επιδείνωση καταγράφει και στην πορεία της εγχώριας ζήτησης.

Τα κόκκινα δάνεια

Σχεδόν το 50% του συνόλου των δανείων της Ελλάδος είναι κόκκινα. Ο λόγος για την υψηλότερη αναλογία μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών της Ευρώπης, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το μόνο κράτος της Ευρώπης που έχει πιο υψηλή επιβάρυνση κόκκινων δανείων σε σχέση με την Ελλάδα ανήκει στα αναπτυσσόμενα και είναι η Ουκρανία (στο 55% του συνόλου).

Στη δική της, όμως, περίπτωση -εν αντιθέσει με την Ελλάδα- το πρόβλημα δεν είναι στην κορύφωσή του αλλά λειαίνεται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2017 που επικαλείται το ΔΝΤ.

Οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές αναφορικά με την πιστωτική επέκταση. Στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη συρρίκνωση της αξίας των δανείων που αφορούν τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης.

Με βάση στοιχεία Φεβρουαρίου 2018 το ΔΝΤ κάνει λόγο για μείωση, η οποία ξεπερνά το 6%, με δεύτερη την Κύπρο, όπου καταγράφεται μείωση της τάξεως του 5%.

Ακόμα και στην Ουκρανία η μείωση είναι μικρότερη, ενώ σε χειρότερη θέση αναφορικά με την πιστωτική ασφυξία στην αγορά είναι η Μολδαβία.

Διεθνής επενδυτική θέση

Το ΔΝΤ κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στα κράτη τα οποία έχουν πάρα πολύ μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, αν και τα μείωσαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, στην Ελλάδα το εξωτερικό ισοζύγιο (τρεχουσών συναλλαγών) παρά τις μεταρρυθμίσεις δεν έγινε πλεονασματικό, όπως αυτό της Ιρλανδίας (πλεόνασμα 12% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος της τάξεως του 5% την προ κρίσης περίοδο).

Έτσι, στην Ελλάδα (σε συνδυασμό με την αποεπένδυση) διαπιστώνεται ότι υπάρχει ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ: το ΔΝΤ καταγράφει την πλέον αρνητική διεθνή επενδυτική θέση (net financial assets).

Η εκροή κεφαλαίων πλησιάζει το 50% του ΑΕΠ και έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, όταν το έλλειμμα βρισκόταν γύρω στο 75% του ΑΕΠ.

Πρωτιά στην επιβράδυνση του ΑΕΠ

Αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι τα δύο μόνο κράτη στα οποία επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ εφέτος και τα επόμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα μάλιστα καταγράφει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση του ΑΕΠ (κατά 0,6% στο 2% για το 2018 έναντι 2,6% προηγούμενης εκτίμησης).

Για το 2019, προς το παρόν, η απόκλιση καταγράφεται μικρότερη (στο 0,1%), αφού πλέον το ΔΝΤ βλέπει ότι το ΑΕΠ θα επιταχυνθεί κατά 1,8%.

Σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης αλλά και συνολικά στην Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει βελτιώσει τις προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας.

Επιδείνωση καταγράφεται σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Ταμείου αναφορικά με την πορεία της εγχώριας ζήτησης υποδεικνύοντας και την πηγή επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδος.

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας (εν συγκρίσει με τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ).

Πλέον το έλλειμμα αναμένεται στο 0,8% του ΑΕΠ το 2018, έναντι ελλείμματος 0,1% που υπολογιζόταν προηγουμένως.

Ο λόγος για μία επιδείνωση που και πάλι είναι υψηλότερη μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών της Ευρώπης που εξετάζονται. Επιβράδυνση καταγράφεται και στη μείωση της ανεργίας.

Ταχύτερη αναμένεται, πάντως, να είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, κατά 2,4% το 2018 και κατά 2,2% στη συνέχεια έως και το 2021. Για το 2022 αναμένεται αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 1,6%.

Ουσιαστικά πρόκειται για επίδοση η οποία είναι υψηλότερη του μέσου όρου της Ευρώπης.

Οριακή επιτάχυνση καταγράφεται τις επενδύσεις του 2018 αλλά και στον πληθωρισμό. Γίνεται αναφορά και στα πλεονάσματα (με επανάληψη των προβλέψεων που ανακοινώθηκαν προ εβδομάδων στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου), τα οποία καταγράφουν βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Οκτωβρίου.

Οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά

Σε ειδικό κεφάλαιο για τις μισθολογικές εξελίξεις, το Ταμείο επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει και άλλες φορές αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και με την πολύ μεγάλη μείωση της συμμετοχής των ανδρών.

Καθιστά ξεκάθαρο ότι η προσαρμογή σε επίπεδο μισθών είναι τεράστια, αλλά και απολύτως αναγκαία, λόγω του πολύ μεγάλου ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας.

Πηγή: http://www.zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Mε 300.000 ευρώ επικηρύχτηκαν οι δράστες

Mε 300.000 ευρώ επικηρύχτηκαν οι δράστες του εγκλήματος που σημειώθηκε στα Γλυκά Νερά τα ξημερώματα της Τρίτης 11 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών...

Ζαββός: Πάνω από 60 ξένοι επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε roadshow της BofA

Επαφές με περισσότερους από 60 διεθνείς επενδυτές που συμμετείχαν στο virtual road show της Bank of America είχε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός. Όπως...

Κορωνοϊός: 3.197 κρούσματα και 52 θάνατοι – Στους 732 οι διασωληνωμένοι

Σε 3.197 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Aνακοινώθηκαν 52 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε...

ΕΕ: Τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου το “Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό”

Στη φάση των δοκιμών πέρασε από την Δευτέρα το το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο προγραμματίζεται να είναι τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!