Αρχική Οικονομία ΔΝΤ: Το ισχυρότερο σοκ παγκοσμίως δέχθηκε η ελληνική αγορά εργασίας

ΔΝΤ: Το ισχυρότερο σοκ παγκοσμίως δέχθηκε η ελληνική αγορά εργασίας

Της Δήμητρας Καδδά

Την περίοδο 2008-2016 η ελληνική οικονομία δέχθηκε το ισχυρότερο σοκ στην αγορά εργασίας μεταξύ των 37 “ανεπτυγμένων” οικονομικά κρατών που μελετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Καταγράφει στην χώρα μας τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση του δείκτη απασχόλησης.

Μετά από την Ελλάδα το δεύτερο μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η κυπριακή οικονομία, ενώ έπονται σε μέγεθος τριγμών της αγοράς εργασίας η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Στον αντίποδα, πολύ μεγάλη αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται στη Μάλτα, στη Σιγκαπούρη, στη Γερμανία και στην Κορέα.

ΔΝΤ: Το ισχυρότερο σοκ παγκοσμίως δέχθηκε η ελληνική αγορά εργασίας

Τα στοιχεία του ΔΝΤ περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook, μέρος της οποίας (τα κεφάλαια 2,3 και 4) δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο λόγος για την έκθεση που περιλαμβάνει και τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τα οποία όμως θα βγουν στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες μέρες μαζί με το “Κεφάλαιο 1” της έκθεσης.

Επίσης, αναμένονται σε ξεχωριστές εκθέσεις και τα δημοσιονομικά στοιχεία του ΔΝΤ τα οποία αυτή τη φορά έχουν ειδικό ενδιαφέρον, αφού ίσως αποκαλύψουν τις θέσεις του αναφορικά με την εμπροσθοβαρή ή όχι εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου.

Όσο για τα κεφάλαια 2 3 και 4 της έκθεσης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σχετίζονται κυρίως με την αγορά εργασίας και δείχνουν τους μεγάλους τριγμούς που προκάλεσε η κρίση στην Ελλάδα. Πάντως, ενδιαφέρον είναι σύμφωνα με τα γραφήματα που παρουσιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η κρίση προκάλεσε έξοδο από την αγορά εργασίας κατά κύριο λόγο ανδρών οι οποίοι δεν έβρισκαν δουλειά.

Αντιθέτως οι γυναίκες κινητοποιήθηκαν στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης. Η χώρα μας κατατάσσεται 4η σε αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας την περίοδο 2008 2016. Της Ελλάδας προηγούνται σε επιδόσεις το Ισραήλ, η Γερμανία και η Ισπανία.

γλο2

Γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο η έκθεση αναφέρει ότι η συμμετοχή στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί μεταξύ των γυναικών και των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, αλλά έχει μειωθεί μεταξύ των νέων και των ανδρών. Η γήρανση και η παγκόσμια κρίση είναι η εξήγηση για την μείωση της συμμετοχής ανδρών στην αγορά εργασίας κατά την τελευταία δεκαετία. “Ωστόσο, η αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών υπογραμμίζει τη σημασία άλλων παραγόντων” αναφέρει το ΔΝΤ, όπως το μορφωτικό επίπεδο, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η κατάρτιση, η μείωση των κινήτρων για συνταξιοδότηση. Ειδική σημασία δίδεται στην γήρανση και στην ανάγκη επανεξέτασης των μεταναστευτικών πολιτικών για την τόνωση της προσφοράς εργασίας σε “προηγμένες” οικονομίες.

Πηγή: http://www.capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος στη Γερμανία, λειτούργησε εις βάρος της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ! Αλλά και τα όσα δεινά έχει...

Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

Η ELPEN χρηματοδοτεί κλινική μελέτη, φάσης ΙΙ, που βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές και έχει στόχο τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και...

Intrakat: Τα νέα έργα και οι στόχοι για αύξηση της κερδοφορίας

Οι επιπτώσεις της πανδημίας υπήρξαν σημαντικές και για τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των νέων έργων, λόγω της αναγκαστικά περιορισμένης λειτουργίας...

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Mε 300.000 ευρώ επικηρύχτηκαν οι δράστες

Mε 300.000 ευρώ επικηρύχτηκαν οι δράστες του εγκλήματος που σημειώθηκε στα Γλυκά Νερά τα ξημερώματα της Τρίτης 11 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!