Λίγο πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για το Brexit, ακόμα ένας απρόβλεπτος παράγοντας προστίθεται στην ήδη δύσκολη υπόθεση του διαζυγίου Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητήσω από το κοινοβούλιο της Σκoτίας να μου επιτρέψει να επιδιώξω συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο της Σκοτίας να νομοθετήσει επί ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία» δήλωσε η Σκοτσέζα πρωθυπουργός εξηγώντας: «Εάν είναι η Σκοτία να έχει μια πραγματική επιλογή, όταν οι όροι του Brexit θα γίνουν γνωστοί, αλλά πριν να είναι πολύ αργά για να επιλέξουμε τη δική μας πορεία, τότε θα πρέπει να προσφερθεί η επιλογή ανάμεσα στο φθινόπωρο του 2018 και την άνοιξη του 2019». Είναι σημαντικό «να είμαστε ειλικρινείς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και σαφείς για τις ευκαιρίες που μας δίνει η ανεξαρτησία για να διασφαλίσουμε τη σχέση μας με την Ευρώπη, να χτίσουμε μια ισχυρότερη και βιώσιμη οικονομία και να δημιουργήσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία» τόνισε η Στέρτζιον. Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση του αιτήματος για δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκοτία το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2018 οδήγησε σε άνοδο την αξία της στερλίνας, ενώ έριξε τις τιμές των βρετανικών ομολόγων.
Χθες η πρωθυπουργός της Σκοτίας ανέφερε επίσης πως ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να δοθεί στη Σκοτία η δυνατότητα να διαπραγματευθεί τη δική της συμφωνία με την ΕΕ αλλά οι προσπάθειες «έπεσαν σε τοίχο». Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα αυξήσει την οικονομική αβεβαιότητα και τον διχασμό «στη χειρότερη δυνατή περίοδο», ενώ πρόκειται να ξεκινήσει η δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία δύο ετών για την αποχώρηση από την ΕΕ. Αν και το Ουεστμίνστερ θα μπορούσε να απορρίψει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά ριψοκίνδυνο και το πιθανότερο είναι η διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Εδιμβούργο και το Λονδίνο να γίνει για την ημερομηνία διεξαγωγής του. Η Κομισιόν υπενθυμίσε ότι εξακολουθεί να ισχύειη θέση πριν από το προηγούμενο δημοψήφισμα πως μια ανεξάρτητη Σκωτία θα χρειαζόταν να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ. Πάντως χθες ο Σκοτσέζος υπουργός Brexit, Μάικλ Ράσελ, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι Ευρωπαίοι θα αντιληφθούν ότι η Σκοτία αποτελεί μια «ειδική» περίπτωση, ώστε να γίνει μέλος της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, αν οι Σκοτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας πριν αποχωρήσει η Βρετανία από την Ενωση.
Τα νούμερα
Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το ευρωπαϊκό μέλλον της Γηραιάς Αλβιώνας η Σκοτία είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της ΕΕ σε ποσοστό 62% έναντι 38% υπέρ της αποχώρησης. Στο πρώτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας είχε επικρατήσει η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο με 55% έναντι 45%, ενώ τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο του ποσοστού των Σκοτσέζων που επιθυμούν ανεξάρτητη τη χώρα τους. Δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας εμφάνισε την κοινή γνώμη απόλυτα διχασμένη (50% – 50%).
‘Πράσινο φως’ για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις η Μέι
Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε χθες το βράδυ το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit στέλνοντάς το ξανά προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων. Απορρίφθηκαν οι τροποποιήσεις των Λόρδων που ζητούσαν μεταξύ άλλων από την πρωθυπουργό να προστατεύσει το καθεστώς των υπηκόων χωρών της ΕΕ στη Βρετανία εντός τριών μηνών από την έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και οποιαδήποτε συμφωνία για Brexit να υποβληθεί προς έγκριση στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Λόρδοι του Εργατικού Κόμματος ανέφεραν ότι δεν θα ψηφίσουν για την εκ νέου εισαγωγή των τροποποιήσεων στο κείμενο, κάτι που καθιστά απίθανο να συνεχιστεί το λεγόμενο «πινγκ πονγκ» ανάμεσα στην Ανω και την Κάτω Βουλή. Οταν το κείμενο εγκριθεί και από τα δύο σώματα θα γίνει νόμος και θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση του άρθρου 50 που θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία του Brexit. Παρόλο που θα μπορούσε να γίνει και εντός της εβδομάδας, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι θα περιμένει μέχρι το τέλος Μαρτίου για να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ