Αρχική Οικονομία Δεν πληρώνονται φόροι 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα τα τελευταία τρία χρόνια

Δεν πληρώνονται φόροι 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα τα τελευταία τρία χρόνια

Με μπαράζ κατασχέσεων απαντάει η εφορία στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αυξάνονται από το 2014 κατά 1 και πλέον δισ. ευρώ ανά μήνα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι και τα τέλη Απριλίου οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους 43,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι 3,9 εκατ. φορολογούμενοι που έχουν οφειλές στο ελληνικό Δημόσιο δεν πλήρωσαν:

• 2014: 13,768 δισ. ευρώ ή διαφορετικά 1,14 δισ. ευρώ τον μήνα.

•2015: 13,480 δισ. ευρώ ή 1,12 δισ. ευρώ τον μήνα.

• 2016: 12,157 δισ. ευρώ ή 1,012 δισ. ευρώ τον μήνα.

• 2017: (πρώτο τετράμηνο) 4,030 δισ. ευρώ ή 1,007 δισ. ευρώ τον μήνα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η εφορία από τις αρχές του έτους προχωρά σε 527 κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα τραπεζικών λογαριασμών σε καθημερινή βάση. Συνολικά έχουν γίνει 906.101 κατασχέσεις, εκ των οποίων οι 54.283 το πρώτο τετράμηνο του έτους. Οι κατασχέσεις που διενεργούνται από τα αρμόδια τμήματα των εφοριών είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο τετράμηνο του έτους δεν κατάφεραν να πληρώσουν 4,03 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2016 επιβλήθηκαν συνολικά 1.602.835 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, υποθήκες και ποινικές διώξεις για απλήρωτους φόρους. Στην πρώτη γραμμή, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, βρέθηκαν οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο. Για το 2017 σχεδιάζονται κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών σε 1,6 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου.

Οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 3,94 εκατ. και χρωστούν συνολικά 94,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους είναι οφειλέτης της εφορίας.

Από αυτούς, μόλις 69 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 100.000.000 ευρώ έκαστος και συνολικά 28,7 δισ. ευρώ ή το 31% περίπου του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Πάντως, τη στιγμή που τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καταδεικνύουν την αδυναμία των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πρώτο πεντάμηνο του έτους παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ με τα έσοδα να ισορροπούν για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους. Ειδικότερα:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18,684 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,573 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 107 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,466 δισ. ευρώ), ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 767 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου ανήλθαν στα 19,924 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 793 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 140 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 39 εκατ. ευρώ, οι αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 28 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 30 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 291 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Γιάννης Μπρατάκος – Γενικός Διευθυντής Ν.Δ: Η μεσαία τάξη δεν στηρίζεται με τα… τσιτάτα του κ. Τσίπρα

"Η μεσαία τάξη, για την οποία δήθεν ενδιαφέρεται, δε θα ανακάμψει με πλειοδοσία λαϊκισμού, δημαγωγικές "πρωτοβουλίες" για διαγραφές χρεών μοίρασμα "εικονικών"χρημάτων κι υποσχέσεων...

Κ. Μητσοτάκης: «Με ταχύτητα και δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις για τον παγετό»

Καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό επισκέφθηκε στο Σπαθοβούνι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Κορινθία. Νωρίτερα επισκέφθηκε εξωστρεφή βιομηχανική...

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με...

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία

Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!