Αρχική Uncategorized Δεν πληρώνονται οι νέοι φόροι για να αποπληρωθούν οι..παλιοί!

Δεν πληρώνονται οι νέοι φόροι για να αποπληρωθούν οι..παλιοί!

Τραγική κατάσταση

Ανάσα άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ δίνουν στους προϋπολογισμό οι φόροι που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για προηγούμενα έτη. Μόνο που πληρώνοντας παλαιότερους φόρους αναγκάζονται να αφήνουν απλήρωτες τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.
Και αν αυτό μέχρι σήμερα είναι εφικτό καθώς οι φορολογούμενοι δεν χάνουν τις ρυθμίσεις αν καθυστερούν νέες οφειλές, από τον Ιανουάριο οι ρυθμίσεις θα χάνονται ακόμη και με καθυστέρηση πληρωμής μιας ημέρας για τις νέες φορολογικές οφειλές.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού Ιανουαρίου- Ιουλίου τα έσοδα από φόρους, άμεσους και έμμεσους, παρελθόντων οικονομικών ετών, παρουσιάζουν σημαντική υπέρβαση από τους στόχους αλλά και αύξηση σε σχέση με τα έσοδα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών στο επτάμηνο διαμορφώθηκαν στα 2,047 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έσοδα 1,812 δισ. ευρώ και περυσινά έσοδα 1,715 δισ. ευρώ.  Δηλαδή σε σχέση με τον στόχο καταγράφηκε υπέρβαση 235 εκατ. ευρώ και σε σχέση με πέρυσι αύξηση 332 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επιδόσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Οφείλονται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν ζωντανές ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιήσει για παλαιότερες οφειλές (π.χ. 100 δόσεις) και αφήνουν απλήρωτες νέες οφειλές.
Επίσης, οι επιδόσεις αυτές αποτελούν απόδειξη ότι η φορολογική διοίκηση έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή της στις εισπράξεις μέσω των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή της κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων.

Την ίδια ώρα, όμως, οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους τρέχοντες φόρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων, αυτό που συσσωρεύτηκε από την αρχή του έτους, διαμορφώθηκε στα 7,483 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, ακόμη και μετά την αφαίρεση μη φορολογικών οφειλών και προστίμων από φορολογικούς ελέγχους η καθαρή αύξηση των νέων φορολογικών οφειλών είναι της τάξης των 695 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν ότι με την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων για τους επαγγελματίες, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα κρατικά έσοδα από παρελθόντα οικονομικά έτη θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο καλύπτοντας την υστέρηση στις τρέχουσες φορολογικές οφειλές.

capital

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Tο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας της Επιτροπής Πισσαρίδη – Οι 20 δράσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές μια χώρα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να γίνει...

Tο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας της Επιτροπής Πισσαρίδη – Οι 20 δράσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές μια χώρα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να γίνει...

Κ. Μίχαλος: Πρωταγωνίστριες στην ανάκαμψη οι επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας-Κίνας

«Έχοντας εξασφαλίσει πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια...

Ολο το παρασκήνιο για τα ναυπηγία Ελευσίνας

Οι συγκρούσεις μετόχων, οι φρεγάτες και η εμπλοκή του Αμερικανικού ταμείου δημιουργούν πραγματικά εκρηκτική κατάσταση όπως αποκαλύπτει το radar.gr Η στροφή της κυβέρνησης να ρίξει...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!