Αρχική Οικονομία ΔΕΗ: Προχωρά σε τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 1,5 δισ.ευρώ

ΔΕΗ: Προχωρά σε τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 1,5 δισ.ευρώ

Στην τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα προχωρήσει άμεσα η ΔΕΗ με στόχο την άντληση ρευστότητας αλλά και την καλύτερη διαχείριση των καθυστερούμενων χρεών.

Για το σκοπό αυτό όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης θα προχωρήσει η σύσταση δύο εταιρειών ειδικού σκοπού στις οποίες θα μεταφερθούν δύο κατηγορίες οφειλών με κριτήριο το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης. Στην πρώτη θα ενταχθούν οι καθυστερούμενες οφειλές για διάστημα έως και 60 ημερών και στην δεύτερη από 90 ημέρες και πάνω.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της επιχείρησης οι εν λόγω οφειλές θα αποτελέσουν τη βάση για έκδοση ομολόγων (τριετούς ή άλλης διάρκειας καθώς οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί). Εκτιμάται ότι το ποσό που μπορεί να αντλήσει η ΔΕΗ από την έκδοση μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25% των οφειλών στις οποίες στηρίζεται δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ποσό άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη την ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ληξιπρόθεσμων με την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει δράση για την είσπραξη των οφειλομένων. Κάτι που έχει κάνει ήδη η ΔΕΗ, η οποία έχει αναθέσει την εφαρμογή λύσεων για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας στην εταιρεία Qualco. Προφανώς το πιο ελκυστικό χαρτοφυλάκιο είναι εκείνο που παρουσιάζει καθυστέρηση έως 60 ημερών καθώς στις περιπτώσεις αυτές κατά κανόνα τα ποσά είναι πιο εύκολα εισπράξιμα σε αντίθεση με τις περιπτώσεις που εμφανίζουν μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα ποσά που θα ανακτώνται από τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα καλύπτουν τους τόκους των ομολόγων καθώς και το κεφάλαιο ή μπορεί να επιλεγεί η λύση, στο βαθμό που θα αποπληρώνονται ορισμένα ποσά χρεών, να μπαίνουν στην εταιρεία ειδικού σκοπού οφειλές που σε πρώτη φάση θα μείνουν εκτός του συγκεκριμένου εργαλείου.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία,  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ διαμορφώθηκαν το 2018 στα 2,443 δισ. ευρώ έναντι 2,536 δισ. το 2017, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν στελέχη της επιχείρησης σε αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρονιάς.

Η μείωση αποδίδεται στην είσπραξη απαιτήσεων από ενεργούς πελάτες, οι οφειλές των οποίων υποχώρησαν κατά 250 εκατ. ενώ οι οφειλές των τελικών πελατών, (επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, εξοχικά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, καταναλωτές που έχουν μετακινηθεί σε άλλους προμηθευτές, κ.α.) αυξήθηκαν κατά 157 εκατ.

Στις εταιρείες ειδικού σκοπού θα μεταφερθούν οφειλές τόσο από ενεργούς όσο και από τελικούς πελάτες.

Ο περιορισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι μία από τις δράσεις που σχεδιάζονται για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ με τελικό στόχο όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης χθες με δήλωσή του προς το ΑΠΕ την επιστροφή στην κερδοφορία από την φετινή χρονιά. Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση των επιβαρύνσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές, η μείωση του όγκου της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθεται μέσω δημοπρασιών καθώς και τα έσοδα από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Αντιμέτωπη με casus belli η Ελλάδα – Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας

Η τουρκική παραβατικότητα έναντι της Ελλάδας, το κυπριακό και η κλιματική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ...

Swipe Good For . a Sperm Donor? New Tinder-Style Software Fights Potential People

Swipe Good For . a Sperm Donor? New Tinder-Style Software Fights Potential People Swipe directly on. a sperm contributor? An egg giver? Tie in with...

Telephone internet dating software hook up pupils Yenta and Grindr have actually just recently achieved popul

Telephone internet dating software hook up pupils Yenta and Grindr have actually just recently achieved popul Apps such Blendr, Yenta and Grindr posses lately become...

requently need inquiries on dating apps in Milwaukee.Coffee accommodates Bagel.

requently need inquiries on dating apps in Milwaukee.Coffee accommodates Bagel. Hinge is the best relationships app for people who hang out for their bios, so...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!