Αρχική Υγεία Δείτε τι προσφέρουν στην υγεία τα πικάντικα φαγητά

Δείτε τι προσφέρουν στην υγεία τα πικάντικα φαγητά

Τα μπαχαρικά εκτός από τη μοναδική γεύση που χαρίζουν σε ένα πιάτο έχουν και άλλα οφέλη!

Νέα αμερικανο-κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal καταδεικνύει πως μπορούν να χαρίσουν και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής!

Οι ερευνητές, με τον κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επικεφαλής, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 500.000 Κινέζων ηλικίας 30 έως 79 ετών και προσπάθησαν να τις συσχετίσουν με το ιατρικό ιστορικό τους.

Η μελέτη, η οποία είχε συνολική διάρκεια επτά χρόνια και κατά το διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους περίπου 20.000 άτομα, υπέδειξε ότι όσοι έτρωγαν πικάντικα φαγητά τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν καυτερά φαγητά λιγότερο από μία φορά σε εβδομαδιαία βάση.

Όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά μία έως δύο φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν κατά 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη κ.α.).

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη παρουσιάζει απλώς μια συσχέτιση ανάμεσα στα καυτερά φαγητά και στον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, χωρίς να αποτελεί απόδειξη για τη συμβολή των πικάντικων φαγητών και εν γένει των καυτερών μπαχαρικών στην υγεία. Όπως αναφέρει ο Τσι, «σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και από άλλους πληθυσμούς».

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κατανάλωση καυτερών φαγητών φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Μεταξύ των πιθανών βιολογικών μηχανισμών είναι η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η καλύτερη διάσπαση των λιπαρών στο σώμα, η μεταβολή της σύνθεσης των βακτηρίων στο έντερο κ.α.

Η καυτερή πιπεριά είναι το πιο συνηθισμένο συστατικό που χρησιμοποιείται στα φαγητά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις κινεζικές συνήθειες που μελέτησε η έρευνα.

Η επιδημιολόγος Δρ Νίτα Φορούχι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δηλώνει ότι είναι ακόμη πρόωρο να πει κανείς με σιγουριά κατά πόσο είναι ωφέλιμο να τρώει κανείς συχνά καυτερά φαγητά, καθώς η σχετική επιστημονική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Άλλοι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι καλύτερα να κάνει κάποιος μια ισορροπημένη διατροφή και να μη δίνει έμφαση στα καυτερά φαγητά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

«Know your Customer»: Τέλος στη γραφειοκρατία στις συναλλαγές με τράπεζες

Τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού υπηρεσιών που θα προσφέρει η εφαρμογή Know your Customer παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία...

Πράσινη για τρίτη εβδομάδα η Ελλάδα στο δείκτη θετικότητας του ECDC

Πράσινη είναι για τρίτη εβδομάδα η Ελλάδα στο χάρτη του ECDC σε ό,τι αφορά το δείκτη θετικότητας και στο βαθύ πράσινο καθώς διενεργεί πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000...

Κορωνοϊός: 3.421 νέα κρούσματα και 83 θάνατοι – Στους 754 οι διασωληνωμένοι

Σε 3.421 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 83 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να...

Ανοίγουν από 17 Μαΐου κολέγια και δομές επαγγελματικής κατάρτισης

Με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) επανεκκινούν από τις 17 Μαΐου 2021 συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!