Αρχική Οικονομία Δίνουν πίσω τα κλεμμένα των συνταξιούχων • ΑΦΟΡΑ 1.000.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Δίνουν πίσω τα κλεμμένα των συνταξιούχων • ΑΦΟΡΑ 1.000.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Ο Πετρόπουλος δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας και έδωσε ήδη εντολή στις υπηρεσίες να υπολογίσουν πόσα χρήματα πρέπει να πάρει καθένας και με ποιον τρόπο • Θα επιστραφούν οι παρακρατήσεις του ΕΟΠΥΥ που είχαν υπολογιστεί με λάθος τρόπο 

Από την Αγγελική Μαρίνου

Στην αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας, που συντελέστηκε σε βάρος ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων, προχωρά η κυβέρνηση, επιστρέφοντας σε αυτούς παράνομες κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ ύψους 250.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, θα επιστραφούν μέσα στο 2018 τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων.

Το θέμα είχε αναδείξει η «δημοκρατία» στο φύλλο της 29ης Ιουνίου, όταν αποκάλυψε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, παρερμηνεύοντας μια ασάφεια του ν. 2084/1992 για το πώς πρέπει να γίνεται η παρακράτηση 4% (αργότερα 6%) στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ, παρακρατούσαν μεγαλύτερα ποσά από ό,τι έπρεπε.

Συγκεκριμένα, η εισφορά υπολογιζόταν (για 4,5 χρόνια) επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού (δηλαδή, των συντάξεων μετά τις περικοπές του Μνημονίου), όπως ορίζεται στη νομοθεσία. Αυτό σήμαινε μεγάλες απώλειες για τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που κυμαίνονται από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Υστερα από χιλιάδες προσφυγές συνταξιούχων μέσω των συλλόγων τους όλο αυτό το διάστημα και με αφορμή χθεσινή κινητοποίηση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύτηκε για μια δίκαιη λύση στο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέθεσε στην ΗΔΙΚΑ να υπολογίσει πόσα χρήματα κρατήθηκαν παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια και πόσα είναι τα οφειλόμενα για κάθε συνταξιούχο, και να του παραδώσει το πόρισμα στις αρχές του 2018, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία των επιστροφών.

Φυσικά, για μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι -ως είθισται- αντιδρούν σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με εκροές χρημάτων, και ειδικά υπέρ των συνταξιούχων. Το ζήτημα θα τεθεί στο ραντεβού με το κουαρτέτο τον Οκτώβριο, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης και, εφόσον αποσπάσει το «πράσινο φως», τότε το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σενάριο επιστροφής τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο τα ποσά να επιστραφούν σε δόσεις, αφού συμψηφιστούν με παλαιά χρέη ή μελλοντικές υποχρεώσεις των δικαιούχων τους.

«Ο αγώνας μας έφερε αποτέλεσμα, καθώς ο υπουργός αναγνώρισε ότι τα χρήματα κρατήθηκαν παράνομα. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε για την καταβολή τους, οπότε κι εμείς αναμένουμε τις ενέργειές του για να πράξουμε αναλόγως» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Λεφτά υπάρχουν;

Κάποτε ήταν τα περήφανα γηρατειά. Τα μνημονιακά χρόνια, όμως, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει σε μια νύχτα (όπως και των περισσότερων Ελλήνων) και πλέον οι συντάξεις που λαμβάνουν έχουν καταντήσει επιδόματα επιβίωσης. Χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα γυρίσει πίσω τα κλεμμένα από τις λάθος εισφορές χρήματα στους συνταξιούχους. Το ποσό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ξεπερνά τα 250.000.000 ευρώ και αφορά περίπου 1.000.000 συνταξιούχους.

Πρόκειται για τη διόρθωση μιας αδικίας, που, αν πράγματι γίνει πράξη, θα δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους το αίσθημα ενός κράτους δικαίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα λεφτά που υποσχέθηκε ο κ. Πετρόπουλος υπάρχουν. Και, κυρίως, ότι οι θεσμοί δεν θα τα κόψουν, όπως έγινε στο παρελθόν. Σε αυτήν την περίπτωση η οργή των συνταξιούχων θα είναι μεγάλη, γι’ αυτό ρωτάμε ξανά: Τα λεφτά υπάρχουν;

 

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Lass mich daruber wiedergeben Die leser sucht ihn Jahrmarkt detmold. Die leser Abhangigkeit Ihn Detmold

Lass mich daruber wiedergeben Die leser sucht ihn Jahrmarkt detmold. Die leser Abhangigkeit Ihn Detmold Bludenz Alleinlebender tatig. Und wird Pass away Burger within einer...

Tinder Launches Tinder U, A Romance Service for College Students Just

Tinder Launches Tinder U, A Romance Service for College Students Just Whether youre shopping for like or people to talk about a relationship with, Tinder...

Sesion plenaria cantidad 78 – jueves, 3 de septiembre de 2015

Sesion plenaria cantidad 78 - jueves, 3 de septiembre de 2015 Inscripcion y no ha transpirado bases en la web Recepcionista, superior sobre...

On peut citer bibliographie vos meilleurs disposition avec aboutis aupres Paname

On peut citer bibliographie vos meilleurs disposition avec aboutis aupres Paname On a longue serie les gros ordre en compagnie de acheves aupres Paname Vous-meme soyez...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!