Αρχική Πολιτική Δήλωση Ν. Νικολόπουλου «Ο νεοταξίτης Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σέβεται ούτε την παράταξη,...

Δήλωση Ν. Νικολόπουλου «Ο νεοταξίτης Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σέβεται ούτε την παράταξη, ούτε την παράδοση, ούτε το Θρησκευόμενο λαό, ούτε τους βουλευτές του, μα ούτε και αυτό το “Τάμα του Έθνους”»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                             

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

 

ΔΗΛΩΣΗ του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ανεξάρτητου Βουλευτή

και Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

«Ο νεοταξίτης Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σέβεται ούτε την παράταξη, ούτε την παράδοση, ούτε το Θρησκευόμενο λαό, ούτε τους βουλευτές του, μα ούτε και αυτό το “Τάμα του Έθνους”»

 

Η κατάθεση ερώτησης εκ μέρους 18 βουλευτών προς τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία τους υπενθυμίζουν την ανεκπλήρωτη δέσμευση της Ελληνικής Πολιτείας, ήδη με απόφαση της Δ’ Εθνοσυνέλευσης του Άργους του Ιουλίου 1829, να προχωρήσει στην ανέγερση Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα, ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη προς το Θεό για τη βοήθειά Του στην ανεξαρτητοποίηση της πατρίδας μας, καθώς και τις κατοπινότερες απόπειρες της Ελληνικής Πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση, υπήρξε μία στοιχειώδης πράξη ιστορικής δικαιοσύνης, υπό την έννοια της αναγκαίας υλοποίησης ενός ανειλημμένου, αλλά μηδέποτε εκπληρωθέντος, «τάματος του Έθνους».

Η υπαναχώρηση των συνυπογραψάντων την ερώτηση 16 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν εντολής του νεοφιλελεύθερου και υπέρμαχου της νεοταξικής και μεταεθνικής Ευρώπης προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί μια πρωτοφανή στα πολιτικά και κοινοβουλευτικά χρονικά ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή, εντασσόμενη στη χορεία παρόμοιων συμπεριφορών, όπως με εντολή Μητσοτάκη την υπερψήφιση της επέκτασης του Συμφώνου Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, με εντολή Μητσοτάκη την υπερψήφιση εκ μέρους της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, την εκκωφαντική σιωπή της ιστορικής παράταξης που πιστεύει στο τρίπτυχο «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» σε περιστατικά, όπως οι εισαγγελικές κατηγορίες για κρούσματα παιδεραστίας σε βάρος του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπόδικου Νίκου Γεωργιάδη, την υποχρέωση σε άτακτη υποχώρηση του παλαιού κοινοβουλευτικού Γεράσιμου Γιακουμάτου για δηλώσεις του αναφορικά με την ομοφυλοφιλία, την αντικατάσταση του εκπροσώπου του κόμματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, για το θέμα της άρσης της ασυλίας μου αναφορικά με τη δημόσια κριτική μου για την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, καθώς και την «αιδήμονα σιωπή» στο ζήτημα της καθιέρωσης εκπαιδευτικής εβδομάδας «κατάργησης σεξουαλικών στερεοτύπων», καταδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο, αλλά ότι αυτό εντάσσεται σε μια ενσυνείδητη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετατόπισης του πολιτικού, ιδεολογικού στίγματος και του αξιακού κώδικα του κόμματος του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, σε κατευθύνσεις προσαρμοσμένες προς την νέα τάξη πραγμάτων και την τρέχουσα λογική του «πολιτικώς ορθού».

Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη αφήνει ανυπεράσπιστο το ιδεολογικό, πολιτικό και αξιακό πεδίο, το οποίο παραδοσιακά καλύπτει το κόμμα και δημιουργεί επιπρόσθετα μείζονα ερωτήματα για το που πραγματικά αποβλέπει.

Δεν το καθιστά περισσότερο προοδευτικό ή κεντρώο, όπως η ηγεσία της ενδεχομένως διατείνεται, αλλά απλώς τυχοδιωκτικό και εξόφθαλμα καιροσκοπικό.

Ας κρίνουν οι ψηφοφόροι, τα μέλη και οι οπαδοί του, αν αυτού του είδους οι πολιτικές «πιρουέτες» εκφράζουν τις σκέψεις και τις διαθέσεις τους και αν το ιστορικό αυτό κόμμα, υπό τη σημερινή ηγεσία του, είναι συμβατό με τις ιδρυτικές ιδεολογικές μας αρχές και τις πολιτικές μας αντιλήψεις.

Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά αυτή είναι κρίμα και για τη μεγάλη φιλελεύθερη και δημοκρατική παράταξη και για τις αξίες της και για τις ιστορικές παρακαταθήκες της έναντι των οποίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχημονεί ασυστόλως.

Δράττομαι της ευκαιρίας να υπενθυμίσω προς τον «κακή τη τύχη» πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δέσμευση προς το Θεό δεν είναι ένα photo opportunity στο Άγιο Όρος.

http://www.newsit.gr/politikh/Pairnei-piso-i-ND-tin-erotisi-gia-to-Tama-toy-Ethnoys/700440

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΚΕ 3396/279   13.2.2017

 

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ:        κ. Αλέξη Τσίπρα

          

             ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:  1.  Πολιτισμού και Αθλητισμού

                                                κ. Λυδία Κονιόρδου

2.  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

                                                κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου 

ΘΕΜΑ: Ανεκπλήρωτο παραμένει το τάμα του Έθνους περί ανεγέρσεως Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα

 

Πριν 195 χρόνια, από τις 20 Δεκεμβρίου 1821 έως τις 16 Ιανουαρίου 1822, οι Έλληνες στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, αποφάσισαν και Διακήρυξαν την Ανεξαρτησία της Ελλάδας και ψήφισαν το πρώτο Σύνταγμα της πατρίδας μας. Την επέτειο αυτή γιορτάσαμε προ ημερών με τη δέουσα επισημότητα.

Επτά χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 1829,  οι Έλληνες στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση στο Άργος, σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα, για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Θεό και τη βοήθεια που επέδειξε με τα θαύματά Του για τη σωτηρία του Έθνους, αποφάσισαν την ανέγερση Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα.

Tο άρθρο Α του ‘Η ψηφίσματος της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων  στο Άργος την 31.7.1829 αναφέρει: «όταν η τοπική περιφέρεια της Ελλάδος και η καθέδρα της Κυβερνήσεώς της κατασταθώσιν οριστικώς και οι οικονομικοί πόροι του κράτους επιτρέψωσι, θέλει ανεγερθεί κατά διαταγήν της Κυβερνήσεως εις την καθέδραν αυτής Ναός επ’ ονόματι του Σωτήρος τιμώμενος.»

Με το Βασιλικό Διάταγμα στις 29 Ιανουαρίου 1834 στο Ναύπλιο και διακριτικό τίτλο «Περί ανεγέρσεως ναού του Σωτήρος εις Αθήνας» αποφασίστηκε (άρθρο 3) να τεθεί ο πρώτος λίθος του Ιερού Ναού την 25η Ιανουαρίου 1835.

Για το σκοπό αυτό στο ίδιο άρθρο ορίζονταν και η επιτάχυνση των προπαρασκευαστικών για την ανέγερση του Ιερού Ναού εργασιών.

Αντικειμενικές δυσκολίες της εποχής και του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους δεν επέτρεψαν την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προαναφέρθηκε.

Έτσι, με νέο Βασιλικό Διάταγμα στις 3 Απριλίου 1838 στην Αθήνα, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την έναρξη των προκαταρκτικών εργασιών και να προχωρά η οικοδομή του Ιερού Ναού αναλόγως των εκάστοτε υπαρχόντων μέσων.

Ήδη είχαν εγκριθεί από την Κυβέρνηση τα υποβληθέντα αρχιτεκτονικά σχέδια του διορισμένου για το σκοπό αυτό αρχιτέκτονα.

Παρά τις δυσμενείς, δυστυχώς, εξελίξεις που ακολούθησαν με τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προ των πυλών και το μετέπειτα εμφύλιο σπαραγμό με αποτέλεσμα η υπόθεση να ξεχνιέται, από καιρό σε καιρό έγιναν αρκετές προσπάθειες, όπως π.χ. :

Επί Ὀθωνα το 1838 και δεσμεύθηκαν τότε οι περιοχές α) γύρω από την Ομόνοια, β) γύρω από την Πλατεία Θεάτρου, γ) από Αμερικής μέχρι Σίνα και από Πανεπιστημίου μέχρι Ακαδημίας. Κάποιοι τορπίλισαν την υπόθεση και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικόλαος Ζαχαρίτσας απογοητευμένος πρότεινε να κατασκευασθεί Δημοτικός Μητροπολιτικός Ναός Αθηναίων δίπλα από τον Άγιο Ελευθέριο, πάνω από τα μπάζα του Ηριδανού ποταμού που εγκαινιάσθηκε το 1863 από το Δήμαρχο Αθηναίων Σκούφη στο όνομα Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Με την ευκαιρία της επετείου των 50 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αναθερμάνθηκε το θέμα επί Βασιλείας Γεωργίου του Α΄ και Πρωθυπουργού Θρασύβουλου Ζαΐμη.

Η ορμή όμως των προγόνων μας να απελευθερώσουν και άλλους ελληνικούς τόπους και η επακολουθήσασα ήττα της Ελλάδος και οι ελληνικές αποζημιώσεις προς τους Τούρκους ναυάγησαν και αυτές τις προσπάθειες.

Ο μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδος Σπυρίδων Λάμπρος ανακίνησε το όλο θέμα για πραγματοποίηση του Τάματος του Έθνους στα ξέφωτα του Ζαππείου.

Το 1918 η Κεντρική Επιτροπή του Τάματος του Έθνους με Πρόεδρο τον Πρόεδρο της Βουλής τον Θεμιστοκλή Σοφούλη και Γενικό Γραμματέα τον Ιωάννη Δαμβέργη και η Ειδική Επιτροπή Μεγάλου Μνημείου με Πρόεδρο τον Ελευθέριο Βενιζέλο αποφάσισαν να γίνει στο Λόφο του Αρδηττού, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο.

Τα δεινά του Α΄ Παγκοσμίου  Πολέμου, η μικρασιατική εκστρατεία και η μετέπειτα μικρασιατική καταστροφή δεν επέτρεψαν να εορτασθεί η εκατονταετηρίδα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Το 1928 ανασυστάθηκε η Κεντρική Επιτροπή με Πρόεδρο τον για 6 φορές Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξανδρο Ζαΐμη, ο οποίος έθεσε τον θεμέλιο λίθο την 30 Μαρτίου 1930 στο Πεδίο του Άρεως.

Τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η ανέγερση του Ιερού Ναού.

Χλιαρό ήταν και το ενδιαφέρον των επόμενων Κυβερνήσεων με αποτέλεσμα η υπόθεση μετά από λίγες δεκαετίες να ξεχαστεί και να μείνει ανεκπλήρωτο το τάμα των αγωνιστών του 1821 και του πρώτου Έλληνα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Τα τελευταία χρόνια το θέμα ανακίνησαν απόγονοι των ηρώων του 1821 και το Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών.

Η εκπλήρωση του Τάματος του Έθνους και των Ηρώων του Έθνους για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού συνεχίζει να αποτελεί ηθική και συμβατική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας.

Αρωγός είναι και η Εκκλησία της Ελλάδας ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών κ. Αναγνωστόπουλο το κόστος του έργου θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από δωρεές επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων και φιλελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει αποδεδειγμένα την επιθυμία αυτή.

Επειδή η ηθική αυτή υποχρέωση των Ελλήνων και του κράτους προς τους Ήρωες της Επαναστάσεως του 1821 παραμένει ανεκπλήρωτη εδώ και 188 έτη,

Επειδή για την έναρξη των εργασιών απαιτείται η παραχώρηση εκ νέου αντίστοιχης έκτασης σε κατάλληλη τοποθεσία (Πεδίο του Άρεως όπου ήδη έχει πραγματοποιηθεί ό θεμέλιος λίθος, ξέφωτα του Ζαππείου ή του Εθνικού Κήπου, Αττικό Άλσος, Τουρκοβούνια, ή αλλού) για την εκπλήρωση του Τάματος του Έθνους,

Κατόπιν τούτων ερωτώνται ο Πρωθυπουργός και οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είναι στις προθέσεις της σημερινής συγκυβέρνησης η εκπλήρωση της ηθικής αυτής υποχρέωσης της Ελληνικής Πολιτείας;

2. Διασώζονται τα έγγραφα της σχετικής διοικητικής προεργασίας (αρχιτεκτονικά σχέδια, έγκριση – παραχώρηση έκτασης) και των αποφάσεων που έλαβαν χώρα από το 1834 έως σήμερα για την υπόθεση αυτή;

Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

3. Προτίθεται η Κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα παραχώρησης αντίστοιχης με τις ανάγκες του έργου έκτασης σε κατάλληλη περιοχή, σύμφωνα με το αίτημα των πολιτών και του φορέα που εγκρίνουν το θέμα;

Μήπως υπάρχει άλλος προγραμματισμός και συγκεκριμένο σχέδιο για την υλοποίηση του έργου προς εκπλήρωση του Τάματος του Έθνους;

Αθήνα, 10.02.17

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

We have to be in advance on your mass media and find the chances to speak about the facts of the goals going on....

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems

At the present time it appears that people fascinated moving a in addition to their awareness seems I assumed just as if your abdomen had...

Τρίτη δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, πολίτες άνω των 60, υγειονομικούς

Σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη, όπως είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, καθώς και οι υγειονομικοί συνιστάται η χορήγηση...

Στα 3,170 δις. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι στο 7μηνο του 2021

Χαμήλωσε ταχύτητα ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο ενώ το σύνολο των οφειλετών της Εφορίας βρέθηκε κάτω από τα 3,5 εκατομμύρια. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!