Αρχική Πολιτική Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία στην...

Δένδιας: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία στην Ευρώπη

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία στην Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ υπογράμμισε πως κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους υπογραμμίστηκε η σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση των επαφών με την Κίνα μετά το τέλος της πανδημίας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι του χρόνου συμπληρώνονται 50 έτη από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών και η προοπτική περαιτέρω επενδύσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας – Κίνας και υπό το φως της κύρωσης πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή των Ελλήνων της μεταβίβασης του 16% του ΟΛΠ στην Cosco.

«Προσβλέπουμε σε νέα επενδυτικά έργα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ίσως και το ιστορικότερο, και επίσης στη διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να λειτουργήσει επωφελώς για την τοπική κοινωνία» υπογράμμισε.

Όπως τόνισε άλλωστε, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο με την κατασκευή του νέου σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και των διασυνδετηρίων αγωγών.

Συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία στον πολιτισμό και τον τουρισμό, υπό το πρίσμα της έναρξης του έτους πολιτισμού και τουρισμού Ελλάδας – Κίνας.

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως πριν από λίγες ημέρες έγινε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και πρόσθεσε πως η Ελλάδα προσβλέπει στη διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε ακόμη με τον κινέζο ομόλογό του τις «ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σ’ αυτό».

«Θεωρητικά, η περιοχή αυτή βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα, όμως η αποσταθεροποίηση ενέχει κινδύνους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου στην περιοχή μας, κάτι που ενδιαφέρει πολύ την κινεζική πλευρά» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στην UNCLOS.

Αναφέρθηκε ακόμη στην «προσπάθεια της Τουρκίας να προσεταιριστεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο, προωθώντας ιδεολογίες όπως η μουσουλμανική αδελφότητα και επιχειρώντας ευθεία ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

Εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα είχε συμβάλει στο παρελθόν στην απομάκρυνση 13.000 κινέζων πολιτών από τη Λιβύη το 2011 και το 2014.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον κινέζο ομόλογό του για τη στάση της Κίνας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας στα ζητήματα του Κυπριακού και ιδιαίτερα «για τη σταθερή προσήλωση της Κίνας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας.

Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον κινέζο ομόλογό του για τη συμβολική κίνηση να φορέσει μπλε γραβάτα, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

«Το πένθος που έχουμε σήμερα λόγω της απώλειας μιας σημαντικής ελληνίδας πολιτικού, της Φώφης Γεννηματά, δε μου επιτρέπει να ανταποδώσω τη χειρονομία φορώντας μια κόκκινη γραβάτα. Θα το κάνω όμως όταν έρθω στο Πεκίνο μετά την πρόσκλησή σας» κατέληξε.

Ουάνγκ Γι: Πρόθυμοι να αναπτύξουμε τη θαλάσσια συνεργασία μας σεβόμενοι την UNCLOS

«Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε και να αναπτύξουμε τη θαλάσσια συνεργασία της Κίνας με την Ελλάδα, σεβόμενοι τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τη συνδεσιμότητα με την Ευρώπη. Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί το εμβληματικό έργο της κοινής οικοδόμησης μιας ζώνης» σημείωσε και τόνισε πως αυτή έχει δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και κέρδος προς την τοπική κοινωνία, ενώ έχει γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

«Το έργο αυτό αποτελεί το πρότυπο της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και είναι η αφετηρία της ταχείας γραμμής ξηράς – θάλασσας Κίνας – Ευρώπης και θα γίνει ο κόμβος της τρίτης μεγάλης εμπορικής οδού Κίνας – Ευρώπης» επισήμανε.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως υπάρχει τεράστια δυνατότητα συνεργασίας και λαμπρή προοπτική ανάπτυξης μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης σε συνδεσιμότητα.

«Η Κίνα και η Ελλάδα δεν είναι μόνο συνεργάτες σε σχέσεις αμοιβαίου κέρδους, είναι επίσης φίλοι με τους ίδιους στόχους και ιδανικά» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η σινο-ελληνική συνεργασία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των σινοευρωπαϊκών σχέσεων και αποτελεί παράδειγμα ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης μεταξύ χωρών με διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινωνικά συστήματα».

Αναφερόμενος στους επικείμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Πεκίνο, σημείωσε ότι η Κίνα «επιθυμεί να διαδώσει το ολυμπιακό πνεύμα μαζί με την Ευρώπη».

«Πριν από λίγες ημέρες η ολυμπιακή φλόγα των χειμερινών αγώνων του Πεκίνου άναψε στην Ελλάδα επιτυχώς και έφτασε στην Κίνα. Το Πεκίνο είναι έτοιμο και έχουμε κάθε πεποίθηση να προσφέρουμε Ολυμπιακούς με απλότητα, ασφάλεια και λάμψη».

Ο κινέζος υπουργός κάλεσε τους έλληνες και ευρωπαίους αθλητές να συμμετάσχουν στους αγώνες, προκειμένου «να διαδώσουμε μαζί τις αρχές του ολυμπιακού πνεύματος, το ευ αγωνίζεσθαι και να δημιουργήσουμε ένα όμορφο μέλλον με το σύνθημα «γρηγορότερα, ψηλότερα, ισχυρότερα μαζί για την ανθρωπότητα»».

«Η πολιτικοποίηση του αθλητισμού διαστρεβλώνει τον Ολυμπισμό, ενώ τα δίκαια και καθαρά αθλήματα μπορούν να ενισχύσουν την αμοιβαία αναγνώριση και κατανόηση μεταξύ διαφορετικών χωρών» σημείωσε.

Ο κινέζος υπουργός τόνισε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να προωθήσει τον πολιτιστικό διάλογο με την Ευρώπη.

«Η χιλιετής σοφία των χωρών μας αποτελεί τη συνεχή και αιώνια συστατική ουσία των διμερών μας σχέσεων» ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ευρώπης έχουν μια ιστορία άνω των 2.000 ετών και το βάρος της ιστορίας μας αποτελεί τον μεγαλύτερό μας πλούτο».

Ανέφερε ακόμη πως οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν μαζί το κέντρο αρχαίου κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού και να προωθήσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο του φόρουμ αρχαίων πολιτισμών και κάλεσε όλο και περισσότερους ευρωπαίους εταίρους «να συμμετάσχουν και να δώσουν σταθερότητα και θετική ενέργεια και στη σινο-ευρωπαϊκή σχέση».

«Αντιμετωπίζοντας μια πραγματικότητα γεμάτη αβεβαιότητα και αστάθεια, ως εκπρόσωποι του ανατολικού και δυτικού πολιτισμού, οφείλουμε να ενισχύσουμε τον διάλογο και την επικοινωνία, την κατανόηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΦΚΑ: Oι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται ψηφιακά με περισσότερες από 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) υπήρξε μια μεγάλη τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Ο φορέας είναι σήμερα υπεύθυνος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών και για την καταβολή όλων των συντάξεων και εφάπαξ παροχών, σε όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό, το οποίο απαιτεί υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας, αλλά και σύγχρονα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Θεοδωρίδου: Η εμφάνιση της «Όμικρον» υπαγορεύει την εντατικοποίηση των εμβολιασμών

«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής...

Συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο ΚΕΕΕ Ι. Χατζηθεοδοσίου

Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ),...

Alpha Bank: Ανάκαμψη τύπου V για την Ελλάδα – Πλεονάσματα από 2023

Η σημαντική βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας στο μεταπανδημικό τοπίο, επηρεάζει ευνοϊκά την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!