Αρχική Επιστήμη Δέκα εφευρέσεις που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε ότι τις ανακάλυψαν γυναίκες

Δέκα εφευρέσεις που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε ότι τις ανακάλυψαν γυναίκες

Πίσω από μία μεγάλη εφεύρεση βρίσκεται μία σπουδαία κυρία

Ενδεχομένως, στο μυαλό μας να έχουμε ότι πίσω από διάφορες εφευρέσεις, βρίσκονται, κυρίως, άνδρες. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σήμερα και μας διευκολύνουν τη ζωή, έχουν εφευρεθεί από γυναίκες. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν πάει καν το μυαλό σου, ότι τις ανακάλυψαν γυναίκες.

Δείτε παρακάτω, κάποιες από αυτές.

Προγραμματισμός υπολογιστών

Γεννημένη το 1815, η Άντα Λάβλεϊς (κόρη του Λόρδου Βύρωνα) είχε κλίση στα μαθηματικά. Στα 17 της χρόνια, γνώρισε τον Βρετανό μαθηματικό και εφευρέτη Τσαρλς Μπάμπατζ, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας του υπολογιστή». Κράτησε μαζί του τακτική αλληλογραφία και σε μία επικοινωνία τους του ζήτησε να μεταφράσει από τα γαλλικά ένα κείμενο του, επίσης μαθηματικού, Λουϊτζι Μενάμπρεα, που αφορούσε σε διάλεξη που είχε δώσει ο Μπάμπατζ, στο Τορίνο.

Εκείνος την ενθάρρυνε να γράψει και τα δικά της σχόλια, τα οποία ήταν τα τριπλάσια σε μέγεθος του άρθρου. Εκτός από τις προβλέψεις της ότι μια παρόμοια μηχανή στο εγγύς μέλλον θα μπορεί όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά, στο άρθρο περιλάμβανε κι ένα «σχέδιο» σχετικά με το πώς η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει αριθμούς Μπερνούλι. Αυτό ακριβώς το «σχέδιο» θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή. Το άρθρο δημοσιεύτηκε το 1843.

Υαλοκαθαριστήρες

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, η Μαρία Άντερσον, παρατήρησε ότι ένας οδηγός τρόλεϊ δεν μπορούσε να δει καλά όταν χιονίζει. Σε αυτό το σημείο, οι οδηγοί έπρεπε να ανοίξουν το παράθυρο για να το καθαρίσουν, αφήνοντας το χιόνι και τη βροχή να μπαίνουν, στο όχημα. Ως λύση, η Άντερσον σχεδίασε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, βραχίονες από ξύλο και καουτσούκ, που θα ωθούσαν τη βροχή και το χιόνι από το παράθυρο κατά την έλξη του μοχλού.

H εφεύρεσή της δεν έγινε άμεσα αποδεκτή από τους οδηγούς, οι οποίοι θεωρούσαν πως η συγκεκριμένη εφεύρεση αποσπούσε την προσοχή τους, προκαλώντας πολλά ατυχήματα.

Φλας

Η Καναδή σταρ του βωβού κινηματογράφου, Φλόρενς Λόρενς το 1914 εφηύρε μια πρώιμη εκδοχή του σημερινού φλας. Ο αυτόματος βραχίονας σήμανσης ήταν τοποθετημένος στο πίσω φτερό. Ο οδηγός πατούσε ένα κουμπί και ο βραχίονας σηκωνόταν, υποδεικνύοντας στον οδηγό που ακολουθούσε σε ποια κατεύθυνση θα έστριβε το όχημα.

Είχε εφεύρει επίσης έναν ενδείκτη στάσης, ο οποίος σήκωνε ένα σήμα με την ένδειξη stop όταν πατούσε φρένο, δηλαδή τα πρώιμα φώτα των φρένων. Όμως ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να κατοχυρώσει την πατέντα, με αποτέλεσμα η ανακάλυψή της να χαθεί στα χρονικά της ιστορίας των αυτοκινήτων.

Monopoly

Η Λίζι Μάγκι ελπίζοντας να αποδείξει ότι ο ανεξέλεγκτος καπιταλισμός κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, κατοχύρωσε το παιχνίδι The Landlord’s Game, το 1904. Μέσα από το παιχνίδι αυτό, ήθελε να διδάξει τους παίκτες για την αδικία της αρπαγής γης, τα μειονεκτήματα της ενοικίασης και την ανάγκη για καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου αξίας της γης για τους ιδιοκτήτες.

Τριάντα χρόνια μετά, ένας άνεργος άνδρας, ο Τσαρλς Ντάροου βασιζόμενος σε αυτό, πούλησε τη «Monopoly» στην εταιρεία Parker Brothers. Η Μάγκι τον κατήγγειλε για κλοπή των δικαιωμάτων και τελικά, κατάφερε να πάρει για την ιδέα της, μόλις 500 δολάρια.

Πλυντήριο πιάτων

Θα πίστευε κανείς ότι η γυναίκα που εφηύρε το πλυντήριο πιάτων, θα ήταν κάποια αγανακτισμένη νοικοκυρά. Κι, όμως, η ανακάλυψη του ανήκει στην Ζοζεφίν Κοκράν, εγγονή πολιτικού μηχανικού. Η ίδια δεν έπλενε ποτέ τα πιάτα, όμως, το 1886 εφηύρε το πλυντήριο πιάτων, για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των υπηρετριών της. Και όλων των νοικοκυρών, αργότερα.

Το αόρατο γυαλί

Η Κέιθριν Μπέρ Μπλάτζετ, διακεκριμένη επιστήμονας και η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε στην General Electric’s, ανακάλυψε το 1935 τον τρόπο για να κάνει το γυαλί να μην αντανακλά και να παραμορφώνει. Η εφεύρεσή της έφερε επανάσταση στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών, των μικροσκοπίων, των γυαλιών οράσεως κ.ά.

Η σύριγγα με το ένα χέρι

Οι πρώτες σύριγγες με βελόνα που χρησιμοποιήθηκαν στους ανθρώπους, στις αρχές της δεκαετίας του 1850 απαιτούσαν και τα δύο χέρια. Κάτι, που σήμαινε ότι ένας ασθενής δε μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει μόνος. Το 1899, η εφευρέτης Λετίτια Μάμφορντ Τζίρ έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για σύριγγα, την οποία οι ασθενείς μπορούσαν να συγκρατούν με ασφάλεια, κρατώντας πατημένο το χερούλι για να χορηγήσουν το φάρμακο.

Η εξέταση Apgar

Κάθε μωρό που έρχεται στον κόσμο, υποβάλλεται σε μια σειρά εξετάσεων, ξεκινώντας από την εξέταση Apgar, η οποία πήρε το όνομά της από την μαιευτήρα-αναισθησιολόγο Dr. Virginia Apgar. Το 1952, η Apgar εξέταζε τα νεογέννητα ένα λεπτό και κατόπιν πέντε λεπτά μετά τη γέννησή τους, για να διαπιστώσει αν χρειάζονταν άμεση φροντίδα. Δέκα χρόνια μετά, η ιατρική κοινότητα δημιούργησε ένα αρκτικόλεξο, βασισμένο στα γράμματα του επιθέτου της, προκειμένου οι γιατροί να θυμούνται τι πρέπει να εξετάζουν: Appearance (εμφάνιση), Pulse (παλμοί), Grimace (μορφασμοί), Activity (ενεργητικότητα), Respiration (αναπνοή).

Δισκοπρίονο

Η Τάμπιθα Μπάμπιτ ήταν η πρώτη που πρότεινε οι ξυλουργοί να χρησιμοποιούν ένα δισκοπρίονο. Κατασκεύασε ένα πρωτότυπο και το εφάρμοσε στην ανέμη της το 1813. Η θρησκευτική κοινότητα Shaker στην οποία ζούσε η Τάμπιθα δεν δέχτηκε να κατοχυρώσει την πατέντα της, ωστόσο εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την εφεύρεσή της.

Κατεψυγμένη πίτσα

Η Ρόουζ Τοτίνο είναι αυτή που εφηύρε την κατεψυγμένη ζύμη πίτσας, αλλάζοντας ραγδαία τον τρόπο που πολλοί την παρασκεύαζαν.  Η εταιρία που είχε με τον σύζυγό της τη δεκαετία του 50, εξελίχθηκε στην πρώτη και μεγαλύτερη επιχείρηση προϊόντων κατεψυγμένης πίτσας. Η Ρόουζ Τοτίνο είναι γνωστή και ως η «Βασίλισσα της κατεψυγμένης πίτσας».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Από τις 23 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοιν

Μητσοτάκης για «Απάτητα Βουνά»: Μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης

«Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά: Τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο, το Σάος στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον...

Κυβερνοεπίθεση στη Βουλή: Χάκερ επιχείρησαν να υποκλέψουν λογαριασμούς

Στόχος επίθεσης από χάκερς έγινε η Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση. Σύμφωνα με την ενημέρωση: «Στις 20 Ιανουαρίου 2021 μεσημβρινές ώρες η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να απ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο της Επιθεώρησης Εργασίας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Συμβούλιο Διοίκησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, κατά την πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, σε συνέχεια του διορισμού των μελών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!