Αρχική Διάφορα Γ. Οικονόμου: Μονόδρομος για τη γεωργία το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού

Γ. Οικονόμου: Μονόδρομος για τη γεωργία το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού

Την εκτίμηση πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας είχε δρομολογηθεί πολύ πριν από την έλευση της πανδημίας, ανέφεραν οι συμμετέχοντες στον πάνελ «Modern Agriculture», μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, τόνισε ότι πρώτη αρμοδιότητα, με την εμφάνιση της πανδημίας, του υπουργείου ήταν να υπάρξουν οι κατάλληλες διαδικασίες που θα διασφάλιζαν την ασφαλή διαδρομή των ελληνικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Σημείωσε πως προσαρμοστήκαμε άμεσα στις απαιτήσεις των νέων δεδομένων και χαρακτήρισε μονόδρομο το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού και αναγκαίο στο διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Ο κ. Οικονόμου προσέθεσε πως «κλειδί» για την επιτυχία των στόχων της πρωτογενούς παραγωγής είναι η καλύτερη γνώση και η συνεχής επικοινωνία. Τόνισε πως η ψηφιοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να μπορέσει να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία που απαιτούνται στο σύγχρονο περιβάλλον στον κάθε Έλληνα παραγωγό.

Κλείνοντας σημείωσε πως αξιοποιώντας πόρους του ταμείου ανάκαμψης, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», το αρμόδιο υπουργείο προγραμματίζει εκτεταμένες εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις, προβλέπει χρηματοδότηση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών και έχει δεσμεύσει πόρους για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα από συνεργατικά σχήματα.

Στη συνέχεια, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Country Commercial Lead, Sector Crop Science Bayer Hellas, ανέφερε πως η εμπειρία της πανδημίας ήταν κάτι καινούργιο για όλους και πως ήταν καταλύτης εξελίξεων σε όλους τους τομείς, και φυσικά σε αυτόν της αγροτικής παραγωγής. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως χρειάστηκε να αντιδράσουμε πολύ γρήγορα και να προσαρμοστούμε στις νέες ανάγκες.

Ως μεγαλύτερη πρόκληση, εκτίμησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, την επικοινωνία και για αυτό το λόγο η Bayer Hellas προχώρησε στη δημιουργία καινούργιων πλατφόρμων επικοινωνίας χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωση και το live streaming, προσέθεσε. Μεγάλο στοίχημα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν «να διατηρήσουμε συνεχώς ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας».

Το κομμάτι της ψηφιακής γεωργίας στηρίζεται και προωθείται πριν από την πανδημία, ανέφερε και σημείωσε πως βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας επανάστασης για τον αγροτικό τομέα και ότι οι αποδοτικοί χρήση των πόρων έχει να κάνει με το στοίχημα της βιώσιμης παραγωγής.

Κλείνοντας σημείωσε πως η αειφόρος γεωργία είναι μια μεγάλη πρόκληση να φέρουμε στο πεδίο της παραγωγής και στον Έλληνα παραγωγό τη γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Από την πλευρά του, όπως προστίθεται, ο Θωμάς Αραπογιάννης, Agriculture Vice President, TÜV HELLAS (TÜV NORD), ανέφερε πως η εταιρία του αντιμετώπισε το οξύμωρο, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για ασφαλή και πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπήρξε, όπως τόνισε άμεση, επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΦΕΡ και δόθηκε η δυνατότητα, μέρος των επιθεωρήσεων να γίνονται εξ αποστάσεως με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ μόλις το επέτρεψαν οι υγειονομικές συνθήκες οι επιθεωρήσεις έγιναν στον τόπο παραγωγής.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η TÜV HELLAS (TÜV NORD) συμμετείχε στη δημιουργία υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις διαδικασίες παραγωγής και την εκπαίδευση σε στελέχη εταιριών παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων και σε μεμονωμένους παραγωγούς στις νέες αυτές διαδικασίες.

Ο Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, Tomato Procurement and Sustainable Sourcing Mgr Unilever, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας με τους συνεργάτες και τους παραγωγούς και ήταν απαραίτητη η καθοδήγηση των γεωργών με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς φυσική παρουσία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για την λήψη αποφάσεων στην αγροτική παραγωγή καθώς με τη χρήση μετεωρολογικών δεδομένων, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, πρωτόκολλα θρέψης για την υγεία και την ποιότητα του εδάφους, που οδηγούν στη βελτιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, συμπλήρωσε. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμιόπουλος, δημιουργήθηκε ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπαίδευση των παραγωγών στις αειφόρες καλλιέργειες. Προσέθεσε πως τα πλεονεκτήματα χρήσης των ψηφιακών μέσων είναι η άμεση και πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγών με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγής.

Ο Ιωάννης Ευαγγελόπουλος, Technical Manager Novacert, σημείωσε πως ανταποκριθήκαμε πολύ γρήγορα στις αλλαγές που έφερε η πανδημία και πως η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης και επιτάχυνε τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ανέφερε πως η Novacert έχοντας πολυσχιδή παρουσία με αρμοδιότητες στον τομέα της συμβουλευτικής παράγωγης και στη, προβολή και προώθηση των προϊόντων συμμετείχε στη διαδικασία δημιουργίας νέων διαδικασιών που απαιτούνταν έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και παράλληλα εκπαίδευσε τον κόσμο στις νέες διαδικασίες και προχώρησε στον έλεγχο για το εάν τηρούνται σωστά οι νέες διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Ευαγγελόπουλος, «πως ο κλάδος πρωτογενούς παραγωγής δε σταμάτησε ούτε στιγμή να παρέχει τρόφιμα στην αγορά».

Ο Αθανάσιος Γκέρτσης, καθηγητής και υπεύθυνος του Τμήματος «Διαχείριση Περιβαλλοντικών Συστημάτων» του Perrotis College, τόνισε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας είχε δρομολογηθεί πολύ πριν από την έλευση της πανδημίας, ωστόσο όπως ανέφερε ακόμα ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει φτάσει στο βαθμό που απαιτείται στον τελικό παραγωγό.

Ο κ. Γκέρτσης ανέφερε επίσης πως είναι αναγκαία και η φυσική παρουσία για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της πρωτογενούς παραγωγής μαζί με τον αγρότη, ειδικά στα πρώτα στάδια της παραγωγής, καθώς το γεωργικό οικοσύστημα είναι πιο διαδραστικό και πολύπλοκο από άλλα συστήματα. Σημείωσε πως είναι αναγκαία η επιτάχυνση της δημιουργίας του θεσμού των γεωργικών συμβούλων, που θα βρίσκονται δίπλα στον τελικό παραγωγό σε όλα τα στάδια της πρωτογενούς παραγωγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Κ. Χατζηδάκης: Με τον νέο νόμο ενισχύονται οι εργαζόμενοι και η οικονομία

Για μεγάλη μεταρρύθμιση που προσδίδει περισσότερη δύναμη στους εργαζόμενους και επιπλέον ισχύ στην οικονομία, χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τον νόμο για την...

Κορωνοϊός: 248 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 14 θανάτοι, 296 διασωληνωμένοι

Στα 248 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στο 24ωρο μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του Εθνικού...

Συμπλοκή ανήλικων στον Κολωνό: Στον εισαγγελέα οι 3 για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι τρεις από τις επτά ανήλικες που συμμετείχαν σε αιματηρό επεισόδιο χθες το βράδυ στον Κολωνό. Τα κορίτσια φέρεται να τσακώθηκαν, καθώς υπήρχε ερωτική...

Θεσσαλονίκη: Νέο ολονύχτιο πάρτι στο ΑΠΘ με εκατοντάδες άτομα

Ακόμη ένα πάρτι διοργανώθηκε χθες το βράδυ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκατοντάδες νεαροί διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε στο πάρτι...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!