Αρχική Οικονομία Γ. Γεραπετρίτης: Έρχεται ν/σ για την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που...

Γ. Γεραπετρίτης: Έρχεται ν/σ για την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που πλήττονται

Την κρατική ενίσχυση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία θα προβλέπει σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδος, εξήγγειλε μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΑ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η κυβέρνηση στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που επλήγησαν το 2020 με περίπου 24 δισ. ευρώ και προσέθεσε: «Πρόκειται για τεράστιο ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του ΑΕΠ και ήδη έχουμε προϋπολογίσει για το 2021 ακόμη 7,5 δισ. ευρώ. Κάθε μήνας κλειστής οικονομίας δημιουργεί βάρος τριών δισεκατομμυρίων. Όμως, πλέον η χώρα μας έχει μεγάλη αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές και μπορεί να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, κάτω και από το 0,8% στην τελευταία έξοδο στις αγορές».

Ο κύριος Γεραπετρίτης επεσήμανε ακόμη: «Βέβαια, οι πόροι είναι πεπερασμένοι και οφείλουμε να τους χρησιμοποιούμε με φειδώ, εφόσον έχουμε τη διάθεση να στηρίξουμε όλους τους κλάδους. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία. Αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε για το πρόγραμμα του τουρισμού για το 2021. Προσδοκούμε ότι την άνοιξη θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους φιλοξενούμενούς μας για να ενισχυθεί το ΑΕΠ. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να αναπληρώσουμε ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του 2020. Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί ποτέ να υπολογισθεί εκ των προτέρων».

Συνεχίζοντας ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως η κυβέρνηση έχει εισαγάγει στην οικονομία ένα ευρύ πλέγμα που καινοτόμα εργαλεία που έχουν δουλέψει. «Το 2020, παρά τις αντιξοότητες, είχαμε θετικό ισοζύγιο στην εργασία. Το κράτος επιχορήγησε την εργασία για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές, με κρατική εντολή. Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε ώστε όλοι, όσοι πλήττονται, να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές. Έχουμε ήδη πέντε κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και στους δυο τελευταίους κατά το ήμισυ μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Είχαμε μια πλήρη απαλλαγή, με κρατική εντολή, από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος και μερική απαλλαγή για τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε διευκολύνσεις για την πληρωμή των επιταγών» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η υγειονομική κρίση επηρέασε την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι η κυβέρνηση είχε μεγάλη ζέση να προχωρήσει σε ριζικό μετασχηματισμό του κράτους. «Θέλαμε ν’ αλλάξουμε το υπόδειγμα, να φέρουμε έναν φρέσκο αέρα, μεταρρυθμίσεις για τις επόμενες γενιές. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε, λόγω των συνθηκών, τη μεγάλη μας ενέργεια να την επενδύσουμε στη διαχείριση μιας κρίσης που ήταν ένα μείγμα πολλαπλών κρίσεων. Στην αρχή ήταν εθνική, στη συνέχεια έγινε υγειονομική. Παρά ταύτα, αισθάνομαι μια σχετική ικανοποίηση διότι δεν έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε καταφέρει πράγματα. Διαχειριστήκαμε την κρίση, κατά το δυνατόν ικανοποιητικά και όταν ξεπεράσουμε αυτόν τον τεράστιο σκόπελο θα βάλουμε μπροστά και σημαντικά άλλα πράγματα που έχουμε δρομολογήσει» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Το κράτος έχει αλλάξει πολύ, έχει επέλθει ριζική αποκομματικοποίηση του κράτους. Έχουν περιέλθει αρμοδιότητες στη διοίκηση. Έχει υπάρξει ισχυρός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους».

«Έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δημόσιας Υγείας και εξελίσσονται και στο χώρο της δημόσιας Παιδείας. Ο ιός επιτάχυνε τον προγραμματισμό που είχαμε κάνει σε βάθος τετραετίας. Στον ψηφιακό μετασχηματισμό προγραμματίζαμε να αναπτύξουμε ένα μεγάλο πλέγμα ψηφιακών υπηρεσιών. Αναγκαστήκαμε εκ των συνθηκών, προκειμένου να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και οι μετακινήσεις, να περάσουμε σε εμπροσθοβαρείς δράσεις. Είχαμε 500 περίπου ψηφιακές υπηρεσίες στην κεντρική πύλη της κυβέρνησης (gov.gr) και πλέον έχουμε ξεπεράσει τις 1.000 υπηρεσίες. Όλες οι υπηρεσίες, σχεδόν, γίνονται εξ αποστάσεως» σημείωσε επίσης ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τον χώρο της Υγείας, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Έχουν γίνει 7.000 προσλήψεις το 2020 και υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, οι οποίες, σημειώνω, ήταν η χρόνια παθολογία του ΕΣΥ… Παραλάβαμε 575 ΜΕΘ, ήδη έχουμε ξεπεράσει τις 1.300, εντός Φεβρουαρίου παραδίδονται ακόμη 50 ΜΕΘ. Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ την ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρόκειται για μια σημαντική παρακαταθήκη στο ελληνικό Δημόσιο. Έχουν γίνει ήδη 500 προσλήψεις για τους εμβολιασμούς και οι συνολικές προσλήψεις θα είναι 1.000… Σύμφωνα με τους πίνακες του ευρωπαϊκού οργανισμού δημόσιας υγείας και πρόληψης των μεταδοτικών ασθενειών, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας. Ιδιαιτέρως, τον τελευταίο μήνα είμαστε στην καλύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, είπε ότι λειτούργησε άριστα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Είχαμε ημερησίως 100.000 ηλεκτρονικές τάξεις. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρονικών τάξεων στην Ευρώπη, κατ’ αναλογία πληθυσμού. Αυτή η ψηφιακή γνώση θα παραμείνει ως κεκτημένο στα παιδιά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Like it maintains obtain steadily, this numbers will continue to build

Like it maintains obtain steadily, this numbers will continue to build Their hotness achieve increases in the event that you posting information that that top...

Προκαλεί ξανά η Τουρκία με νέα Navtex – Έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου δεσμεύει για έρευνες η Τουρκία, σύμφωνα με τη νέα Navtex που εξέδωσε, προκαλώντας νέες εστίες έντασης και προκλητικότητας...

Διασωληνωμένος στην εντατική του Ευαγγελισμού με κορωνοϊό ο Βασίλης Λεβέντης

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κοροναϊό και η κατάστασή του είναι κρίσιμη, ενώ νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πηγές από το...

Γ. Στουρνάρας στα Νέα – Ερχεται δεκαετία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ακόμη κι από τις κυβερνητικές προβλέψεις, εκτιμά ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του προς...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!