Αρχική Κοινωνία Γυναίκες και νέοι ψυχικά ευάλωτοι-Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΣΟΨΥ Πάτρας

Γυναίκες και νέοι ψυχικά ευάλωτοι-Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΣΟΨΥ Πάτρας

Στην πλειοψηφία τους γυναίκες και άνεργοι, ένα μεγάλο ποσοστό αφορά νέους έως 30 ετών, και μάλιστα αποφοίτους ΑΕΙ -ΑΤΕΙ και φοιτητές, ακόμα και ανήλικα άτομα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

Τα στοιχεία που έχει καταγράψει ο ΣΟΨΥ Πάτρας από τον Οκτώβριο του 2015 έως και το Φεβρουάριο του 2017, σοκάρουν.

Μέσα σε 1,5 χρόνο προσήλθαν στο ΣΟΨΥ Πάτρας 635 νέοι ωφελούμενοι, πέραν από τα 450 μέλη – λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας που σε εβδομαδιαία βάση προσέρχονται στο Σύλλογο για βοήθεια.

«Οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς και από το 2003 που ιδρύθηκε ο ΣΟΨΥ μέχρι σήμερα, όπου έχουμε 450 εγγεγραμμένα μέλη. Το σημαντικό για μας είναι ότι είναι ελάχιστες οι παραπομπές και οι υποτροπές των ατόμων που παρακολουθούν τα προγράμματά μας. Γι’ αυτό θέλουμε συμπαράσταση από τους φορείς για να συνεχίσουμε το έργο μας», ανέφερε η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρας Χριστίνα Μπίκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες από κοινού με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Ψυχική Υγεία: Πρόληψη – Παρέμβαση και Αποκατάσταση σε καιρό κρίσης» το προσεχές Σάββατο στην «Αγορά Αργύρη».

Η επιστημονική υπεύθυνη του ΣΟΨΥ Πάτρας Αγγελική Μενεγή παρουσίασε τα ευρήματα από τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΣΟΨΥ τον τελευταίο 1,5χρονο που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2015 έως και σήμερα έχουν καταγραφεί 635 ωφελούμενοι ακι από αυτούς:

1) Οι γυναίκες είναι πλειοψηφία με το ποσοστό τους να αγγίζει το 68,9%.

2) Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιακών κατηγοριών με τους νέους έως 30 ετών να υπερτερούν αριθμητικά 29,6%. Σημαντικό είναι και το ποσοστό των ανθρώπων που απευθύνονται στο ΣΟΨΥ και είναι πάνω από 50 ετών 23,5%. Γύρω στο 20% κυμαίνονται και οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες.

3) Προέρχονται από όλα τα εκπαιδευτικά στρώματα με τους περισσότερους όμως να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ 34,6%. Ακολουθούν οι απόφοιτοι Λυκείου με 29,7% ενώ υψηλό ποσοστό έχουν και οι απόφοιτοι δημοτικού με 12,8%.

4) Το μεγαλύτερο μέρος των νέων ωφελούμενων ήταν άνθρωποι από την κοινότητα με ποσοστό 53,3%, των ΛΥΨΥ 26,6% ενώ ακολουθούν οι φροντιστές με 9,3%. Υπάρχει μικρή προσέλευση παιδιών και των φροντιστών με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 5%.

5) Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών είναι άνεργοι 56,1%, οι απασχολούμενοι είναι ένα 29%, με τους συνταξιούχους να αγγίζουν το 14,6%.

6) Ο τρόπος ενημέρωσης για το σύλλογο ποικίλοι με τους περισσότερους ωστόσο να παραπέμπονται σε εμάς 37,4%. Συχνοί τρόποι ενημέρωσης είναι επίσης οι δράσεις που κάνουμε στην κοινότητα 17,4%, άλλοι ωφελούμενοι του συλλόγου13,7% και το internet 15,3%.

7) Το 47,5% είναι άγαμοι, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό των έγγαμων 36,2%. Ακολουθούν οι διαζευγμένοι με 13,1%.

8) Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ασφαλισμένους συμπολίτες μας 86,3%, ελληνικής εθνικότητας 96,2%.

9) Όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες το 34,2% εκτιμήθηκε ψυχιατρικά, το 49,2% έλαβε ψυχολογική υποστήριξη, σε ομάδες κοινωνικής αποκατάστασης εντάχθηκε το 14,5% ενώ ένα 24,8 ενημερώθηκε για τις δράσει και τις υπηρεσίες του Συλλόγου.

Στο πλευρό του ΣΟΨΥ Πάτρας βρέθηκε ο βοηθός περιφερειάρχη Αντώνης Χαροκόπος, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Σύλλογο, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο που επιτελεί στην κοινωνία και δήλωσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει εμπράκτως δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που προσφέρουν στην κοινωνία.

Η κυρία Μπίκου σημείωσε πως οι δημόσιες υπηρεσίες σήμερα κλείνουν ραντεβού με τους ασθενείς μετά από τρεις μήνες και το κενό αυτό προσπαθεί να το καλύψει το επιστημονικό προσωπικό (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) που στηρίζουν τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ενώ τόνισε πως σημαντική βοήθεια προσφέρουν και οι πενήντα εθελοντές που συνδράμουν στα προγράμματα του Συλλόγου

Πηγή: http://www.gnomip.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΣΕΒ – Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Στόχοι και προκλήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη

Η Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τον οδικό χάρτη για την εκπλήρωση του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 σε συνδυασμό με τη...

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσα εμβόλια έρχονται τόσα θα γίνονται

Την ικανοποίησή του για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί αποφασιστικότερα τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που...

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσα εμβόλια έρχονται τόσα θα γίνονται

Την ικανοποίησή του για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί αποφασιστικότερα τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που...

Handelsblatt: Περιζήτητο στην αγορά το νέο ελληνικό ομόλογο

«Το νέο ελληνικό ομόλογο γίνεται περιζήτητο στην αγορά» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση από την Αθήνα για την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, όπως μεταδίδει...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!