Αρχική Κόσμος Γρίβας στο Sputnik: Οι ΗΠΑ άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού, αναγκαστικά η...

Γρίβας στο Sputnik: Οι ΗΠΑ άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού, αναγκαστικά η Ρωσία απαντά

Με φοβικό τρόπο υποδέχθηκε ο ρωσικός κόσμος τις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν αναφορικά με τη ρωσική απάντηση στις παραβιάσεις των ΗΠΑ στην INF. Το πλαίσιο της ρωσοφοβίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την ετήσια ομιλία του χθες, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν με «υπόγειο» τρόπο τη Συνθήκη INF και ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα είναι αυτή που θα αναπτύξει πρώτη πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε πως αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους κοντά στη Ρωσία, η Μόσχα θα αναγκαστεί να αντιδράσει αναλόγως. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ρωσία δεν θα στοχεύσει μόνο τους χώρους εκτόξευσης πυραύλων που την απειλούν, αλλά και τους τόπους όπου λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με αυτούς τους πυραύλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

«Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πάμε σε μια πολύ επικίνδυνη εποχή. Πάμε σε έναν ψυχρό πόλεμο με πολύ πιο επικίνδυνα στοιχεία από τον προηγούμενο» επισημαίνει στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής Ανάλυσης στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, αναφερόμενος στην κρισιμότητα της απόφασης των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συνθήκη INF και την επικείμενη εγκατάσταση πυραύλων.

«Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού, αποφάσισαν να τινάξουν στον αέρα την μεταψυχροπολεμική σταθερότητα, εισάγοντας νέες ποσοτικές αλλά και ποιοτικές παραμέτρους και αναγκαστικά η Ρωσία απαντά. Πρέπει να κατανοήσουμε τις επικίνδυνες ατραπούς στις οποίες διερχόμαστε για το διεθνές σύστημα», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Στη χθεσινή του ομιλία, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν μονομερώς από τη Συνθήκη INF είναι κρίσιμη, ενώ υπογράμμισε πως η Ρωσία σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν ανέπτυξε τεχνολογίες απαγορευμένες από τη συνθήκη. Μάλιστα, κάλεσε τις ΗΠΑ να υπολογίσουν την ταχύτητα και το βελενηκές των όπλων της Ρωσίας και μετά να δράσουν.

«Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να αναπτύξουν ένα νέο είδος στρατηγικού οπλοστασίου το οποίο σε μεγάλο βαθμό βασίζεται σε αυτό που οι ίδιοι αναφέρουν ως μεταπυρηνικά υπερόπλα, τα στρατηγικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς υπερύψηλής ακρίβειας, τα οποία υποτίθεται ότι μπορούν να διαπεράσουν τακτικές και στρατηγικές άμυνας χωρίς τη χρήση πυρηνικών.

«Αυτό όμως είναι εξόχως αποσταθεροποιητικό, δηλαδή στα χρόνια του ψυχρού πολέμου θα είχε προκαλέσει πανικό στους θεωρητικούς της πυρηνικής αποτροπής και σταθερότητας οπότε όντως υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας.

Ο Πούτιν κατηγόρησε ακόμη τους Αμερικανούς πως αναπτύσσουν βάσεις εκτόξευσης πυραύλων Τόμαχοκ στην ανατολική Ευρώπη και χρησιμοποιούν πυραύλους μέσου βεληνεκούς ως στόχους κατά τη διάρκεια δοκιμών αντιπυραυλικών συστημάτων.

«Η Ρωσία φυσιολογικά θα αντιδράσει και ήδη αντιδρά, δημιουργεί ένα νέο αποτρεπτικό οπλοστάσιο, νέο τύπου» επισημαίνει ο κ. Γρίβας. «Το θέμα είναι ποιος θα καταφέρει να πατήσει φρένο σε αυτήν τη νέα κούρσα εξοπλισμών, η οποία δεν έχει μόνο ποσοτικές διαστάσεις όπως είχε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ότι φορτώναμε με πυρηνικές κεφαλές στα οπλοστάσια ώστε να υπάρχει σταθερότητα, έχει και ποιοτικές διαστάσεις. Γίνεται πολύ ασαφής η στρατηγική εξίσωση με ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών που προχωρούν σε αυτό το βήμα», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου 2018, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη INF, καθώς κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει τους όρους για τα πυρηνικά όπλα.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, απέρριψε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι η διάλυση της INF θα αναγκάσει τη Ρωσία να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Τα τελευταία χρόνια, Μόσχα και Ουάσιγκτον ανταλλάζουν τακτικά κατηγορίες για την παραβίαση της συνθήκης. Πάντως, η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι τηρεί απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.

Η Ρωσοφοβία

Επιχειρώντας να αναλύσει τη φοβία για τους Ρώσους που αναπτύσσεται από το δυτικό κόσμο και τα δυτικά ΜΜΕ με αφορμή και τη συνέντευξη του Ρώσου Προέδρου, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας επισήμανε:

«Όσον αφορά τη ρωσοφοβία, μάλλον είναι πολύ μεγαλύτερο το θέμα από ότι έχουμε την τάση να πιστεύουμε. Επειδή η ευρωγενής Δύση αντιμετωπίζει κρίση υπαρξιακής ταυτότητας και θέλει ένα σκοτεινό μέγεθος, μια δαιμονοποιημένη πολιτική οντότητα, πάνω στην αντίθεση με την οποία να ορίζει τον εαυτό της. Έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ως τον “άλλον” για να βάλουμε και λίγη ψυχανάλυση μέσα στην ανάλυση, και μένει να γίνει το ίδιο και με την Κίνα.»

Όπως πιστεύει, «η Ευρωατλαντική Δύση φοβάται μια συσπείρωση των Ευρασιατικών δυνάμεων γιατί καταλαβαίνει ότι αν κάτι τέτοιο προκύψει, τότε θα τοποθετηθούμε σε μια νέα εποχή και προσπαθεί να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, με ηλίθιο τρόπο βέβαια».

Όπως αναφέρει, απομονώνεται η Ρωσία από την Δυτική Ευρώπη και οδηγείται προς την Ευρασιατική συσπείρωση.

«Ακόμα και ο ακραία και παρανοϊκά ρωσοφοβικός Μπρεζίνσκι (σ.σ πολιτικός επιστήμονας, ορκισμένος αντισοβιετικός) στα τελευταία του είχε κατανοήσει αυτόν τον κίνδυνο και είχε πει ότι πρέπει να πάμε σε μια διευρυμένη δύση που να περιλαμβάνει και τη Ρωσία, ακριβώς για να αποφύγουμε την κυριαρχία του διεθνούς συστήματος από μια ταχέος αναδυόμενη Κίνα», προσθέτει.

«Η Ρωσία αποτελεί κάτι αδιαίρετο αλλά και ένα οργανικό μέρος σε αυτό που αποκαλούμε Ευρώπη. Αν όμως εσύ την έχεις επιλέξει ως εχθρό σου τότε αναγκαστικά την οδηγείς προς μια ευρασιατική κατεύθυνση» υπογραμμίζει, για να καταλήξει:

«Έτσι, δημιουργείται το πρόπλασμα μιας πανευρασιατικής δύναμης που αν εξελιχθεί και προχωρήσει θα είναι ο φυσικός ηγεμόνας του πλανήτη που θα θέσει την Ευρώπη στο περιθώριο. Δεν νομίζω ότι οι δυτικές ελίτ χαρακτηρίζονται από γεωπολιτική σοφία αυτή τη στιγμή».

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στήριξαν σήμερα τα ομόλογα

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων. Η μικρότερη του αναμενομένου ύφεση της ελληνικής οικονομίας (-8,2%) αποσόβησε τις πιέσεις που εμφανίστηκαν σε άλλες...

Σταϊκούρας: Να δοθούν περισσότερα δάνεια από τις τράπεζες στις ΜμΕ – Σοβαρό πρόβλημα το ιδιωτικό χρέος

Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν -με προσοχή, και εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων που συμμετέχει το Δημόσιο- μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ό,τι...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη – Σταϊκούρα για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία

Οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη - Σταϊκούρα για την ύφεση προσβάλλουν την κοινωνία που αγωνιά, αναφέρουν σε κοινή του δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών και του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και...

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ KLEEMAN, ΕΚΕΤΑ και ThessINTEC

Η εταιρεία KLEEMANN HELLAS ABEE, το  Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Καινοτομίας & Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης - Thess INTEC, υπέγραψαν...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!