Αρχική Κοινωνία Γκρέμισε το αυθαίρετό σου για να διαγραφούν πρόστιμα και να ανασταλούν διώξεις

Γκρέμισε το αυθαίρετό σου για να διαγραφούν πρόστιμα και να ανασταλούν διώξεις

Επεκτείνεται το κίνητρο οικειοθελούς κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών και σε αυθαιρετούχους για τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί εκθέσεις αυτοψίας.

Με τροπολογία που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, παρατείνεται έως τις 31.12.2018 η δυνατότητα να αρθούν οι ως τώρα κυρώσεις και να διαγραφούν τα συνολικά πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις, εφόσον κάποιος προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση-αποκατάσταση. Διευρύνονται οι περιπτώσεις διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων και αναστολής όλως των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης και ποινικών διώξεων για αυθαίρετες κατασκευές.

Επέρχονται αλλαγές στο νόμο 4495/2017 , ο οποίος αφορά μεταξύ άλλων στον τρόπο αντιμετώπισης αυθαίρετων κατασκευών που πραγματοποιούνται μετά την 28η Ιουλίου 2011, την επιβολή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, καθώς και κίνητρα για οικειοθελή κατεδάφιση.

Με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προστίθεται περίπτωση γ΄ στην παράγραφο 3 του άρθρου 94 του νόμου αυτού, ώστε να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό όριο σε όσους θελήσουν, γκρεμίζοντας αυθαίρετες κατασκευές ή αποκαθιστώντας πολεοδομικές αυθαιρεσίες, να αξιοποιήσουν το κίνητρο μη πληρωμής συσσωρευμένων προστίμων και άρσης ποινικών διώξεων.

Η νέα διάταξη ορίζει ότι ευνοϊκές διατάξεις για αυθαιρετούχους αφορούν «και εκθέσεις αυτοψίας που έχουν συνταχθεί μεταξύ 28.07.2011 και της ημερομηνίας του παρόντος». Και συνεχίζει: «Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προβούν σε κατεδάφιση μέχρι την 31-12-2018, μετά από έγκριση εκτέλεσης εργασιών εργασιών του άρθρου 28 παρ.ε. Οι ιδιοκτήτες που θα προβούν στην κατεδάφιση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας , ενημερώνουν τη αρμόδια ΥΔΟΜ, προκειμένου να προβεί σε αυτοψία για την διαπίστωση της εν λόγω κατεδάφισης. Μετά τη διαπίστωση εφαρμόζεται η διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων και αναστολής όλως των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης και ποινικών διώξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 107 του παρόντος νόμου».

Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι η τροπολογία, την οποία υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, επιφέρει και μια μικρή αλλαγή με μεγάλη όμως σημασία στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 94 : Αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στο Τοπικό Παρατηρητήριο, ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση – αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη λήψη γνώσης (σ.σ. η προηγούμενη διατύπωση είχε την λέξη «σύνταξη») της έκθεσης αυτοψίας, το Τοπικό Παρατηρητήριο ορίζει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης – αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ.

Εξαιρούνται πρόχειρες ή προσωρινές κατασκευές, καθώς και λυόμενες κατασκευές, ως αυτές ορίζονται στις παραγράφους 75,74 και 45 αντίστοιχα του άρθρου 2 του ν. 4067/2012, για τις οποίες η διαδικασία οικειοθελούς κατεδάφισης/απομάκρυνσης εφαρμόζεται μόνο μία φορά στο ίδιο ακίνητο. Σε περίπτωση υποτροπής  επιβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

Ήδη από το 2017 , η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε προβάλει ότι το κίνητρο οικειοθελούς κατεδάφισης από τον αυθαιρετούντα δίνεται προς αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και αποφυγή εξόδων του Δημοσίου για κατεδάφιση και έξοδα εκτέλεσης.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Tο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας της Επιτροπής Πισσαρίδη – Οι 20 δράσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές μια χώρα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να γίνει...

Tο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας της Επιτροπής Πισσαρίδη – Οι 20 δράσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές μια χώρα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει ποτέ να γίνει...

Κ. Μίχαλος: Πρωταγωνίστριες στην ανάκαμψη οι επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας-Κίνας

«Έχοντας εξασφαλίσει πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια...

Ολο το παρασκήνιο για τα ναυπηγία Ελευσίνας

Οι συγκρούσεις μετόχων, οι φρεγάτες και η εμπλοκή του Αμερικανικού ταμείου δημιουργούν πραγματικά εκρηκτική κατάσταση όπως αποκαλύπτει το radar.gr Η στροφή της κυβέρνησης να ρίξει...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!