Αρχική Πολιτική Για ΣΕΚΑΠ νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του Νίκου Νικολόπουλου

Για ΣΕΚΑΠ νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του Νίκου Νικολόπουλου

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος

Γραφείο Τύπου

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017     

 

                   Νίκος Νικολόπουλος: Η Κυβέρνηση να διασφαλίσει τις 200 θέσεις εργασίας της ΣΕΚΑΠ

                                                  ΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

 

Με αγωνιώδες ύφος ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος έκανε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την τύχη της ΣΕΚΑΠ, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής να επικυρώσει το πρόστιμο των 38.200.000 ευρώ (20.000.000 ευρώ περίπου είναι οι προσαυξήσεις) που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, για χρέη της προηγούμενης διοίκησης.

Η ερώτηση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή απευθύνεται στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με πρόδηλη πρόθεση ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα άμεσα, γιατί είναι υπαρκτός και μεγάλος ο κίνδυνος να περιπέσουν στην ανεργία 200 εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας.

Στην ερώτησή του ο Νίκος Νικολόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ καλείται να πληρώσει το συγκεκριμένο πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν από την εξαγορά της από τον ομογενή επενδυτή. Το πρόστιμο είχε κοινοποιηθεί στη νέα διοίκηση τον Φεβρουάριο του 2016. Ακολούθησε από πλευράς κυβέρνησης τροπολογία στο νομοσχέδιο για εξωδικαστικό συμβιβασμό τον περασμένο Απρίλιο, η οποία είχε «περάσει» με 149 «ναι»».

Σε άλλο σημείο της ερώτησης, ο ανεξάρτητος βουλευτής επισημαίνει την αντίδραση της εταιρείας, που συνεπάγεται «πάγωμα» του τριετούς αναπτυξιακού πλάνου της και –ακόμη χειρότερα- την παύση της δραστηριότητάς της.

Τα κρίσιμα ερωτήματα του Νίκου Νικολόπουλου είναι τα ακόλουθα:

  1. Συμμερίζεσθε την αγωνία των εργαζομένων για πιθανό λουκέτο στη ΣΕΚΑΠ και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η επενδυτική δραστηριότητα;
  2. Αν «παγώσει» το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, τι σκέφθεσθε να κάνετε;
  3. Εγγυάσθε ότι είναι διασφαλισμένες οι 200 θέσεις εργασίας της ΣΕΚΑΠ;

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας δήλωσε:

«Είναι ακατανόητο αυτό που συμβαίνει. Μια εταιρεία που είχε πάρει το δρόμο της με νόμο του Κράτους, οδηγείται σε πισωγύρισμα με απρόβλεπτες, άκρως βλαπτικές, συνέπειες, εξ αιτίας μιας δικαστικής απόφασης.

Ας δούμε τη λογική αλληλουχία του επόμενου καιρού: Πτώχευση, λουκέτο, στην ανεργία 200 άτομα, εκποίηση της ΣΕΚΑΠ με τίμημα που πιθανώς δεν θα ικανοποιεί κι όλα αυτά με εχθρό το χρόνο και θύματα τους εργαζόμενους. Και γιατί όλα αυτά; Διότι ένα προσαυξημένο πρόστιμο, που αφορά παλαιότερες διοικήσεις της ΣΕΚΑΠ, καλείται να καταβάλει ο νέος ιδιοκτήτης, που ουδεμία σχέση έχει με το «αμαρτωλό» παρελθόν της εταιρείας.

Με δεδομένη τη νομοθετική ρύθμιση αδυνατώ να αποδεχθώ την εμπλοκή, γι’ αυτό και καλείται η Κυβέρνηση ν’ αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που υπαγορεύονται από τον κοινό νου για τη διασφάλιση των 200 θέσεων εργασίας».

 

Ολόκληρη η ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Θέμα: Η κυβέρνηση οφείλει να προσφέρει το “φιλί της ζωής” στην ΣΕΚΑΠ

 Η ανιψιά πολιτικού αρχηγού που συμμετείχε στο εθνικό σαμποτάζ του λουκέτου της ΣΕΚΑΠ, αμείβεται από ανταγωνίστρια καπνοβιομηχανία;

 

Με «πανξανθιώτικο ξεσηκωμό» προειδοποιούν οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής να επικυρώσει το πρόστιμο των 38.200.000 ευρώ (20.000.000 ευρώ περίπου είναι οι προσαυξήσεις) που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία, συμφερόντων του κ. Ιβάν Σαββίδη, για χρέη της προηγούμενης διοίκησης.

Εργαζόμενοι, τοπική κοινωνία και τοπικοί παράγοντες είναι στα… κάγκελα, καθώς φοβούνται πως το εν λόγω πρόστιμο μπορεί να βάλει «λουκέτο» στην εταιρία.

Η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ καλείται να πληρώσει το συγκεκριμένο πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν από την εξαγορά της από τον ομογενή επενδυτή. Το πρόστιμο είχε κοινοποιηθεί στη νέα διοίκηση τον Φεβρουάριο του 2016.

Ακολούθησε από πλευράς κυβέρνησης τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τον περασμένο Απρίλιο, η οποία είχε «περάσει» με 149 «ναι», ενώ είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που από πολλούς χαρακτηρίστηκε «εθνικό σαμποτάζ».

Η εταιρία, οι εργαζόμενοι και οι τοπικοί φορείς ολόκληρης της Ξάνθης πάντως θεωρούν πως πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ ήδη αποφάσισε τη διαδικασία πτώχευσης της εταιρείας με την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών.

Ακολούθως, εάν το Πρωτοδικείο Κομοτηνής δεν κάνει δεκτό το αίτημα της εταιρείας, η οποία ζητά την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης των τελωνειακών αρχών, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει λουκέτο στην ακριτική καπνοβιομηχανία.

Επίσης, ο μεγαλομέτοχος κ. Ιβάν Σαββίδης φέρεται να είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στην επιχείρηση εάν δεν δοθεί εντέλει πολιτική λύση σε ένα πρόβλημα που προϋπήρχε και για το οποίο δεν είχε καμία γνώση ως επενδυτής όταν την αγόρασε.

Από την πλευρά τους, οι περίπου 200 εργαζόμενοι, που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, αγωνιούν για το μέλλον τους και προετοιμάζουν δυναμικές πανξανθιώτικες κινητοποιήσεις.

Για «άδικο πρόστιμο» κάνει λόγο και ο πρόεδρος του ενός εκ των δύο σωματείων εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, κ. Δημήτρης Σαμαράς και συμπληρώνει πως «το εν λόγω πρόστιμο από το παρελθόν, δημιουργεί μεγάλα ζητήματα στην επενδυτική δραστηριότητα…», καθώς και ο αντιπρόεδρος του ιδίου σωματείου κ. Γιάννης Ζάπτης, ο οποίος υπογραμμίζει δραματικά πως «κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους 200 άνθρωποι και προειδοποιεί για μεγάλες αντιδράσεις που έρχονται». Στο πλευρό της εταιρίας, σε ό,τι αφορά τις επόμενες ενέργειές της, βρίσκεται επίσης και ο πρόεδρος του άλλου σωματείου εργαζομένων κ. Κώστας Γαβριηλίδης, ο οποίος τονίζει ότι «αποφύγαμε για χρόνια το κλείσιμο της εταιρείας με τόσα άλλα σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύουμε τώρα, που μέσα σε περίοδο κρίσης, η επιχείρηση είχε μπει σ’ ένα δρόμο. Η ΣΕΚΑΠ έχει τρία εκατομμύρια ευρώ ετήσια μισθοδοσία, χρήματα τα οποία έπεφταν τελικά στην αγορά της Ξάνθης. Σκεφτείτε τώρα, αν κλείσει η εταιρεία, τι σημαίνει αυτό, όχι μόνο για μας ως εργαζόμενους, αλλά για την τοπική, κοινωνική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας να υπάρχει και αύριο η ΣΕΚΑΠ».

Τέλος, μπροστάρης είναι και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, δηλώνει στα ΜΜΕ:

«Στηρίζουμε μια εταιρία που απασχολεί τόσες οικογένειες και βρίσκεται σε ανοδική πορεία, παρά την ύφεση».

Κατόπιν όλων αυτών καλείσθε να παρέμβετε για ακόμα μια φορά εσείς προσωπικά κ. Πρωθυπουργέ και να δώσετε εντολή στον κ. Υπουργό Οικονομικών να ετοιμάσει νομοθετική παρέμβαση που η Βουλή των Ελλήνων θα κληθεί να ψηφίσει και ταυτόχρονα παρακαλείσθε να απαντήσετε άμεσα:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η επενδυτική δραστηριότητα της ΣΕΚΑΠ και να μην χάσουν την δουλειά τους οι 170 εργαζόμενοι, αλλά και η τοπική οικονομία να αποφύγει μια τεράστια νέα ζημιά, που θα μπορούσε μάλιστα να επιφέρει και «ανήκεστο βλάβη»;
  2. Γνωρίζετε, εάν υπάρχει στενή συγγενής του πολιτικού αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, (ο οποίος υπήρξε πρωταγωνιστής της μη επίλυσης του προβλήματος και ο οποίος καταψήφισε την τροπολογία για την σωτηρία του καπνεργοστασίου στην ακριτική Θράκη και ως πρωταγωνιστής στο εθνικό σαμποτάζ εις βάρος της ΣΕΚΑΠ, αξίωσε μέσω της κομματικής πειθαρχίας και οι Θρακιώτες βουλευτές καθώς και όλοι οι Μακεδόνες να ψηφίσουν αρνητικά), η οποία αμείβεται από ανταγωνίστρια εταιρεία και εάν τούτο συμβαίνει πιστεύετε ότι είναι ηθικόν και πρέπον;
  3. Και τέλος, ποια είναι η απάντησή σας σε όσα δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του κ. Κ. Μητσοτάκη, κ. Μαρία Σπυράκη, πώς «η διαγραφή ενός προστίμου, πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στο εθνικό συμφέρον, εγείρει και ζητήματα εμμέσων κρατικών ενισχύσεων και ότι η Ε.Ε. απαγορεύει να ενισχύεται μια εταιρεία έναντι μιας άλλης που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο»;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Ανεξάρτητος Βουλευτής

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάρτηση των δασικών χαρτών

Σε τροχιά οριστικής ολοκλήρωσης μπαίνει η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, μετά τις δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1364 και 1365/2021)...

Με rapid τεστ και οι εμβολιασμένοι στα οδοντιατρεία – Aνέφικτο το μέτρο λένε οι οδοντίατροι

Με rapid test στον οδοντίατρο ακόμη και εμβολιασμένοι ασθενείς, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4337/18.09.2021 και προκάλεσε την αντίδραση των οδοντιάτρων. Αξίζει να...

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα αυξάνει το αμυντικό της αποτύπωμα ως μέλος του ΝΑΤΟ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, τα δύο μνημόνια συνεργασίας για το Κέντρο Αριστείας για την Ολοκληρωμένη...

Υπ. Ανάπτυξης: Σε δημόσια διαβούλευση τα κριτήρια για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το κείμενο των επιλεξιμοτήτων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τα οποία στοχεύουν στη χρηματοδότηση σημαντικών ιδιωτικών...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!