Αρχική Απόψεις Για να επιστρέψει η αισιοδοξία

Για να επιστρέψει η αισιοδοξία

Η περίοδος της ύφεσης και της σκληρής λιτότητας έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην οικονομία και στην κοινωνία. Ωστόσο, έστω και οριακά ακόμη, η απαισιοδοξία που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα, δείχνει να περιορίζεται. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία PULSE για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, σε δείγμα 802 ατόμων στο Νομό Αττικής, στο διάστημα 25 – 27 Νοεμβρίου 2018.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, προκύπτει μια σαφής – αν και οριακή – βελτίωση του κλίματος αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τρεις στους δέκα να εκφράζουν θετική άποψη. Ελαφρώς μεγαλύτερη αισιοδοξία φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 34%, για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση. Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι αρνητικές απαντήσεις εξακολουθούν ακόμη να υπερτερούν σημαντικά των θετικών, με μόνη εξαίρεση την ικανότητα της οριακής πλειοψηφίας των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 52%, να αποπληρώσουν φέτος τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Καταφανής είναι, επίσης, η απαίτηση των πολιτών για αύξηση των μισθών, καθώς και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους στους ζωτικούς τομείς παιδείας, υγείας και ασφάλειας, ενώ επισημαίνεται και η ανάγκη για την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα. Το γεγονός αυτό δίνει, ουσιαστικά, το στίγμα της κοινωνίας, εκφράζοντας το αίτημα των πολιτών για τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής, η οποία θα δημιουργεί προοπτικές για την οικονομία, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να επεξεργαστούν δημιουργικές προτάσεις και πολιτικές, για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση. Για να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε βαθιές αλλαγές. Χρειάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, της Παιδείας και της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης. Χρειάζεται ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας, διαρθρωτικές αλλαγές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των πολιτών που βρέθηκαν να ζουν κάτω από το  όριο της φτώχειας. Είναι ώρα, λοιπόν, να αφήσουμε στην άκρη την οξύτητα και το διχασμό και να ξεκινήσουμε τη δουλειά.

Το κλίμα πολιτικής όξυνσης που έχει δημιουργηθεί, κάθε άλλο παρά διευκολύνει την προσπάθεια της χώρας να κάνει το επόμενο βήμα. Η προσπάθεια αυτή, παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί, παραμένει δύσκολη και η έκβασή της δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη. Απαιτεί, γι’ αυτό, σχέδιο, συναίνεση, γενναίες αποφάσεις και αποτελεσματική υλοποίηση. Ο Επιμελητηριακός κόσμος, αναδεικνύοντας τα προβλήματα, τις προσδοκίες, αλλά και τις δυνατότητες της παραγωγικής Ελλάδας, ήταν και θα παραμείνει αρωγός της Πολιτείας σε κάθε πρωτοβουλία που υπηρετεί την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των πολιτών.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

ΕΚΤ – Σνάμπελ: Θα απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης αν αυξηθούν οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων

Την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη, εν μέσω μίας ανοδικής τάσης τους παγκοσμίως, σχολίασαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε ομιλία...

ΚΕΠΕ: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα αρχίσει το β’ 3μηνο του 2021 – Οι καταλύτες της ανάκαμψης

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα είναι της τάξης του 3,0%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού...

ΣΥΡΙΖΑ: «Έναν χρόνο μετά, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας»

Με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα ενός χρόνου από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Το μάθημα της...

Μητσοτάκης: Ανάγκη συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ – Η καλή γειτονία να διέπει τις σχέσεις των συμμάχων

Τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!