Αρχική Οικονομία Για ένα χρόνο η προστασία της πρώτης κατοικίας

Για ένα χρόνο η προστασία της πρώτης κατοικίας

Το νέο πλαίσιο προστασίας θα αφορά τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη/εγγύηση την πρώτη κατοικία που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Ειδική πρόνοια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οριστικοποιήθηκε το τελικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Σε μια τελευταία μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, κυβέρνηση και τράπεζες έβαλαν τις τελευταίες πινελιές και η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, στη Βουλή. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς.

Στη χθεσινή συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ), Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς), Β. Ψάλτης (Alpha Bank), Φ. Καραβίας (Εurobank), καθώς και ο επικεφαλής του NPL Forum της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Θ. Καλαντώνης, αποσαφήνισαν τις τελευταίες –τεχνικής φύσης– λεπτομέρειες, που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία και τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου.

Ετσι, τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια, το όριο «κόκκινων» οφειλών, καθώς και η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι αυτά που συμφωνήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το νέο πλαίσιο προστασίας θα ισχύει για 1 έτος και θα αφορά τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη/εγγύηση την πρώτη κατοικία που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Ωστόσο, ειδική πρόνοια θα υπάρχει για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες κ.λπ.) που θα προστατεύονται, δηλαδή να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στην πλατφόρμα για διάστημα τριών ετών. Υπογραμμίζεται ότι ανά τριετία θα γίνεται επανεξέταση των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στο νέο πλαίσιο.

Η περιορισμένη χρονική διάρκεια εξαλείφει σε μεγάλο βαθμό τους ηθικούς κινδύνους, δηλαδή το να αποτελέσει κίνητρο για μια… γενικευμένη παύση πληρωμών με στόχο την ένταξη στο πλαίσιο προστασίας που προσφέρει ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου και επιδότηση από το Δημόσιο.

Και αυτό θα έχει άμεση επίπτωση και στις χορηγήσεις νέων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία (στεγαστικά, επιχειρηματικά), καθώς οι τράπεζες θα γίνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές.

«Ενήμερα» και πάλι

Η διάρκεια του πλαισίου, ωστόσο, θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των δανείων που θα γίνουν και πάλι ενήμερα, μετά δηλαδή τη ρύθμιση (κούρεμα, χαμηλότερο επιτόκιο, επιμήκυνση χρονικής διάρκειας, επιδότηση).

Ενα θέμα προς επίλυση ήταν τι θα γίνει με τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη. Το νέο πλαίσιο θα αφήνει στη διακριτική τους ευχέρεια να επιλέξουν αν θα ενταχθούν σε αυτό ή αν θα περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Ωστόσο, για εκείνους που υπέβαλαν αίτημα την τελευταία στιγμή και δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για αυτές τις περιπτώσεις θα λαμβάνουν βεβαίωση από την πλατφόρμα, όμως θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή να αποφασίζει αν είναι επιλέξιμοι για την υπαγωγή τους στον παλιό νόμο Κατσέλη.

Η νέα πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί για τον… προδικαστικό έλεγχο των αιτήσεων, τα αποτελέσματα του οποίου ωστόσο δεν θα είναι δεσμευτικά για τον δικαστή.

Τα κριτήρια

■ Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ

■ Υπόλοιπο δανείου με υποθήκη κατοικίας έως 130.000 ευρώ

■ Ετήσιο εισόδημα 12.500 για άγαμο και έως 36.000 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

She Does Not Reply To Your articles or constantly offers reasons: She reacts but provides you a reason.

She Does Not Reply To Your articles or constantly offers reasons: She reacts but provides you a reason. 4. She continuously flakes on systems: So...

I’ve had the experience which hurts. There’s that one lady and you’re completely into the girl.

I’ve had the experience which hurts. There’s that one lady and you’re completely into the girl. Exactly what are the evidence she is enjoying your? You...

Another individual need not combine lots of particulars to complete the subscription steps

Another individual need not combine lots of particulars to complete the subscription steps Producing Interactions on SingleParentMeet. So that you can carry out a successful...

Συνάντηση Γ. Βαρουφάκη – Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων το ιδιωτικό χρέος

Το ιδιωτικό χρέος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα σε πολύ καλό κλίμα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!