Αρχική Διάφορα Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια σήμερα;

Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια σήμερα;

Τι συμβαίνει και όλα τα ζευγάρια τριγύρω μας χωρίζουν σήμερα; Ρωτήσαμε τον Κοινωνιολόγο και Σύμβουλο Χρήστο Θεοδωρόπουλο για να μας δώσει τη δική του επιστημονική εξήγηση.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε, διαβάζουμε συνέχεια για χωρισμούς, διαζύγια κτλ. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως; Γιατί χωρίζουν οι άνθρωποι; Στην εποχή μας, τόσο η δημιουργία όσο και η διατήρηση των ανθρώπινων σχέσεων είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολες. Οι περισσότεροι  άνθρωποι  σήμερα επιθυμούν  να έχουν σχέση ή να είναι  παντρεμένοι. Ωστόσο, δε γνωρίζουν πώς να διατηρήσουν ένα γάμο ή μία σχέση. Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι μένουν εκτός γάμου. Το παραπάνω γεγονός δεν αποτελεί τις περισσότερες φορές συνειδητή επιλογή αλλά ανάγκη η οποία οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Οι πιο δημοφιλείς λόγοι είναι ο φόβος της δέσμευσης και οι οικονομικές δυσχέρειες. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι οι σχέσεις των ανθρώπων αντιμετωπίζουν όντως μία κρίση. Τι προκαλεί όμως αυτή την κρίση στις σχέσεις των ανθρώπων; Η οικονομική κρίση αποτελεί μια πολύ βασική αιτία η οποία έχει σαφέστατα κοινωνικές προεκτάσεις και επηρεάζει τις σχέσεις. Το βασικότερο αποτέλεσμά της είναι η δημιουργία έντονου άγχους το οποίο έχει κυριεύσει τους περισσότερους ανθρώπους. Ο αγχωμένος άνθρωπος δεν έχει χώρο και χρόνο για τον άλλον. Είναι  εγκλωβισμένος μέσα σ’ ένα στρόβιλο εσωστρέφειας και συστολής και αυτό το γεγονός συνδράμει στο να μην δύναται να μπει στη θέση του άλλου και να αφουγκραστεί τις ανάγκες του άλλου. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν ευνοούν την διατήρηση μιας σχέσης σε ένα υγιές επίπεδο.

Άλλη αιτία αποτελεί η ανάπτυξη του ανταγωνισμού σ’ όλο το φάσμα της κοινωνίας. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργηθεί μια κοινωνία η οποία  προσφέρει πάμπολλες ευκαιρίες για ανταγωνισμό, χωρίς ωστόσο  να δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να καλλιεργήσουν το πνεύμα συνεργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μια σχέση ή γάμο ακόμα και στην παρέα, την εργασία, χωρίς να έχουμε αναπτύξει τον συλλογικό και συνεργατικό μας χαρακτήρα. Έτσι, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σε οποιαδήποτε ομάδα. Όμως, η σχέση και ο γάμος είναι μια ομάδα. Παρ’ όλα αυτά, επιθυμούμε ο σύντροφός μας να μας καταλαβαίνει σαν ένας πολύ καλός συνάδελφος, σαν καλός φίλος. Επιθυμούμε η γυναίκα μας να έχει και το ρόλο της μαμάς, της εργαζόμενης, της νοικοκυράς, της ερωμένης, Απαιτούμε από ένα πρόσωπο τα πάντα. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Επειδή έχουμε χάσει τη δυνατότητα να δημιουργούμε πολλαπλές σχέσεις και μ’ άλλους ανθρώπους και να αντλούμε ενέργεια και από άλλες πηγές πχ φίλους. Όταν λοιπόν οι προσδοκίες μας αυξάνονται, ο άλλος «πέφτει στα μάτια μας» διότι πολύ απλά δεν μπορεί να μας επιβεβαιώσει και έτσι έρχεται η ματαίωση κι ο χωρισμός.

Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω αποτελούν κάποιες βασικές αιτίες οι οποίες τείνουν να δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι λόγοι οι οποίοι θα πρέπει να εξετάζονται σε κάθε περίπτωση από τον εκάστοτε σύμβουλο σχέσεων. Τα περισσότερα μπορούν να λυθούν αν και  η αύξηση των διαζυγίων υποδηλώνει ότι δεν είναι πάντα εφικτό. Βασικό στοιχείο για την επίλυση των όποιων προβλημάτων αποτελεί  η επιθυμία και η προσπάθειά μας  να τα  ξεπεράσουμε. Σε μια σχέση πρέπει  να ορίσουμε  ποιος θα κάνει τι και από τη στιγμή που θα αναλάβει κάποιος κάτι, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει ο άλλος. Για παράδειγμα αν αναλάβει ο ένας  να εξοφλήσει κάποιον λογαριασμό, δεν θα πρέπει ο άλλος να ρωτάει αδιάλειπτα αν τον πλήρωσε ή όχι. Η συνεχής υπενθύμιση μπορεί να αποτελέσει αίτιο απραξίας και να δημιουργηθεί αυτόματα ένα πεδίο μάχης για το ποίος τελικά θα επικρατήσει. Συχνά, οι γυναίκες τείνουν να καταδείκνυαν τέτοιες συμπεριφορές. Ορίζουμε λοιπόν το ποιος κάνει τι και επιτρέπουμε  στον άλλο να το διεκπεραιώσει με το ρυθμό που επιθυμεί. Επίσης, θα πρέπει να σταματήσουμε να αποδίδουμε ευθύνες στους άλλους γεγονός το οποίο διαιωνίζει τα όποια προβλήματα. Τέλος, ας μη ξεχνάμε ότι δε μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό μας.

Πηγή: www.followme.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

It may be a determined experience if you’re not regularly online dating.

It may be a determined experience if you're not regularly online dating. Determining the right online dating services software are a tough job since there...

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Αντιμέτωπη με casus belli η Ελλάδα – Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας

Η τουρκική παραβατικότητα έναντι της Ελλάδας, το κυπριακό και η κλιματική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ...

Swipe Good For . a Sperm Donor? New Tinder-Style Software Fights Potential People

Swipe Good For . a Sperm Donor? New Tinder-Style Software Fights Potential People Swipe directly on. a sperm contributor? An egg giver? Tie in with...

Telephone internet dating software hook up pupils Yenta and Grindr have actually just recently achieved popul

Telephone internet dating software hook up pupils Yenta and Grindr have actually just recently achieved popul Apps such Blendr, Yenta and Grindr posses lately become...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!