Αρχική Έρευνα Γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε (βίντεο)

Γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε (βίντεο)

Είναι ασφαλές να πλένουμε το κοτόπουλο κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης πριν το μαγειρέψουμε; Το ερώτημα αυτό ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους καταναλωτές, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο είναι απαραίτητο και άλλους ότι είναι επικίνδυνο.

Τι ισχύει τελικά;

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ποσοστό περίπου 67% των καταναλωτών δηλώνουν ότι πλένουν το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν.

Η τακτική αυτή είναι λάθος, επισημαίνει η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), διευκρινίζοντας μάλιστα ότι γενικώς δεν συστήνεται να πλένουμε οποιοδήποτε είδος ωμού κρέατος και όχι μόνο το κοτόπουλο.

Ο λόγος είναι ότι κατά την επαφή με το νερό της βρύσης τα σταγονίδια του νερού μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια που υπάρχουν στο κρέας, τα οποία στη συνέχεια θα εξαπλωθούν σε όλες τις γύρω επιφάνειες, επιμολύνοντας οτιδήποτε υπάρχει εκεί, όπως άλλα τρόφιμα ή σκεύη. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι τα βακτήρια μπορεί να εξαπλωθούν σε απόσταση έως και ένα μέτρο μακριά από τον νεροχύτη.

Δεν πειστήκατε ακόμα; Δείτε πώς αποτυπώνεται η παραπάνω διαδικασία μέσα από ένα σύντομο βίντεο, το οποίο δημιούργησε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας για τους κινδύνους που ενέχει ο μη ασφαλής χειρισμός του ωμού κρέατος.

 

«Από επιστημονική σκοπιά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι πλένοντας το κοτόπουλο το κάνουμε πιο ασφαλές» εξηγεί η Τζένιφερ Κουίνλαν, ερευνήτρια που ασχολείται με θέματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και η οποία συμμετείχε στην καμπάνια. «Στην πραγματικότητα, το κάνουμε λιγότερο ασφαλές» συμπληρώνει.

Βακτήρια όπως η σαλμονέλα που υπάρχουν στο ωμό κρέας και σε άλλα προϊόντα ευθύνονται για τεράστιο αριθμό τροφικών δηλητηριάσεων. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον εμετό, τη διάρροια, τον πόνο στην κοιλιά, τον πυρετό και τα ρίγη.

Μαγειρεύοντας το κρέας στην κατάλληλη θερμοκρασία –κάτι που μπορείτε να εξασφαλίσετε χρησιμοποιώντας ειδικό θερμόμετρο φαγητού– θα εξουδετερώσετε τους μικροοργανισμούς που τυχόν υπάρχουν στο φαγητό και θα αποφύγετε δυσάρεστες δηλητηριάσεις.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Most Popular

Self-tests: Υποχρεωτικά σε λιανεμπόριο, εστίαση, κομμωτήρια και μεταφορές

Tην επέκταση του μέτρου των self tests σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη ενημέρωση για τον κοροναϊό. Τα self...

Α. Τσίπρας στο «Trade With Greece 2021»: Μέτρα στήριξης και ιδιωτικό χρέος για δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση

Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει μεταξύ άλλων ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο άρθρο του που δημοσιεύεται...

Ν. Ηλιόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ανίκανος να ελέγξει την πανδημία αλλά και την κυβέρνησή του»

«Τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν επιδοθεί σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα εισπράξει τα επικοινωνιακά οφέλη από ένα τυχόν...

ΟΕΕ: Διαδικτυακό Σεμινάριο για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πιστό στον ρόλο του ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα οικονομίας, διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για το πρόγραμμα, ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, με...

Recent Comments

Σάκης Καραμαλίκης on Η λύση για τη Μακεδονία
Μαρία Καραγιαννοπουλου on Καταρρίπτεται ο μύθος της Χορτοφαγίας!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ on OPEN LETTER TO Mr. GEORGE LOGOTHETIS ..!!!